Ion Negrei, istoric: „Declaraţiile şefei PAS sunt total deplasate şi descalificante pentru un actor politic” // VIDEO

În cadrul celui de-al doilea Congres extraordinar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din 10 septembrie 2017, preşedintele acestei formaţiuni, Maia Sandu, şi-a exprimat poziţia faţă de subiectul unirii R. Moldova cu România. Aceasta a menţionat că „România nu poate „să înghită” un stat divizat, corupt şi că o asemenea decizie trebuie să fie una democratică şi nu cum a fost făcută odinioară.

Reproducem mai jos acest fragment din discursul Maiei Sandu: „Relaţiile cu România sunt cele mai importante şi avem în rândurile noastre mulţi membri care împărtăşesc dezideratul unirii (R. Moldova) cu România. O mare parte din cetăţenii R. Moldova cred că soluţia pentru a îndrepta lucrurile în R. Moldova este unirea. Noi, membrii din noul birou PAS, considerăm că nu este real ca UE să permită unui stat membru să înghită un teritoriu corupt, divizat, care nu are stat de drept şi cu multe alte păcate. Cei care cred că pot să facă unirea astăzi sau mâine îşi asumă o promisiune nerealistă.”

„În primul rând, din perspectiva aderării la UE trebuie să îndeplinim nişte condiţii clare şi, în al doilea rând, să existe un consens naţional la acest subiect. Aceasta poate fi doar o decizie democratică a oamenilor care locuiesc pe acest teritoriu, nu poate fi făcută sau impusă, aşa cum s-a întâmplat altădată”, a remarcat Sandu, contestând valabilitatea actului Unirii de la 1918.

Solicitat să comenteze poziţia PAS, istoricul Ion Negrei susţine că, în ajunul Centenarului Unirii, declaraţiile oamenilor politici din RM pe marginea evenimentelor ce s-au produs în spaţiul basarabean acum 100 de ani vor curge gârlă. Important este ca acestea că aibă la bază fapte istorice concrete validate de timp şi să nu reproducă teze din arsenalul propagandei sovietice.

CURAJUL cu care şi-a dezamăgit electoratul

„În condiţiile în care realităţile de astăzi din RM orientează opinia publică spre conştientizarea oportunităţii şi necesităţii unirii R. Moldova cu România ca soluţie viabilă de rezolvare a unui ghem întreg de probleme, începând cu cele de natură social-economică şi terminând cu cele de organizare democratică a societăţii, declaraţiile şefei PAS sunt total deplasate şi descalificante pentru un actor politic cu alură europeană, apropiind-o de cei de la care miroase a naftalină sovietică. Prin CURAJUL de a spune lucrurilor pe nume, după cum s-a autoprezentat, a descurajat o bună parte a societăţii care îi acordase votul la precedentele alegeri parlamentare. Şi mai gravă este declaraţia ei că Unirea de la 1918 a Basarabiei cu România a fost o acţiune impusă populaţiei basarabene, lăsând liber să se înţeleagă că astăzi se procedează la fel. În calitatea mea de istoric, o sfătuiesc pe doamna şefă de la PAS să pună mâna pe carte şi să se documenteze personal, dacă sfetnicii ei, conştient sau inconştient, o duc de nas. Iar cititorii JURNALULUI trebuie să reţină că Actul Unirii Basarabiei cu România din 1918 a reprezentat voinţa clară a majorităţii populaţiei din spaţiul dintre Prut şi Nistru, precum firească este şi năzuinţa de azi a populaţiei de a trăi în unitate naţională şi în condiţii de democraţie”, a subliniat istoricul.

 

 • Pingback: Jurnal de Chișinău despre declaraţiile deplasate şi descalificante ale Maiei Sandu()

 • ROMÂNIA E UNA SINGURĂ !

  ROMÂNUL UNIONIST Dorin Chirtoacă
  O ZDROBEȘTE pe agenta KGB-TRĂDĂTOAREA maia sandu:

  „Doamnă Sandu,
  de unde ați luat că Unirea a fost impusă acum 100 de ani și că este
  nerealistă astăzi???

  Rezultă că ocupația din 1812 și 1940 au fost de bunăvoie?

  Alo, Ministerul Educației, fără supărare, cum rămâne cu manualul de istorie?
  Cum să vă înțelegem? În cadrul unei emisiuni ați spus că, dacă s-ar organiza un referendum (ca tot e la modă să umblăm cu referendumul, de parcă am umbla cu uratul sau colinda), ați vota pentru Unire, iar acum câteva zile ati spus că:

  „Aceasta (Unirea)

  …nu poate fi impusă sau făcută așa cum s-a întâmplat altădată”.

  De unde ați luat că a fost impusă?

  Poate ne uităm împreună prin cărțile de istorie? Sau mergem în audiență la Regele Mihai, că e viu, la Casa Regală, la Academia Română sau la Academia RM, de facultățile de Istorie nu mai vorbesc?


  Unirea a avut loc pentru că încă de la 1848 (ca să nu mai vorbim de Mihai
  Viteazul și anul 1600), floarea natiunii de atunci ca Bălcescu, apoi
  intelectualitatea, „Junimea”, prin Alecsandri, Eminescu, clasa politică
  prin Kogălniceanu, Cuza, Brătienii, Iorga ș.a, Casa Regală prin Regele Carol I,Regele Ferdinand, dar mai ales prin Regina Maria (bunica Regelui Mihai) -- au avut ca scop clar să realizeze ceea ce s-a numit „visul de aur” de milenii al tuturor românilor, să locuiască în aceeași Țară -- România Mare!

  Unirea a fost posibilă pentru că a dorit-o poporul român, iar conducătorii de atunci nu au ignorat acest ideal, ci l-au pus în valoare.

  Unirea a fost posibilă pentru că în Primul Război Mondial, România a fost de partea Antantei (tot datorită Reginei Maria), iar la Conferința de Pace de la Paris, la masa de negocieri, România a fost de partea învingătorilor.

  Sa fie clar, Regina Maria este mama României Mari! Iar prin carisma și
  personalitatea ei a reușit să se impună Ea în fața Europei și să obțină
  recunoașterea României Mari! Despre Regina Maria s-a spus atunci, pe vremea Primului Război Mondial „Cu adevărat, în acel moment al istoriei, Maria a fost singurul bărbat al României”. Iar acum nici asta nu avem…

  Unirea a fost posibilă și datorită legăturilor de rudenie ale Reginei Maria:
  verișoară dreaptă cu Regele Marii Britanii, George al V-lea, și cu Țarul
  Rusiei, Nicolae al II-lea.
  Iar unii din acest popor care era sub jugul a două imperii, austro-ungar și
  țarist, iar până la 1877 și otoman, nici până în ziua de azi nu au înțeles și
  nu înțeleg cine le-a vrut binele și cine le face rău, dovadă că Regele Mihai,
  în loc să fie șef de stat astăzi, este în continuare în exil în Elveția, de
  restul greșelilor și stângăciilor pe care le comite poporul nostru până în ziua de azi, orbecăind mioritic de multe ori, nici nu are rost să vorbim, deși
  manifestațiile de la București și din toată România din iarna acestui an arată că „Deșteaptă-te române” funcționează! La fel cum a fost și la noi la 6-7 aprilie 2009 (dar fără acțiunile de deturnare spre violențe și distrugeri..)

  Doamnă Sandu, asemenea afirmații seamănă doar confuzie în mintea
  poporului rătăcit, spălat pe creier de propaganda comunistă și toarnă apă la moara socialiștilor, comuniștilor și a altor staliniști.

  Ați mai turnat o dată apă la moara lor la alegeri prin greșeala care a
  influențat alegerile în mod sigur cu „mărul otrăvit”, de ce o faceți din nou? Cu așa opoziție, unii o să conducă mult și bine…

  Idealul Unirii rămâne a fi alaturi de credința și limba română, unul din
  pilonii pe care se ține existența noastră ca popor în Europa și în lume. Și
  dacă vrem să fim respectați vreodată, trebuie să luptăm pentru Unire, pentru că în Uniunea Europeană nu trăiesc legume sau roboți, ci națiuni, națiuni cu rădăcini și identități puternice, națiuni care concurează între ele, care sunt gata să primească în rândul lor națiuni la fel ca ele și care promovează în mod unit această diversitate și acest mod de viață în toată lumea!

  Idealul Unirii este cel care va duce Republica Moldova spre Uniunea
  Europeană, iar în cadrul UE vom avea posibilitatea să alegem între modelul Austria -- Germania sau Germania -- Germania (RDG + RFG).
  Deși drumul scurt de integrare în UE este anume Unirea!

  Oricât de greu ar fi, Unirea trebuie promovată și nu lovită!

  FĂRĂ UNIRE ,
  ESTE CA ȘI CUM AM FI FĂRĂ CREDINȚĂ ÎN DUMNEZEU !”.

 • MAICA NOASTRĂ SFÂNTA ROMÂNIE

  Lecții de ROMÂNISM pentru maia sanduKGB și andrei năstaseKGB-slugoii MAFIEI RUSEȘTI A ȚOPILOR:

  ***NU EXISTĂ LIMBA MOLDOVENEASCĂ***
  Este O MINCIUNĂ RUSEASCĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***NU EXISTĂ POPOR MOLDOVENESC***
  Este O MINCIUNĂ RUSEASCĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***NU EXISTĂ REPUBLICA MOLDOVA***
  Este O MINCIUNĂ RUSEASCĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

  *** Există doar LIMBA ROMÂNĂ,POPORUL ROMÂN şi ROMÂNIA,
  urmaşa Daciei ROMANE şi a ROMEI Împăratului Nostru TRAIAN!***

  ***Destinul nostru,al ROMÂNILOR basarabeni, este unul singur:
  ROMÂNIA RE-ÎNTREGITĂ!!!!!ACUM.***

  Ați căscat ochii maia sandu și andrei năstase-SLUGOI ȚOPISTO-KAGHEBIȘTI ?

  Tovarăși RUSIFICATORI maia sandu și andrei năstase ”STATALIȘTI-moldoveniști-MOLOTOVIȘTI”, care luați apă în gură când auziți SFINTELE NUME STRĂMOȘEȘTI:
  ROMÂNIA,ROMÂN,ROMÂNESC,ROMÂNEȘTE,bagați la bostane:

  REUNIFICAREA României de est(Basarabia)
  cu Țara Noastră MAMĂ ROMÂNIA este în plină desfășurare !

  Ați belit ochii ȚOAPE SOROȘISTO-KAGHEBISTE?

 • Elena Loghin

  Maiei Sandu cind i-a fost convenabil a spus ca vrea unirea cu Romania, acum insa deja spune ca Unirea din 1918 a fost impusa?

  • MAICA NOASTRĂ SFÂNTA ROMÂNIE

   Atacul mizerabil ANTI-ROMÂNESC al agentei ȚOPAkgb maia sandu face parte din RĂZBOIUL RUSESC HIBRID contra României.
   NOI,ROMÂNII,suntem atacați acum pe două fronturi mediatico-politice:din vest de BOZGORII ”transilvăniști” ai lui victor orban-WECEUL lui SATANputin și din est de TÂRFELE RUSEȘTI ”statalist-MOLOTOVISTE”(dodon,plaHOȚniuc,sandu,năstase,candu,filip) și de PUTORILE HAHOLEȘTI care au trecut la exterminarea pe față a ROMÂNILOR din pământurile ROMÂNEȘTI OCUPATE de uKAKAcraina: Maramureșul istoric(Transcarpatia), Pocuția(Colomeea), Bucovina de Nord(Cernăuți),Herța,Basarabia de Nord(Hotin),Basarabia de Sud(CETATEA ALBĂ,Reni,Ismail,Bolgrad) și Insula Șerpilor cu uriașele zăcăminte de petrol și gaze din jurul ei.

 • MAICA NOASTRĂ SFÂNTA ROMÂNIE

  TRAIAN Băsescu
  PREȘEDINTELE TUTUROR ROMÂNILOR,
  O DEMASCĂ ȘI O CALCĂ ÎN PICIOARE pe târfa KGB maia sandu
  :

  Traian Băsescu a declarat că
  Maia Sandu ESTE OTREAPA,cârpa de șters weceul,SLUGA NETREBNICĂ și NERUȘINATĂ A BRUTEI ASASINE,A GĂLBEJITULUI TĂTARO-calmuc SATANputinKGB.

  „Putin are doi jucători principali în Republica Moldova.

  Primul este Igor Dodon și a doua este Maia Sandu.

  Dodon spune pe față că este pro-rus și că vrea în Uniunea Vamală.

  Pe când doamna Sandu, sub masca integrării europene, dezbină clasa politică și FACE JOCUL Kremlinului.

  În loc să recunoască că singura șansă a Republicii Moldova este Unirea cu România, Maia Sandu spune că acest lucru este ireal și imposibil.

  Și pentru că NESIMȚIREA EI NU ARE MARGINI,ne mai spune doamna că în 1918, unirea a fost făcută forțat, a fost impusă.

  Doar rușii și pro-rușii nu doresc unirea acestor două țări ROMÂNEȘTI
  ,

  de frica că vor rămâne fără zona aceasta de influență.

  Republica Moldova ca stat independent, NU ARE NICIO ȘANSĂ,
  s-a demonstrat acest lucru.

  Iar atunci când șeful Maiei Sandu, domnul Vlad Filat, fura miliardul, dânsa adera la PLDM. Acum nici nu vrea să amintească despre acest lucru.

  Precum nu vrea să-și amintească că este cetățean al României.

  Sau pledează pentru unire, sau să vină să-și depună cetățenia României.

  Avem mulți profitori în țară și fără ea.”

 • MAICA NOASTRĂ SFÂNTA ROMÂNIE

  ROMÂNUL UNIONIST Dorin Chirtoacă

  O ZDROBEȘTE pe târfa KGB maia sandu:

  „Doamnă Sandu,
  de unde ați luat că Unirea a fost impusă acum 100 de ani și că este nerealistă astăzi???

  Rezultă că ocupația din 1812 și 1940 au fost de bunăvoie?

  Alo, Ministerul Educației, fără supărare, cum rămâne cu manualul de istorie?
  Cum să vă înțelegem? În cadrul unei emisiuni ați spus că, dacă s-ar organiza un referendum (ca tot e la modă să umblăm cu referendumul, de parcă am umbla cu uratul sau colinda), ați vota pentru Unire, iar acum câteva zile ati spus că:

  „Aceasta (Unirea) …nu poate fi impusă sau făcută așa cum s-a întâmplat
  altădată”. De unde ați luat că a fost impusă?
  Poate ne uităm împreună prin cărțile de istorie? Sau mergem în audiență la Regele Mihai, că e viu, la Casa Regală, la Academia Română sau la Academia RM, de facultățile de Istorie nu mai vorbesc?

  Unirea a avut loc pentru că încă de la 1848 (ca să nu mai vorbim de Mihai
  Vieazul și anul 1600), floarea natiunii de atunci ca Bălcescu, apoi
  intelectualitatea, „Junimea”, prin Alecsandri, Eminescu, clasa politică
  prin Kogălniceanu, Cuza, Brătienii, Iorga ș.a, Casa Regală prin Regele Carol I, Regele Ferdinand, dar mai ales prin Regina Maria (bunica Regelui Mihai) -- au avut ca scop clar să realizeze ceea ce s-a numit „visul de aur” de milenii al tuturor românilor, să locuiască în aceeași Țară -- România Mare!

  Unirea a fost posibilă pentru că a dorit-o poporul român, iar conducătorii de atunci nu au ignorat acest ideal, ci l-au pus în valoare.

  Unirea a fost posibilă pentru că în Primul Război Mondial, România a fost de partea Antantei (tot datorită Reginei Maria), iar la Conferința de Pace de la Paris, la masa de negocieri, România a fost de partea învingătorilor.

  Sa fie clar, Regina Maria este mama României Mari! Iar prin carisma și
  personalitatea ei a reușit să se impună Ea în fața Europei și să obțină
  recunoașterea României Mari! Despre Regina Maria s-a spus atunci, pe vremea Primului Război Mondial „Cu adevărat, în acel moment al istoriei, Maria a fost singurul bărbat al României”. Iar acum nici asta nu avem…

  Unirea a fost posibilă și datorită legăturilor de rudenie ale Reginei Maria:
  verișoară dreaptă cu Regele Marii Britanii, George al V-lea, și cu Țarul
  Rusiei, Nicolae al II-lea.

  Iar unii din acest popor care era sub jugul a două imperii, austro-ungar și
  țarist, iar până la 1877 și otoman, nici până în ziua de azi nu au înțeles și
  nu înțeleg cine le-a vrut binele și cine le face rău, dovadă că Regele Mihai,
  în loc să fie șef de stat astăzi, este în continuare în exil în Elveția, de
  restul greșelilor și stângăciilor pe care le comite poporul nostru până în ziua de azi, orbecăind mioritic de multe ori, nici nu are rost să vorbim, deși
  manifestațiile de la București și din toată România din iarna acestui an arată că „Deșteaptă-te române” funcționează! La fel cum a fost și la noi la 6-7 aprilie 2009 (dar fără acțiunile de deturnare spre violențe și distrugeri..)

  Doamnă Sandu, asemenea afirmații seamănă doar confuzie în mintea poporului rătăcit, spălat pe creier de propaganda comunistă și toarnă apă la moara socialiștilor, comuniștilor și a altor staliniști.
  Ați mai turnat o dată apă la moara lor la alegeri prin greșeala care a influențat alegerile în mod sigur cu „mărul otrăvit”, de ce o faceți din nou? Cu așa opoziție, unii o să conducă mult și bine…

  Idealul Unirii rămâne a fi alaturi de credința și limba română, unul din
  pilonii pe care se ține existența noastră ca popor în Europa și în lume. Și
  dacă vrem să fim respectați vreodată, trebuie să luptăm pentru Unire, pentru că în Uniunea Europeană nu trăiesc legume sau roboți, ci națiuni, națiuni cu rădăcini și identități puternice, națiuni care concurează între ele, care sunt gata să primească în rândul lor națiuni la fel ca ele și care promovează în mod unit această diversitate și acest mod de viață în toată lumea!

  Idealul Unirii este cel care va duce Republica Moldova spre Uniunea
  Europeană, iar în cadrul UE vom avea posibilitatea să alegem între modelul Austria -- Germania sau Germania -- Germania (RDG + RFG).

  Deși drumul scurt de integrare în UE este anume Unirea!

  Oricât de greu ar fi, Unirea trebuie promovată și nu lovită!

  FĂRĂ UNIRE ,
  ESTE CA ȘI CUM AM FI FĂRĂ CREDINȚĂ ÎN DUMNEZEU !”.

 • alex kooper

  Este prostesc sa mai crezi ca Mai este pentru popor.

 • Aurel

  Opaa, presa lui Țopa și Năstase începe să o drege pe Maia, așa-i trebuie, ea e fix așa cum a numit-o Slusari, oaie, dacă se lasă trasă pe la spate de Țopi

 • Anton Calugher

  va dati seama cat de tare ar distruge imaginea tarii aceasta fifa daca ajunge in vreo functie oficiala????

  • TRAIAN Băsescu REÎNTREGITORUL

   ROMÂNUL UNIONIST Dorin Chirtoacă
   O ZDROBEȘTE pe târfa țopilorKGB maia sandu:

   „Doamnă Sandu,
   de unde ați luat că Unirea a fost impusă acum 100 de ani și că este nerealistă astăzi???

   Rezultă că ocupația din 1812 și 1940 au fost de bunăvoie?

   Alo, Ministerul Educației, fără supărare, cum rămâne cu manualul de istorie?

   Cum să vă înțelegem? În cadrul unei emisiuni ați spus că, dacă s-ar organiza un referendum (ca tot e la modă să umblăm cu referendumul, de parcă am umbla cu uratul sau colinda), ați vota pentru Unire, iar acum câteva zile ati spus că:

   „Aceasta (Unirea) …nu poate fi impusă sau făcută așa cum s-a întâmplat altădată”.

   De unde ați luat că a fost impusă?

   Poate ne uităm împreună prin cărțile de istorie? Sau mergem în audiență la Regele Mihai, că e viu, la Casa Regală, la Academia Română sau la Academia RM, de facultățile de Istorie nu mai vorbesc?


   Unirea a avut loc pentru că încă de la 1848 (ca să nu mai vorbim de Mihai Vieazul și anul 1600), floarea natiunii de atunci ca Bălcescu, apoi intelectualitatea, „Junimea”, prin Alecsandri, Eminescu, clasa politică prin Kogălniceanu, Cuza, Brătienii, Iorga ș.a, Casa Regală prin Regele Carol I, Regele Ferdinand, dar mai ales prin Regina Maria (bunica Regelui Mihai) -- au avut ca scop clar să realizeze ceea ce s-a numit „visul de aur” de milenii al tuturor românilor, să locuiască în aceeași Țară -- România Mare!
   Unirea a fost posibilă pentru că a dorit-o poporul român, iar conducătorii de atunci nu au ignorat acest ideal, ci l-au pus în valoare.

   Unirea a fost posibilă pentru că în Primul Război Mondial, România a fost de partea Antantei (tot datorită Reginei Maria), iar la Conferința de Pace de la Paris, la masa de negocieri, România a fost de partea învingătorilor.

   Sa fie clar, Regina Maria este mama României Mari! Iar prin carisma și personalitatea ei a reușit să se impună Ea în fața Europei și să obțină recunoașterea României Mari! Despre Regina Maria s-a spus atunci, pe vremea Primului Război Mondial „Cu adevărat, în acel moment al istoriei, Maria a fost singurul bărbat al României”. Iar acum nici asta nu avem…

   Unirea a fost posibilă și datorită legăturilor de rudenie ale Reginei Maria:verișoară dreaptă cu Regele Marii Britanii, George al V-lea, și cu Țarul Rusiei, Nicolae al II-lea.

   Iar unii din acest popor care era sub jugul a două imperii, austro-ungar și țarist, iar până la 1877 și otoman,(…)

   Doamnă Sandu, asemenea afirmații seamănă doar confuzie în mintea poporului rătăcit, spălat pe creier de propaganda comunistă și toarnă apă la moara socialiștilor, comuniștilor și a altor staliniști.

   Ați mai turnat o dată apă la moara lor la alegeri prin greșeala care a influențat alegerile în mod sigur cu „mărul otrăvit”, de ce o faceți din nou? Cu așa opoziție, unii o să conducă mult și bine…

   Idealul Unirii rămâne a fi alături de credința și limba română, unul din pilonii pe care se ține existența noastră ca popor în Europa și în lume. Și dacă vrem să fim respectați vreodată, trebuie să luptăm pentru Unire,(…)

   Oricât de greu ar fi, Unirea trebuie promovată și nu lovită!

   FĂRĂ UNIRE ,
   ESTE CA ȘI CUM AM FI FĂRĂ CREDINȚĂ ÎN DUMNEZEU !”.