Ioana PÂRVULESCU, Viaţa începe vineri

„Cam aşa mi se întâmplă mie: caut departe şi găsesc lângă mine”, se confesează într-o pagină de jurnal intim Iulia Margulis, tânăra protagonistă a romanului Viaţa începe vineri, de Ioana Pârvulescu, Humanitas, 2009.

Alte voci – cea a lui Nicu, băiatul care face comisioane la Universul; cea a lui Costache Boerescu, şeful siguranţei publice; cea a seducătorului Alexandru Livezeanu, homme a femmes, amorezat de o copilă pe care-o vede în treacăt dormind în trăsură (un soi de Frumoasa adormită, fără pădurea de argint); nu în ultimul rând, cea a lui Dan Kretzu, jurnalistul „găsit ca mort, în câmp”, puţin înainte de sărbătorile de iarnă ale anului 1897 – vor forma un cor uman pe cât de unitar (puternic individualizate, personajele nu cad din naraţiune), pe atât de distinct (fiecare-şi urmează propria partitură).

Redactat ca un roman poliţist – bărbatul fără acte de identitate ce-şi zice Dan Kretzu găsit într-o margine a Bucureştilor şi care este bănuit a fi însuşi Jack Spintecătorul; tânărul rănit mortal descoperit la doar câteva sute de metri de acesta; dispariţia unui portmoneu pe care-l caută toată lumea etc. –, textul se întoarce într-un roman de moravuri, societatea bucureşteană a sfârşitului de secol XIX (vă amintesc, naraţiunea se desfăşoară între 19 şi 31 decembrie 1897), pe care Ioana Pârvulescu o cunoaşte ca nimeni altul – tot ea a semnat monografiile Întoarcerea în Bucureştiul interbelic (2003) şi În intimitatea secolului 19 (2005) –, apărând în toată splendoarea şi mizeria ei.

Intriga, atât cât există – iar autoarea ştie să spună o poveste, pe mai multe voci, ca la un fel de şezătoare la gura sobei –, foloseşte atât cât să ţină viu interesul pentru scris. Or, nucleul romanului îl constituie un alt roman, Viaţa începe luni, la care lucrează unul dintre personajele secundare, şi pe care editorul Socec-fiul „scrise mare, cu cerneală violetă: NU”.

Cât despre romanul Ioanei Pârvulescu, Viaţa începe vineri, nu l-aş mai lăsa din mâini!

Pentru Europa Liberă

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)