Ion Sturza: În R. Moldova nu există rezerve serioase de petrol şi gaze

Ion Sturza: În RM nu există rezerve serioase de petrol şi gaze; Autorităţile s-au condus după „codul lutului” când au semnat contractul de concesiune cu Frontera, o companie mică şi obscură

În Republica Moldova nu există rezerve serioase de petrol şi gaze, afirmă fostul premier Ion Sturza. Omul de afaceri critică autorităţile de la Chişinău pentru faptul că au semnat un contract de concesiune cu o companie mică şi obscură înregistrată în off-shore, fără să ţină cont de practicile internaţionale din acest domeniu.

„Păzea! Americanii ne „fură” petrolul (care nu există!) Zilele acestea finul naşului ne-a anunţat triumfător – cum doar el ştie să o facă – că americanii ne vor explora rezervele de petrol şi gaze. Super! Doar că Frontera Resources e o mică şi obscură companie înregistrată pe Insulele Cayman. Unicul lor activ este Blocul 12 din South Kakheti, Georgia. Bloc marginal, „stors” încă de pe timpurile sovietice. Experienţa lor este de a toca banii micilor investitori de pe bursă, hrănindu-i mereu cu gogoşi: iaca-iaca. În octombrie 2015 au întrecut orice măsură, anunţând că au descoperit o rezervă de 3,8 trilioane mc de gaze. Amploarea acestei prostii poate fi înţeleasă de specialişti, dar şi de cei care dau o căutare pe Google. Spre comparaţie, TOATE rezervele statului Qatar sunt de 12 trilioane mc! Anunţul sfidător a stârnit un imens scandal în Georgia, guvernul refuzând să aprobe oficial aceste „rezerve” şi cerând daune companiei pentru neexecutarea prevederilor contractului de concesiune. Ca să ai partener o companie de aşa speţă trebuie să fii fraier sau… Şi în ce condiţii! Şase milioane USD investiţii?! Doar o sondă de exploatare(petrol-gaze) poate să ajungă la 5-10 milioane, lucrările seismice – la zeci de milioane. Royalty 1%?! Putem vorbi româneşte, redevenţa ar fi de minim 10%! 50 de ani, o altă glumă”, a comentat Ion Sturza pe contul său de Facebook.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)