Ion Perju: „Voi ajunge la CEDO”

Declaraţiile lui Ion Perju, polițistul acuzat de moartea lui Valeriu Boboc

„Nu v-ați pus întrebarea de ce expertiza a arătat că anume Perju este acolo, și nu altcineva? În imaginile video se vede clar că mai multe persoane lovesc într-un bărbat care se află la pământ. Distanța este identică. Se văd toate la fel, și cam de ce numai una a fost identificată, dar pe celelalte cum nu a putut să le identifice expertiza? Nu v-ați pus această întrebare?”, a răspuns cu întrebare la întrebare fostul polițist
Ion Perju, căruia i-am solicitat opinia pe marginea rezultatelor expertizei imaginilor video făcute în SUA.

Amintim că, recent, procurorul Vladimir Moșneaga a prezentat rezultatele expertizei imaginilor video din noaptea de 7 spre 8 aprilie care au fost trimise spre examinare în SUA încă în aprilie 2010. Potrivit procurorului, experții americani susțin că anume fostul polițist Ion Perju este cel care i-a aplicat lovitura fatală lui Valeriu Boboc. În privința celorlalți polițiști prezenți în imaginile video, procurorul a menționat că nu le poate divulga numele.

Ion Perju și avocatul acestuia Anatol Cechir sunt de părerea că expertiza a fost făcută cu grave încălcări de legislație, deoarece aceasta a fost solicitată pentru un alt dosar penal deschis pe marginea protestelor din aprilie 2009.

„Urmează să depunem un demers în instanță referitor la expertiza dată, dar mai multe detalii nu vă pot oferi deoarece nu am fost audiat în calitate de inculpat și nu aș vrea să se deruleze ancheta în defavoarea mea”, a menționat Perju.

Arătat cu degetul și numit criminal

Potrivit fostului polițist, viața lui s-a schimbat radical din momentul în care a fost acuzat pentru moartea lui Boboc. „Toate pietrele au fost aruncate în grădina mea. Mai mult ca atât, când merg pe stradă mai fiecare arată cu degetul spre mine și spune că uite acesta este criminalul, lucru care mă deranjează foarte mult. Dar ce facem cu prezumția nevinovăției?”, se întreabă Perju.

Amintim că, acum doi ani, fostul inspector al Poliţiei Criminale, Ion Perju, a fost reţinut şi acuzat de moartea lui Valeriu Boboc. În prezent, el este cercetat în stare de libertate. „Unicul meu ajutor sunt părinţii. Ei îmi asigură existența. Avem planuri să ajungem până la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru a stabili dreptatea.”

Perju susţine că are probe video și martori care ar putea să confirme că în momentul în care a fost omorât Boboc el se afla în altă parte. „Încă nu am avut ocazia să le comunic instanţei de judecată”, a menționat Perju. Fostul poliţist pledează nevinovat.

Svetlana Panța

The following two tabs change content below.