Ion Diacov: „În sentinţa lui Filat nu scrie nimic despre furtul miliardului”

sursa foto unimedia

Invocând „secretul anchetei”, „secretul de stat” în cazul miliardului furat din sistemul bancar, reprezentanţii guvernării ascund probele şi se apără de mânia oamenilor care ar putea ieşi în stradă. De această părere este fostul procuror al mun. Chişinău, Ion Diacov. Acesta a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a reiterat că nici după arestul fostului premier Vlad Filat şi pronunţarea sentinţei de către prima instanţă nu este clar cine a furat, în ce circumstanţe şi unde a dispărut miliardul. Mai mult ca atât, Diacov consideră că autorităţile abuzează invocând „secretul anchetei”, secretomania fiind caracteristică perioadei sovietice, când în spatele acesteia se ascundeau mârşăviile comise de reprezentanţii regimului dictatorial, practică preluată cu succes de reprezentanţii puterii din R. Moldova.

„În perioada sovietică s-au pus accentele pe secretomanie şi azi, la fel, RM a preluat această practică păguboasă. Pe Filat l-au arestat, i-au închis cu trei lacăte gura, i-au creat condiţii să nu vorbească, deşi poate nici n-a vrut să vorbească, căci, dacă ar fi vrut, ar fi putut transmite anumite informaţii prin avocatul său. Şedinţele în dosarul lui au fost secrete. Dar declaraţiile lui Mihail Gofman, ale altor reprezentanţi ai puterii care au făcut declaraţii de la tribuna Parlamentului, raportul Kroll, demonstrează că reprezentanţii guvernării ştiau despre frauda din sistemul bancar, de cine se ascund, secret faţă de cine? În mâinile lor e PG şi dovezile că au furat. Ei însă ascund aceste dovezi, evocă „secretul” ca lumea să nu iasă în stradă. Hoţiile lor reprezintă un „secret” menit să-i apere de mânia poporului”, a  conchis Diacov.

Acesta a mai relevat că în 2013, când a fost arestat fostul preşedinte al BEM, Grigore Gacichevici, a solicitat de la Procuratura Buiucani şi a analizat dosarul acestuia. „În acest dosar era totul clar ca buna ziua. Se dădeau credite frauduloase unor firme off-shor. 10 la sută din aceste credite se duceau în contul lui Gacichevici. În cel mult două luni instanţa putea să se pronunţe în cazul său, trebuia luate toate măsurile, aplicat sechestru pe conturile lui. Dacă din start organele de drept ar fi acţionat cum trebuie, furtul miliardului ar fi fost stopat. Andrei Pântea mi-a luat dosarul, pe atunci mai credeam în el… Acum îmi dau seama că erau toţi o gaşcă şi că PG, deşi ştia, a muşamalizat aceste furturi”, a mai spus Diacov.

Potrivit fostului procuror al mun. Chişinău, dosarul Filat şi cazul judecătoarei Domnica Manole, când procurorul general interimar Eduard Harunjen a solicitat ridicarea imunităţii în lipsa probelor, sunt o mărturie a transformării Procuraturii RM într-un instrument politic. „Timp de şapte luni a fost judecat Vlad Filat. Că a admis o sumedenie de încălcări, Filat singur a recunoscut în şedinţa din 15 octombrie a Parlamentului, că a fost complice la aceste fărădelegi. Faptul că trebuia judecat nici nu se pune întrebarea. Dar nouă ni s-a spus, de la tribuna parlamentului, că Filat a participat activ la furtul miliardului, că este vinovatul nr. 1, că a luat mită de 200 de milioane de la Şor. Dar, din câte sunt informat, în învinuire nu s-au regăsit aceste lucruri. În sentinţa de condamnare scrie că a zburat cu nişte bilete de avion gratis, a luat ceasuri şi maşini drept cadouri. Dar societatea a fost informată despre miliard. Ceasuri şi maşini nu doar Filat ia. Încă nu cunoaştem răspunsul la întrebarea: cine, când, unde şi în ce circumstanţe ne-a lăsat goi?”, a mai spus Diacov.

Fostul procuror al municipiului Chişinău afirmă că responsabilii instituţiilor de drept nu ar trebui să ţină în secret mersul anchetei cu privire la jaful din sistemul bancar.

Amintim că fostul premier Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Decizia a fost luată de judecătoria Buiucani Chişinău. Acestuia i s-a mai aplicat o amendă în valoare de 3 mii de unităţi convenţionale, echivalentul a 60 de mii de lei, şi acesta a fost privat de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 5 ani. Totodată acestuia i se retrag toate distincţiile acordate prin decret prezidenţial.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)