Ion Leahu: „Karasin minte! Condiţiile pentru retragerea trupelor ruse au fost îndeplinite în 1992”

Interviu Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control

– Stimate Domnule Ion Leahu, ce are în vedere Grigori Karasin atunci când spune că Federaţia Rusă îşi va retrage trupele din Transnistria doar după crearea unor „condiţii necesare”?

Aceste „condiţii necesare” sunt de fapt Memorandumul „Kozak”, prin urmare, atunci când Republica Moldova va accepta umilinţa, vor fi retrase trupele şi muniţiile. Karasin minte, condiţiile pentru retragerea trupelor ruse au fost îndeplinite în 1992, când a fost semnat acordul de la Moscova. În principiu, partea moldovenească nu are nici dorinţă şi nici forţă să declanşeze un nou conflict armat. Orice conflict ar putea să fie provocat doar de trupele ruseşti şi cele transnistrene. Karasin nu a invocat niciun argument serios că aici ar putea să apară un nou conflict armat.

– Cum apreciaţi declaraţiile oficialului rus privind demersul R. Moldova despre retragerea militarilor din Grupul operativ de trupe?

Demersul Chişinăului a luat prin surprindere Moscova şi a trezit o reacţie negativă. Totuşi ONU este o organizaţie serioasă şi, în cazul în care va adopta o rezoluţie în favoarea R. Moldova, ar fi un semnal pentru alte organisme internaţionale, inclusiv UE, Comisia de la Veneţia etc., pentru a aplica acţiuni dure faţă de Rusia. Acest lucru le pune într-o situaţie dificilă pe autorităţile ruse.

Am spus-o de mai multe ori, pentru a obţine ceva, Chişinăul are nevoie de o susţinere la nivel internaţional şi de un apel la o instanţă internaţională, după cum ne-a recomandat în 2004 şi un barou de avocaţi din New York. Astăzi, suntem în pragul unui asemenea pas, în cazul în care la ONU vor avea loc dezbateri şi va fi adoptată o asemenea rezoluţie, R. Moldova va demonstra că are intenţii serioase în problema transnistreană.

– Cum calificaţi datele oferite de Karasin despre cantitatea de armament şi muniţii depozitată la Colbasna?

Cele 20.000 de tone corespund cifrelor care au fost vehiculate. Generalul Lebed vorbea de 40.000 de tone, de acolo au fost evacuate 40 de garnituri de tren, care constituie aproximativ 20.000 de tone. Însă problema este faptul că nimeni nu ştie realitatea privind cantitatea de armament deţinută de Grupul Operativ de Trupe Ruse în Transnistria.

Putem admite că la Colbasna sunt 20.000 de tone şi pentru asta avem nevoie de 50 de garnituri de tren pentru evacuare. Însă noi nu ştim care sunt obuze vechi ieşite din utilizare, care sunt noi, ce cantitate de armament uşor există acolo, armament cu care este dotată infanteria rusă şi cea transnistreană.