Înviere, prin poezie, împreună cu Dumitru Matcovschi

Secvenţe din spectacolul „Acasă” de Dumitru Matcovschi, Teatrul Studio Geneza Art, aprilie 2014

Secvenţe din spectacolul „Acasă” de Dumitru Matcovschi, Teatrul Studio Geneza Art, aprilie 2014

Teatrul Studio Geneza Art a lansat în preajma Învierii premiera spectacolului „Acasă” de Dumitru Matcovschi, în regia Ludmilei Burlaca. Prin această montare Geneza Art, unul dintre cele mai active teatre independente din R. Moldova, își reconfirmă ambiția de a-și construi un repertoriu variat, flexibil, care îmbină dramaturgia contemporană cu poezia clasică română.

Teatrul Studio Geneza Art (director, Alexandru Burlaca) are ca punct de pornire spectacolul „Floare albastră” despre povestea de dragoste dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. Din momentul debutului până azi, această companie teatrală fără sediu, dar cu un remarcabil potențial artistic și managerial, a montat opt spectacole, unele dintre ele premiate la festivaluri, la Gala UNITEM.

Geneza Art a lansat „Acasă” de Dumitru Matcovschi

Noua producție a Teatrului Studio Geneza Art, „Acasă”, ne aduce în prim-plan poezia lui Dumitru Matcovschi, dar formula poetică tradițională matcovschiană ne apare eliberată de abordări stereotipe, fiind deschisă pentru un experiment teatral curajos, de maximă actualitate. Nu mai asistăm la un recital liricoid, la scene edulcorate, la exclamații patetice și la încercări de a prezenta satul basarabean în culori idilice. Alta e miza echipei de creație, una realistă, imperativă, care ne face să privim cu ochi treji dramele naționale, acestea ajungând a fi personale, în episoadele-cheie ale istoriei.

E semnificativ că întreaga familie Burlaca, fondatoare a Teatrului Geneza Art, s-a implicat în crearea acestui spectacol în care ni se arată cât de dificil e să-ți păstrezi neîntinată dragostea de casă, de locul unde te-ai născut și unde simți puterea rădăcinilor. Basarabenii, bătuți de soartă (de cei care țin în mâini frâiele politice și istorice) sunt gata mai degrabă să-și ia lumea-n cap, decât să rămână pe meleagurile unde viața ajunge prea greu de suportat.

„Acasă” nu e un simplu cuvânt, e un crez, un pilon al existenței noastre. Iubesc poezia lui Dumitru Matcovschi, am ținut neapărat ca poetul să revină printre noi”, afirmă regizoarea Ludmila Burlaca, ce a scris și scenariul, incluzând 55 de poeme matcovschiene. Fiica doamnei Ludmila și a domnului Alexandru Burlaca, actrița Daniela Burlaca, e una dintre protagonistele spectacolului (ei îi aparține și scenografia), iar fiul lor, Roman Burlaca, semnează coloana sonoră.

Îl redescoperim pe Matcovschi

Bărbatul (Nicu Țurcanu) și Femeia (Daniela Burlaca, Dana Ciobanu) din spectacol sunt cei care zidesc o casă, îngrijesc un pământ, sunt la temelia unui neam. În versuri simple, de o mare forță dramatică, ei își rostesc durerea, suferințele provocate de neputință, dar își exprimă și furia, și revolta, și credința în zile mai bune. Poetul (Gheorghe Pietraru) le urmăreșete zbuciumul, le transcrie în cuvinte stările sufletești, îndoielile și dorința de a învinge. Nici o clipă nu ai senzația că actorii „spun poezii”, spectacolul e dinamic, are acel grad de tensiune care provoacă acțiunea.

„Lucrând la acest spectacol, l-am redescoperit pe Dumitru Matcovschi, pentru mine el a înviat”, ne spune Gheorghe Pietraru. Spectatorii înlăcrimați și cei înseninați, cu siguranță, simt și ei prezența lui Matcovschi în sală. Astfel, Poetul se întoarce în lumea celor vii și pare să ne șoptească: „Bucuraţi-vă!”