Ion Caramitru: „Am considerat şi consider că doctrina comunistă e criminală”

EMINESCIA // Ion Caramitru a revenit la Chişinău după scandalul diplomatic din 2007

Ion Caramitru nu a fost la Chişinău din noiembrie 2007, de când a participat la zilele UNITEM, prezentând spectacolul „Dialoguri şi fantezii în jazz”. Tot atunci a acordat un interviu ziarului JURNAL de Chişinău, cu titlul „Cei mai ortodocşi comunişti au devenit cei mai fanatici capitalişti”.

Au trecut trei ani de la protestul diplomatic împotriva lui Ion Caramitru

Drept reacţie la acest interviu, Ministerul Afacerilor Externe al R. Moldova a adresat un protest diplomatic Ambasadei României din Chişinău, acuzându-l pe Ion Caramitru, preşedinte al UNITER, că ar fi făcut pentru presă şi pentru public declaraţii provocatoare împotriva statalităţii moldoveneşti. Atunci artistul român a declarat pentru JURNAL că protestul diplomatic din partea MAE nu e motivat în niciun fel: „Nu am spus nimic în plus faţă de ceea ce am declarat de fiecare dată când am fost acolo, fie în faţa statuii lui Ştefan cel Mare cu ocazia aniversărilor oficiale, în prezenţa preşedinţilor care s-au succedat, a primilor miniştri, a miniştrilor culturii care s-au succedat, a preşedinţilor uniunilor de creatori din Moldova. Nu văd raţiunea acestui protest care complică mult, aş zice, relaţiile interumane, nu relaţiile între Republica Moldova şi România. Nu mă simt cu nimic vinovat de ceea ce am spus, ba din contră, sunt mândru că sunt vorbitorul celei mai frumoase limbi care se poate vorbi în această zonă a lumii şi care este limba română”.

Pagini necunoscute din manuscrisele eminesciene în spectacolul „Dor de Eminescu”

După cei trei ani care au trecut de la protestul diplomatic din vremea guvernării comuniste (din „epoca Voronin”), luni ,17 ianuarie, Ion Caramitru a revenit la Chişinău pentru a prezenta la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” spectacolul „Dor de Eminescu”, acompaniat de muzicianul Aurelian-Octav Popa. În dimineaţa zilei de ieri, el a susţinut o conferinţă de presă, relatând ziariştilor că a inclus în „Dor de Eminescu” un fragment din nuvela „Sărmanul Dionis”, mai multe poeme eminesciene şi texte mai puţin cunoscute din manuscrisele poetului nepereche. Anume paginile necunoscute din Caietele eminesciene îl interesează în mod deosebit pe Ion Caramitru care consideră că „limba română modernă începe de la Eminescu” şi că mai sunt multe de făcut în cercetarea, studierea, explorarea creaţiei eminesciene. În perioada când Caramitru a fost ministru al Culturii al României, datorită unei hotărâri de guvern, s-a efectuat în premieră absolută faximilarea digitală a manuscriselor lui Eminescu, iar în 2000 a fost inaugurat Memorialul Eminescu din Ipoteşti, unde au fost acordate pe 15 ianuarie curent Premiile Naţionale „Mihai Eminescu” Opera Omnia (pentru Dinu Flămând) şi Opera Prima (pentru tânărul poet Mihai Duţescu).

Preşedintele UNITER a mai accentuat că întotdeauna a optat pentru un dialog viu şi firesc între cele două maluri ale Prutului, inclusiv pentru consolidarea legăturilor dintre uniunile teatrale din România şi Republica Moldova. Vara aceasta, de exemplu, au fost invitaţi trei actori din RM la un work-shop internaţional la Memorialul Eminescu din Botoşani, iar pentru 2011 se preconizează încheierea unei convenţii între teatrele naţionale din capitalele României, Bulgariei, Ungariei şi Republicii Moldova. La întrebarea dacă la Festivalul Naţional de Teatru din Bucureşti vor participa şi teatre basarabene, preşedintele UNITER a răspuns că doar selecţionerul festivalului îşi poate asuma alegerea unui spectacol din RM.

„Când n-a fost cazul, teatrele basarabene nu au fost invitate”, a menţionat Ion Caramitru, amintind că actorii moldoveni, care au studiat la Moscova sau la Chişinău, după metoda Stanislavski, foarte apreciată în lume, joacă pe multe scene româneşti şi au succes, ei afirmându-se după ce „au scăpat de accentul basarabean”. Referitor la arta teatrală din stânga Prutului, Caramitru a observat că în R. Moldova „este mult talent, dar există şi un handicap privind vorbirea scenică şi gândirea în limba română”.

„E trist când 40% din populaţie îi votează pe comunişti”

În R. Moldova e puternică nostalgia comunistă. Rugat să comenteze evoluţiile politice de ultimă oră din R. Moldova, Caramitru a spus că aici e încă foarte puternică nostalgia comunistă: „Când 40 % din populaţie îi votează pe comunişti la alegeri, situaţia rămâne complicată. Eu am considerat şi consider că doctrina comunistă e criminală, ea nu mai trebuie să revină în realităţile moderne. E trist că singura ţară din fostul bloc socialist, unde partidul comuniştilor mai are atât de mulţi simpatizanţi, e Republica Moldova”. La întrebarea dacă mai e supărat pe Voronin, actorul şi regizorul Ion Caramitru a răspuns că reacţia acestuia din noiembrie 2007 a fost aberantă, absurdă şi că ameninţările de atunci la adresa preşedintelui UNITER nu erau fondate. Cu toate acestea, Caramitru a spus că, dacă l-ar vedea pe Voronin în sala Teatrului Naţional din Chişinău la spectacolul „Dor de Eminescu”, l-ar felicita pentru faptul că fostul preşedinte al RM „a învăţat să vorbească frumos româneşte”. Artistul român crede că, dacă Voronin ar veni să asculte recitalul „Dor de Eminescu”, „ar plânge de plăcere, de satisfacţie şi de admiraţie” pentru opera eminesciană.

Irina Nechit