Ion Sturza: „Dodon doreşte să construiască o nouă cortină de fier pe Prut”

Preşedintele ales, socialistul Igor Dodon, doreşte să construiască o nouă cortină de fier pe Prut, să anuleze libera circulaţie, să îngrădească posibilitatea copiilor din R. Moldova de a-şi face studiile în România, dar şi în Occident, fapt care înseamnă denunţarea Acordului cu Uniunea Europeană, susţine fostul premier Ion Sturza. Acesta se arată alarmat de declaraţiile lui Igor Dodon făcute în cadrul unui interviu pentru presa de la Moscova în care îl atacă pe fostul preşedinte al României, Traian Băsescu.

„Ca să-ţi demonstrezi mediocritatea şi prostia nu-i neapărat nevoie să fii ales prezident. Născut în laboratoarele lui Mark Tkaciuk, pentru ca să ne reprezinte cât mai docil pe noi, băştinaşii, Igor Dodon a depăşit cu mult aşteptările „moașelor”. (…) Fascinantă este şi obrăznicia cu care ne dă lecţii de „istorie”, terfelind memoria încă sângerândă a moldovenilor. Ne sugerează că ar trebui să ne cerem scuze de la cei care ne-au violat propria patrie”, afirmă Sturza.

Acesta se arată indignat de declaraţiile făcute de Dodon în presa rusă şi la adresa lui Băsescu: „El se pare că încă nu ştie că există o cutumă, foştii şi actualii şefi de stat nu se atacă pe gratis. Recunosc, am fost surprins cât de elegant i-a răspuns domnul Băsescu, deşi putea să-l disperseze pe Dodon în atomi, politic vorbind. Dar vorba „clasicului”, aşii lui Băsescu rămân deocamdată în mânecă.

Se întâmplă şi lucruri bune. Moldovenii rapid, fără de pauză, încep să conştientizeze ce au „ales”, ce se poate întâmpla, când ţara este „guvernată” de o mediocritate îngâmfată, ca să nu spun altfel.

Unii o să-mi reproşeze că nu sunt deloc politicos cu preşedintele nou ales. Am mai spus-o, nu mă reprezintă! Dacă se supără, n-are decât să-mi retragă şi mie cetăţenia… Nu cred că îmi doresc să trăiesc în ţara lui Dodon”, mai spune Sturza.

Amintim că preşedintele ales, Igor Dodon, a declarat recent într-un interviu pentru Russia Today că Federaţia Rusă ar trebui să stopeze „românizarea” tinerilor din Moldova. Acesta a precizat că România oferă anual burse de studii pentru 5.000 de tineri din R. Moldova, care se întorc ulterior în R. Moldova şi solicită cetăţenia română.

„Acest lucru înseamnă românizare. Rusia oferă doar 150–200 de locuri. Simțiți diferența? Românii sunt foarte agresivi. Dar noi cum le răspundem? Doar cu vorbe frumoase, aşa însă nu vom reuși”, a declarat Igor Dodon. În replică, liderul PMP Traian Băsescu a declarat că dacă el ar fi la putere ar mări numărul de burse pentru tinerii moldoveni care studiază în țara noastră și ar elimina taxa pentru redobândirea cetățeniei.

„De fapt, noi am generat un proces de desovietizare acolo, acordând 5.000 de burse anual tinerilor din R. Moldova și redând cetățenia. Din păcate, aici avem o atitudine în neregulă a guvernului care a pus taxe uriașe pentru cetățenie, pentru obținerea cetățeniei, 550 de euro, pentru un amărât din Republica Moldova ca să își redobândească cetățenia. De la cetățenii Republicii Moldova vrem noi să facem avere la MAE? Ar trebui făcută taxă zero, ăsta ar fi răspunsul la declarațiile lui Dodon, taxă zero pentru cei care solicită cetățenie. Creșterea numărului de burse de la 5.000 la 10.000. Asta aș face dacă aș fi la putere. Eu i-aș da un răspuns fără să îl înjur pe Dodon — ia-i cetățenia moldoveană lui Traian Băsescu, dar dacă eu mă simt român până la Nistru, nu are ce-mi face Dodon, cu sau fără cetățenie, dar aș anunța că mărim numărul de burse de la 5.000 la 10.000 pentru tinerii din Republica Moldova și că taxele consulare pentru redobândirea cetățeniei sunt zero lei”, a precizat președintele PMP, citat de agerpres.ro

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)