Ion Caramitru: ”Reuniunea Teatrelor Naționale – o patrie a limbii române, în miniatură”

Ion-Caramitru foto

 

”Mă bucur că Teatrul Național ”Mihai Eminescu” a avut inițiativa de a organiza o Reuniune a Teatrelor Naționale, evenimentul se întâmplă la un an de la schimbul de turnee din 2014 sub genericul ”Teatru românesc la București și Chișinău” care a avut un real succes în ambele direcții. Acum TNME adună la Chișinău câteva Teatre Naționale care vor forma împreună o patrie a limbii române, în miniatură.

Fiecare dintre Teatrele Naționale aduce spectacole semnificative. Bunăoară, Teatrul Național ”I.L. Caragiale” din București prezintă piesa ”Dumnezeu se îmbracă de la second hand” scrisă de dramaturgul român Iulian Margu. E un autor contemporan, trăiește la Râmnicu-Vâlcea, piesa m-a încântat și am montat-o la TNB, e o trecere în revistă a unor întâmplări din istoria recentă a României. Mai aducem monospectacolul ”20 de ani în Siberia” după Anița Nandriș-Cudla, cu celebra Amalia Ciolan care va participa în octombrie și la Zilele Culturii Române de la Edinburgh. De asemenea, venim cu ”ActOrchestra”, un excelent spectacol muzical, nonverbal creat în cadrul programului Noua Generație.

De curând, la Teatrul Național din București s-a desfășurat un amplu festival, NETA, care a reunit 13 spectacole din 10 țări. La scurt timp după acest festival mergem la Chișinău căci Reuniunea Teatrelor Naționale e un eveniment remarcabil din viața noastră culturală”, a declarat Ion Caramitru, președintele Uniunii Teatrale din România,director al Teatrului Național ”Ion Luca Caragiale” din București.