Ion Sturza prezice anticipate la toamnă

Fostul premier Ion Sturza este sigur de faptul că Alianța pentru Integrare Europeană nu va putea evita nici de această dată alegerile anticipate, care vor avea loc la toamnă.

Cât priveşte zvonurile despre o posibilă apropiere dintre PLDM și PCRM, Sturza susţine că acest lucru nu se va întâmpla, pentru că decizia nu-i va aparţine în exclusivitate lui Filat.

„Sunt posibile nişte alianţe tactice, dar nu alianţe de guvernare. Din păcate, o coaliţie largă pentru alegerea şefului statului nu mai este posibilă. De aceea, toţi o să încerce să se repoziţioneze în noile alegeri, care, vă spun încă o dată, sunt din păcate inevitabile în toamna acestui an”, a declarat Sturza pentru Europa Liberă.

Fostul premier susţine că în AIE s-a adăpostit ura reciprocă şi lipsa de comunicare, care este iremediabilă şi doar dorinţa de a păstra acest statu-quo până la următoarele alegeri şi de a beneficia de guvernare le mai ţin împreună pe cele trei partide care formează alianţa.

„Cea mai mare problemă a alianţei este lipsa de democraţie şi de comunicare în interiorul partidelor, care se datorează în mare măsură  trăsăturilor personale ale liderilor. Unii sunt prea tari, alţii sunt prea moi. Nu poţi să spui că guvernezi o ţară în mod democratic sau o alianţă în mod democratic, dacă în sine nu eşti un democrat”, conchide Sturza.

Plahotniuc aplică în politică metodele din business

Cât priveşte eşecurile AIE, fostul premier crede că acestea nu trebuie puse pe seama anumitor lideri ai alianţei.

„Nu este mai breaz unul decât celălalt. Nu trebuie să considerăm că toate relele vin de la Vlad Filat, aşa cum se încearcă acum să se vehiculeze în presă. Şi Vlad Filat a avut nevoie de nişte parteneri mai înţelegători, mai cooperanţi. Şi el a suportat greu eşecurile de comunicare. Ştiu asta nu din presă. Şi el şi-a dorit să aibă o conlucrare mai bună cu colegii. Dar aceştia au antrenat tot felul de oameni, de altfel foarte controversaţi şi pe plan intern, şi extern”, mai spune Sturza.

Referindu-se la rolul pe care îl are Vlad Plahotniuc în AIE, fostul premier susţine că, ştiindu-i metodele de a face afaceri, pe care el le-a extrapolat în domeniul politic, fără mari retuşuri, poate bănui că Plahotniuc are o anumită influenţă din umbră asupra lucrurilor.

„Unii exagerează atunci când vorbesc de Vlad Plahotniuc, considerându-l un demon, care face rele. El are anumite viziuni şi anumită experienţă de a mişca lucrurile, deseori nu în mod ortodox. Dar nu el este cel care decide în final, ci întreaga alianţă. Lipsa de transparenţă şi lipsa de comunicare în spaţiul public joacă festa Alianţei”, crede Sturza.

Precizăm că Ion Sturza a făcut în ultimul an mai multe declaraţii care se referă la situaţia din AIE şi la viitorul acestei alianţe. Cele mai multe dintre „prognozele” ex-premierului s-au adeverit. (jurnal.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)