Ion Suruceanu: „Ian Raiburg mi-a scuipat în suflet”

După cinci ani, timp în care nu şi-au vorbit şi nu s-au întâlnit, dorul prieteniei de altădată, care nu poate fi dată uitării, încă mai persistă. Ian Raiburg a decis „să spargă gheaţa”, vorbind despre posibilitatea împăcării cu Ion Suruceanu, pe când cel din urmă ne-a declarat că nu poate şterge cu buretele dezamăgirea provocată de cel pe care l-a considerat prieten.

A cerut de la Voronin apartament pentru Ian Raiburg

Dezamăgit, Ion Suruceanu a ţinut să ne spună din start că între el şi Ian Raiburg nu a fost o prietenie, ci o colaborare ce a durat 25 de ani. Interpretul consideră că prietenii adevăraţi nu procedează ca Ian Raiburg. „Şi eu credeam că pe noi ne leagă o prietenie, dar, după 25 de ani, m-am convins că între noi a fost doar colaborare, nimic mai mult. Nu am fost mândru niciodată, am putut să iert tot ce s-a întâmplat, doar dacă era făcut totul din start. Ba mai mult, am venit cu o propunere prin intermediul vostru, după o săptămână de la neînţelegerile care au fost, să vină împreună cu soţia la mine, pentru că ei ne consideră naşi. Să ia o sticlă de vin şi să vină la mine, casa mea a fost şi casa lor. În loc să facă asta, mi-a dat o replică bună, spunând cine sunt eu şi multe altele.”

L-a costat 25.000 de dolari

„L-am ajutat cu ce am putut – şi cu bani, şi cu apartament. Am umblat pe la Voronin ca să-l ajut să obţină apartament. El, în schimb, mi-a scuipat în suflet. Nu pot uita aceasta. Îmi este foarte greu să iert. Nu m-am dus la Voronin ca să cer pentru mine ori pentru copiii mei, am cerut apartament pentru el, ca mai apoi să i se ofere unul de aproximativ 137 metri pătraţi cu doar 25.000 de dolari. Aproape gratis.”

Nimeni nu vroia să-i cânte piesele

„Să ştie alţi artişti, m-ar spânzura! Mă refer aici la Nelly Ciobanu ori alţii care au făcut nu mai puţin decât Raiburg. Nu m-am dus pentru Nelly ori Nătăliţa Barbu, dar pe Ian îl consideram prieten. Şi, exact după jumătate de an, îmi face una ca asta… I-am spus: „Ian, nu te supăra, dar eşti alintat”. Întotdeauna, l-am susţinut. Pe timpul Uniunii Sovietice, nimeni nu vroia să-i cânte piesele. I-am făcut nume şi lui, dar şi mie. Acum, când are de toate, nu are doar prieteni şi vrea să mă aibă pe mine din nou ca prieten. Şi asta după ce m-a murdărit prin toate ziarele”, ne-a declarat, întristat, Ion Suruceanu, precizând că împreună cu soţia sa, Nadejda, au insistat ca Ian Raiburg şi soţia sa, Lina, să revină în Moldova.

A vândut piesele lui Fuego cu 5.000 de dolari

Interpretul a rămas profund indignat atunci când cel pe care-l considera prieten devotat nu i-a cerut opinia când a decis să-i vândă piesele cântate de el lui Fuego. Melodiile pe care le-a „crescut” şi le-a făcut renumite au fost vândute interpretului de peste Prut. „Am înţeles că el avea nevoie de bani, a câştigat 5.000 de dolari pe ele, dar eu i-am oferit mult mai mult. Mă rog, nu constă totul doar în bani, m-a deranjat că nu m-a anunţat şi pe mine. Ian a început să spună că piesele sale sunt ca şi copiii săi, dar eu i-am crescut şi mă consider coautor. Putea să-mi spună prieteneşte. Nu am nimic cu Fuego, suntem colegi. Am ură faţă de Ian şi nu ziceam nimic dacă îi dădea lui Fuego piesele pe care nu le-am cântat eu. El a făcut o piesă pe care i-a dedicat-o nepotului nostru, Cristi, la care a fost cumătru de botez. Până şi piesa asta i-a dat-o lui Fuego. Atunci soţia mea a spus o frază cu care am fost de acord: „El nu are nimic sfânt în el”.”

Întreţinut de soţie

„Ştiţi, sunt nişte lucruri care au rămas, uit foarte multe, dar ceea ce a făcut Ian nu pot şterge cu buretele. L-am adus în Moldova că nu-şi putea câştiga o bucată de pâine peste hotare, trăia din banii soţiei. I-am spus că cu pensia soţiei lui de 2.000 de dolari aici vor trăi foarte bine. I-am dat sfaturi, ca un prieten”, conchide interpretul care, în ciuda divergenţelor cu Ian Raiburg, a rămas prieten cu soţia acestuia, Lina. Ba mai mult, şi soţia, şi nora lui Ion Suruceanu sunt foarte bune prietene cu soţia lui Ian Raiburg, iar interpretul nu le-a interzis niciodată să rupă relaţia de prietenie.

Există o şansă de împăcare

Întrebat dacă mai există o şansă de împăcare cu cel care i-a fost prieten timp de 25 de ani, Ion Suruceanu ne-a răspuns: „Voi continua să fiu pe poziţia mea, dar dacă el se consideră prieten adevărat, dacă va merge pe la radio şi tv, că deja debutul l-a făcut prin intermediul dvs, dacă-şi va da mândria deoparte şi va spune că într-adevăr au fost nişte situaţii în care nu a avut nici el dreptate şi că ar putea să-şi ceară scuze, voi închide şi eu ochii la tot”. Sperăm şi noi că prietenia dintre Ion Suruceanu şi Ian Raiburg să redevină cât mai curând cea de acum 25 de ani.

Lena NEGRU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)