Ion Sturza către Iurie Leancă: „Nu sonoriza fumigene din laboratoare obscure”

sturza-va-conduce-consiliul-economic--pe-langa-prim-ministrul-leanca-1371627688

Foto: unimedia.info

 

În cadrul unei discuţii pe Facebook, fostul premier Ion Sturza, analizând rezultatele unui sondaj realizat recent, l-a îndemnat pe preşedintele PPEM, Iurie Leancă, să se separe de finanţatorul său şi să nu sonorizeze fumigene. „Iurie, decupează-te de sponsorul (idol) spiritual și financiar. Nu sonoriza fumigene din laboratoare obscure. Altfel, nu ai viitor politic”, i-a sugerat Sturza. La rândul său, Iurie Leancă, l-a invitat pe Sturza să fie finanţatorul formaţiunii sale şi să construiască alternativă serioasă actualei guvernări şi să abandoneze etapa comentariilor pe Facebook.

Ion Sturza: „Orice sondaj sociologic, realizat măcar și de CIA, va stârni dezbateri și suspiciuni. Nu este o excepție nici cel făcut public zilele acestea la Chișinău. Am încercat și eu să mă documentez din mai multe surse și da, sunt semne de întrebare, poate, este și manipulare. Un singur lucru însă e cert – tendințele.

Pare-se că moldovenii i-au substituit definitiv în preferințele lor pe cei care au devenit, între timp, cei mai neiubiți dintre pământeni, Vlad Plahotniuc și Vlad Filat, îndreptându-se accelerat către alte ‚speranțe’: ‚politicianul’ nesăbuit, cu apucături de gangster mărunt, farsor și trișor, Renato Usatîi, și ‚micul’ burghez Igor Dodon, gata s-o ‚tranzacționeze’ și pe Zinaida Petrovna pentru ciolănașul puterii. Ambii puși la îngrășat de mărinimosul popor rus. Alternativă, plină de ‚înțelepciune’ și ‚perspicacitate’….

Am fost rugat, în repetate rânduri, la București și alte capitale să nu-mi fac griji. Îngerul păzitor al tuturor moldovenilor are grijă totuși să nu deraiem de la cursul european!… сукин сын, но наш сукин сын. O fi și așa, dar știți cum e cu businessul politic: suntem acolo unde-i interesul…

Așa că aș arunca oglinda pe fereastră… Peste aceasta se suprapune acum și diversiunea lui Drăguțanu cu FMI, mirajul lui Streleț cu creditul românesc, componente ale aceluiași scenariu, ‚grija de popor’, care vrea, bată-l norocul, în Uniunea Vamală cu Kîrgîzstanul.

Dar unde sunt cei care ar putea schimba optica moldovenilor?! Tinerele speranțe? Iurie Leancă? Maia Sandu? Dorin Chirtoacă? Deocamdată vedem doar inițiative leșinate, replici bosumflate, pauze teatrale, reacții de cancan… Hai totuși la treabă că noi, mai seniori, suntem gata să vă sprijinim! Poate sunteți voi buni de alternativă.
P. S. Iurie, decupează-te de sponsorul (idol) spiritual și financiar. Nu sonoriza fumigene din laboratoare obscure. Altfel, nu ai viitor politic.”

Iurie Leancă: „PPEM și eu personal vă invităm să vă alăturați nouă și să facem împreună schimbările pe care le așteaptă toată societatea! Doar prin vorbe nu vom reuși să creăm alternativă reală actualei guvernări și să găsim soluții pentru dezvoltarea țării. E nevoie mai mult ca oricând să lăsăm la o parte confortul și să ne implicăm. Fără nicio urmă de ironie, am fi onorați să fiți dvs. ‚idolul’ nostru financiar și spiritual (apropo e vacantă funcția), din interior veți avea ocazia să cunoașteți mai bine situația partidului nostru și să ne sprijiniți. Este o invitație cât se poate de serioasă și m-aș bucura să-i dați curs. Sunt sigur că împreună, atrăgând și alte ‚tinere speranțe’, cum ați scris, vom reuși să facem lucruri concrete pentru oameni, să trecem de la etapa comentariilor pe Facebook la acțiuni concrete.”

Ion Sturza: „Domnule Leancă, să știți că iau în serios apelul Dvs! Mai puțin îmi doresc să fiu ‚idolul’ cuiva, financiar, în mod special… Dar la o adică, pot să achit cotizații, aceasta fără ironie.
De un lucru îmi pare rău. Am făcut pe Facebook o postare de ‚un metru’, dar oamenii au văzut ‚un milimetru’, dialogul nostru virtual, puțin esențial, de altfel. Am considerat că e important să vă motivez să fiți pregătit de lupte politice grele. Întrebarea principală este ce facem cu Moldova? O cedăm? Va doresc multe succese!”