Ion Şpac, bibliograful ideal

Biblioteca Ştiinţifică Centrală a Academiei de Ştiinţe a Moldovei a organizat de curând un simpozion, intitulat „Tradiţie şi inovaţie în bibliografia modernă (in honorem ION ŞPAC la 80 de ani”, moderat de Aurelia Hanganu, directoarea bibliotecii. Dl Ion Şpac, supranumit „bibliograful ideal” (Ion Madan), a fost omagiat de bibliotecari, istorici şi literaţi. Cuvinte de apreciere la adresa domniei sale au rostit Vlad Pohilă, Anton Moraru, Claudia Slutu-Grama, Maria Vieru-Işaev, Raisa Vasilache, Ion Varta, Lidia Kulikovski, Vladimir Beşleagă.

În 1990, dl Şpac a împlinit 60 de ani – această vârstă îi oferea dreptul la pensionare, la „odihnă binemeritată” –, dar domnia sa şi-a răsuflecat mânecile, s-a înarmat cu fişe, creioane, pixuri, hârtie şi ochelari, s-a înconjurat cu zeci şi sute de cărţi şi publicaţii periodice şi munceşte ca un salahor, cu răbdarea şi îndârjirea unui sportiv de performanţă. Subiectele preferate ţin de istoria, literatura şi cultura Basarabiei interbelice, personalităţile din acea epocă.

Cele mai generoase şi variate în informaţii s-au dovenit a fi revistele interbelice, mai ales „Viaţa Basarabiei” (1932-1944). Una din primele şi marile izbânzi ale dlui Ion Şpac este realizarea indicelui bibliografic al acestei publicaţii. Deşi finisată în 1992, lucrarea a fost publicată după zece ani de promisiuni neonorate, refuzuri, răbdare şi disperare. Până la urmă, ea a fost culeasă şi editată în 2002 de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chişinău. Menţionăm meritul excepţional al echipei acestei instituţii, mai cu seamă al Ludmilei Pânzari şi al dnei Lidia Kulikovski, care a obţinut de la Primărie suma necesară pentru editare.

Ce rol a avut studierea publicaţiilor periodice interbelice în viaţa dlui Şpac a spus-o chiar domnia sa în limbaju-i specific pitoresc: „M-am împotmolit în presa periodică interbelică. Am avut posibilitatea să compar presa sovietică cu cea din perioada interbelică şi să constat că ultima este superioară. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că m-am înfruptat din această sursă foarte-foarte bogată”.

Ion Şpac are o seamă de însuşiri de la Dumnezeu şi de la părinţi, care îl ajută să nu îmbătrânească ori să îmbătrânească frumos: hărnicie, înţelepciune, cuminţenie, cumsecădenie, curiozitate, spirit autocritic, curaj, altruism, deschidere către valoare şi adevăr şi, nu în ultimul rând, umor. Toate aceste calităţi l-au ajutat să se înscrie perfect în noua atmosferă social-politică din Moldova postsovietică şi să devină un model de tinereţe şi implicare socială.

Maria Vieru-Işaev

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)