Ion Sturza, candidatul desemnat, începe consultările cu fracţiunile parlamentare

ion-sturza-golos_md

Foto: moldova.org

Fostul prim-ministru al R. Moldova, Ion Sturza, este candidatul desemnat de către șeful statului Nicolae Timofti pentru funcția de premier. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele R. Moldova după consultările cu liderii PLDM, PD, PL și deputații neafiliați din grupul Leancă.

Președintele R. Moldova a declarat că a înaintat candidatura lui Ion Sturza deoarece acesta ştie foarte bine problemele legate de economie și va reuși să soluționeze problemele cu care se confruntă societatea. „Am pornit de la faptul că dl Sturza a mai deținut funcția de prim-ministru. Ştie foarte bine problemele legate de economia statului, starea financiară și cea generală. Eu sper că el va reuși să rezolve problemele cu care se confruntă societatea. Sper că liderii partidelor pro-europene vor analiza lucrurile și vor lua o decizie corectă”, a menționat Timofti.

Fostul prim-ministru a menționat că este gata să-și asume responsabilitatea pentru o guvernare eficientă. „Vreau să-i mulțumesc dlui președinte pentru încredere, vreau să fiu alături de poporul meu, în acest moment dificil. Una din primele condiţii va fi semnarea unui cod de integritate, care prevede aducerea unor oameni noi în guvern. Problemele economice, probleme bugetar-fiscale trebuie rezolvate şi sper că împreună cu noua conducere a Băncii Naţionale a Moldovei vom face lucruri bune. Voi încerca să lansez consultări cu partidele în vederea de a aduna o majoritate cu care ar fi votat un guvern neafiliat politic. Sper ca mâine (astăzi – n.r.) vom începe consultările”, a spus Sturza.
Ion Sturza s-a născut pe 9 mai 1960, în Pârjolteni, Călărași. Este un politician și om de afaceri, fost prim-ministru al R. Moldova între februarie şi decembrie 1999. Potrivit Constituției, candidatul desemnat la funcția de premier are la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.

Liderii PDM au anunţat că nu vor accepta dialogul cu Ion Sturza, desemnat ieri de şeful statului la funcţia de premier. Marian Lupu a declarat că „şansele unui cabinet Sturza sunt zero” şi că totul este de fapt un joc de culise şi o înţelegere între PLDM şi Nicolae Timofti.

„Dl preşedinte a propus un candidat fără susţinere parlamentară, fără şanse, un candidat fără legitimitate. Eşecul absolut este garantat. Cred că atât preşedintele, cât şi candidatul înaintat sunt perfect conştienţi de acest lucru. Ce va urma? O perioadă de show cu rezultat absolut previzibil. Şansele unui cabinet Sturza sunt zero”, a declarat liderul PD, în cadrul unui briefing. Cei 14 deputaţi care au părăsit luni, 21 decembrie, PCRM nu vor merge să discute cu premierul desemnat Ion Sturza, a declarat Artur Reșetnicov în cadrul la Publika TV”, transmite IPN.

Acesta l-a acuzat pe președintele Nicolae Timofti că, prin această desemnare, agravează criza politică și ne-a apropiat şi mai mult de alegeri anticipate. Totodată, Reşetnicov a spus că atât el, cât şi ceilalţi 13 colegi sunt gata să discute cu toate partidele, sunt gata să accepte propunerile lor, inclusiv cu PLDM şi PL. Artur Reşetnicov a mai spus că el şi colegii săi sunt gata să voteze pentru un guvern, însă nu pretind să participe la guvernare.

După moldpres.md şi ipn.md.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)