Ion Ţâbuleac a decedat în urma unei căderi de la înălţime

Raportul de expertiză medico-legală efectuat după exhumarea lui Ion Ţâbuleac, tânărul decedat în condiţii suspecte în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, a fost finalizat. O informaţie în acest sens a fost oferită pentru JURNAL de către expertul judiciar al Centrului de Medicină Legală, Vasile Şarpe. Potrivit expertului, cea de-a doua expertiză constată o traumă asociată a toracelui, bazinului, coloanei vertebrale şi picioarelor care ar fi putut rezulta în urma căderii de la înălţime, în picioare.

Întrebat dacă se confirmă versiunea precum că tânărul s-ar fi electrocutat şi că ar fi decedat în urma leziunilor corporale cauzate de căderea de la înălţime, medicul a menţionat că nu există semne că tânărul s-ar fi electrocutat.

Procurorul municipiului Chişinău, Sergiu Croitoru, a declarat că procuratura va oferi detalii după ce va lua cunoştinţă de conţinutul raportului de expertiză medico-legală. „Noi încă nu am studiat raportul”, a spus acesta, după ce un alt procuror care instrumentează cazul a acceptat să vorbească doar dacă vom coordona acest lucru cu superiorul său.

Tatăl băiatului decedat în condiţii suspecte, Semion Ţâbuleac, a menţionat că aşteaptă cu nerăbdare rezultatele expertizei, în funcţie de care vor decide dacă vor angaja sau nu un avocat. „Noi încă nu am fost informaţi privind rezultatele raportului experţilor”, ne-a spus Semion Ţâbuleac.

Amintim că părinţii lui Ion Ţâbuleac au primit vestea decesului fiului în dimineaţa zilei de 8 aprilie 2009. În seara de 7 aprilie, în ziua acţiunilor de protest din fata Parlamentului şi Preşedinţiei, Ion Ţâbuleac urma să se întoarcă în Republica Moldova din Federaţia Rusă. Şi-a anunţat părinţii că va fi la Chişinău între orele 17.00 şi 20.00. În acea noapte tânărul nu a ajuns acasă.

Ţâbuleac a fost găsit mort în dimineaţa zilei de 8 aprilie. Atunci, procurorii au spus ca tânărul s-a sinucis, aruncându-se de pe un pilon electric. Medicii de la morgă au informat familia că acesta s-ar fi electrocutat. Ion Ţâbuleac este cel de-al doilea tânăr exhumat după evenimentele din aprilie 2009.

La 22 martie 2010, în cadrul unei emisiuni de la Pro TV, Vladimir Voronin, ex-preşedintele Republicii Moldova, a declarat că a fost informat de către reprezentanţii MAI că Valeriu Boboc a fost aruncat peste geam de la etajul 3 sau 4 şi a fost găsit sub peretele Parlamentului. „Aşa m-au informat organele de forţă. Am aflat atunci seara despre acest caz. L-au găsit atunci când au început să verifice clădirile”, spunea el. În urma acestor declaraţii, mai multe persoane au fost de părerea că şeful statului a confundat cazul lui Valeriu Boboc cu cel al lui Ion Ţâbuleac.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu