Ion Sturza: „Vor intra în istoria Republicii Moldova cei care vor impune Legea…”

sturza.f.nadea roscovanuDiscurs rostit la Congresul de constituire a Partidului Liberal Reformator în data de 15 decembrie 2013

Recunosc că am emoţii, cum am avut şi prima dată, când am urcat la această tribună, în anul 1978, după ce am fost admis la Universitatea de Stat din Moldova şi aici am depus jurământul că voi fi un student bun.

Uitaţi-vă câţi ani au trecut şi ce soartă am avut toţi împreună, în aceşti peste 35 de ani de viaţă. Atunci cineva avea grijă de noi, astăzi noi suntem cei care trebuie să avem grijă de ţara noastră şi de viitorul nostru.

În ceea ce priveşte implicarea în politică, eu cred că unii o fac din pasiune, alţii – din oportunism. Permiteţi-mi să cred că cei prezenţi astăzi în sală nu sunt nişte oportunişti şi fac politică din dorinţa de a le asigura cetăţenilor un trai mai bun şi o ţară mai prosperă pentru ei şi pentru copiii lor.

Proiectul politic al Partidului Liberal Reformator este la început de cale. Bineînţeles că nu e unul de scurtă durată şi, într-o perioadă foarte scurtă de timp, nici nu va înregistra performanţe mari. Urmează să vă pregătiţi pentru luptă consecventă şi muncă de lungă durată. Acesta e mesajul care trebuie înţeles de către fiecare astăzi. Pentru că toţi aşteaptă victorii rapide şi eu cred că nu este tocmai cazul când acestea pot veni uşor.

De ce sunt aici? E o întrebare care mi s-a tot adresat de către cei care au văzut că mă îndreptam înspre Moldova sau când mă deplasam la Palatul Naţional. E adevărat că foarte mulţi au manifestat interes faţă de acest gest al meu.

Sunt prezent aici, în primul rând, din respect pentru pasul de susţinere a guvernării, pe care l-au făcut câţiva deputaţi ai fracţiunii Partidului Liberal, atunci când se decidea soarta ţării noastre. Dacă acest lucru nu s-ar fi produs şi respectivul grup de deputaţi nu ar fi susţinut alianţa de guvernare, dacă nu se constituia o nouă coaliţie şi nu se forma un nou guvern – care a finalizat cu succes, la Vilnius, procesul de ratificare a Acordului de Asociere – astăzi Republica Moldova ar fi fost totalmente în altă situaţie… Şi nu am mai fi discutat noi despre perspectivele de integrare europeană…

Deci acest pas curajos, de o clară viziune asupra viitorului ţării, merită tot respectul şi susţinerea noastră.

Pe parcursul anilor, în repetate rânduri, le-am spus prietenilor mei din străinătate că cele mai mari manifestaţii în Republica Moldova nu au avut caracter economic. Nu pentru pâine au luptat moldovenii. Moldovenii au luptat pentru limbă, istorie şi demnitate… Acest lucru s-a văzut, din nou, în data de 3 noiembrie, la mitingul desfăşurat în acea zi, care nu a fost o acţiune de susţinere a unui guvern, ci o acţiune de susţinere a unui traseu clar european al Republicii Moldova…

Este foarte important să susţinem şi să menţinem în continuare aceste manifestări de demnitate. Şi atunci prietenii noştri din exterior vor lua în consideraţie faptul că moldovenii sunt luptători pentru demnitatea lor naţională. Aceasta ne va determina să fim mai consecvenţi, dar şi să îi respectăm pe cei care ne sunt prieteni, dacă însă şi noi vom fi respectaţi.

Mulţi mă întreabă dacă eu am ambiţii politice. Trebuie să spun sincer: da, am ambiţii politice. Aceste ambiţii politice sunt axate pe două obiective: voi face tot posibilul ca Republica Moldova să fie ancorată cât mai aproape de Uniunea Europeană, întrucât consider că unica posibilitate de a influenţa şi a impune schimbarea şi modernizarea ţării poate veni din partea Uniunii Europene.

Şi mai am un scop politic, să îi spun aşa: eu nu îmi doresc să revină comuniştii la putere. Nu de aceea că m-aş teme de comunism sau de un partid de stânga. Republica Moldova are nevoie de un partid de stânga, veritabil, social-democrat… Comuniştii noştri însă au ratat posibilitatea să se transforme, să se modernizeze, ei s-au automarginalizat. Au devenit oportunişti şi, astfel, extrem de periculoşi pentru ţara noastră. Ei vor doar să se revanşeze. Nu putem permite acest lucru.

M-aş fi bucurat, dacă în sală ar fi fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai partidelor democratice din Republica Moldova, de la guvernare sau extraparlamentare. Astăzi, Republica Moldova are nevoie de coeziunea şi solidaritatea tuturor partidelor democratice.

Este absolut clar că poţi să câştigi, statistic vorbind, alegerile, dar să nu ajungi la putere… De aici şi apelul meu către partidele din coaliţia de guvernare: inamicul nu este în interiorul coaliţiei, nu e în rândul partenerilor din partidele democratice, inamicul este în afară. Acest inamic, în primul rând, se numeşte sărăcia şi corupţia din Republica Moldova care, din păcate, încă ne mai bântuie. Depăşirea acestora va fi o provocare mare pentru elitele noastre şi pentru clasa politică din ţară. Un alt impediment, în evoluţia noastră, cum am mai spus, e Partidul Comuniştilor.

Este adevărat: ca să mergem în viitor – nu în trecut, cum vor unii – e bine să ne debarasăm de unele metehne şi păcate ale trecutului. În acest context, se impune schimbarea la faţă a politicii moldoveneşti, apariţia unor lideri noi, tineri, dinamici şi care nu au instinctele vechi, ale predecesorilor.

Dar este foarte important ca aceşti tineri lideri politici, care sunt speranţa noastră, să nu valideze vechile păcate ale unor lideri… Trebuie să înţelegem că astăzi parcurgem o perioadă foarte favorabilă lansării proiectelor politice de anvergură, în Republica Moldova. Şi nu mă refer numai la integrarea europeană.

Republica Moldova are nevoie de modernizare. Poate e cazul să nu mai folosim cuvântul „reformă”, înlocuindu-l cu termenul de „modernizare”, absolut necesară.

În primul rând, se impune modernizarea administraţiei centrale, a sistemului guvernamental în Republica Moldova. Avem nevoie de un guvern nou, modern, care ar elabora politici, nu s-ar ocupa doar de gestionarea proprietăţii de stat şi de funcţiile de control.

Avem nevoie de un alt fel de administraţie la nivel local. Eu consider extrem de regretabil faptul că s-a renunţat la reforma administrativă din 1999 şi s-a revenit la raioane…

Viitorul nostru nu este în unităţile administrative mici. Noi avem nevoie de unităţi administrative mari, independente, din punct de vedere financiar, care ar putea să rezolve, la nivel local, problemele sociale.

Bineînţeles, un alt proiect, de anvergură şi ambiţios, ar fi reformarea sistemului politic, dar şi a celui constituţional în Republica Moldova. Nu este oportun acum să discutăm ce formă de guvernare ne dorim: parlamentară sau prezidenţială, însă e foarte important să se ajungă la respectivul sistem politic prin consensul cât mai larg al societăţii. Şi anume astfel să putem exclude problemele din sistemul nostru politic care ne-au cauzat crize interminabile.

Deşi avem nevoie de respectivele etape ale procesului de modernizare, eu cred că totuşi nu cei care vor face această modernizare vor intra în istoria statului nostru. Vor intra în istoria Republicii Moldova cei care vor impune legea…

Astăzi se discută foarte mult despre reforma în justiţie sau se mizează pe un miracol, că se vor opera modificări în legislaţie şi, astfel, vom depăşi etapa de corupţie cvasi-totală. Vreau să spun că, din punctul meu de vedere, noi avem legislaţie, avem legi bune. Însă trebuie să existe voință politică să le impună…

Încă un lucru important: spre bucuria majorităţii populaţiei acestei ţări şi spre tristeţea unei minorităţi neînsemnate, anul 2014 se va desfăşura, în Republica Moldova, sub sloganul „În Europa fără de corupţie!”.

Stimaţi prieteni, porniţi astăzi la un drum extrem de complex, acesta vă obligă să daţi dovadă de tenacitate, răbdare şi insistenţă. Victoriile nu vor veni foarte rapid, dar sper că proiectul Partidului Liberal Reformator va lua amploare şi formaţiunea va avea o contribuţie serioasă în evoluţia ţării noastre.

A sluji ţara, a face ceva bun pentru ea nu este un lucru uşor, nu este o favoare, este un privilegiu. Vă doresc tuturor succes, în acest privilegiu de a vă sluji Ţara!

M-aş fi bucurat, dacă în sală ar fi fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai partidelor democratice din Republica Moldova, de la guvernare sau extraparlamentare. Astăzi, Republica Moldova are nevoie de coeziunea şi solidaritatea tuturor partidelor democratice.

Încă un lucru important: spre bucuria majorităţii populaţiei acestei ţări şi spre tristeţea unei minorităţi neînsemnate, anul 2014 se va desfăşura, în Republica Moldova, sub sloganul „În Europa fără de corupţie!”.

PP

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)