Investitorii români promit să spargă barierele de peste Prut

La Chişinău a fost constituită Asociaţia Investitorilor Români (AIR), structură care are scopul să atragă mai multe investiţii româneşti în spaţiul basarabean, dar şi să susţină companiile din R. Moldova care vor să activeze în România. Evenimentul a fost lansat pe 27 februarie 2018, cu ocazia vizitei în R. Moldova a prim-ministrului României, Viorica Dăncilă. Companiile fondatoare ale AIR au în România o cifră de afaceri de peste 2,7 miliarde de euro şi un număr de peste 21.000 de angajaţi. În R. Moldova, acestea ating o cifră de peste 76 milioane de euro şi oferă aproximativ 1300 de locuri de muncă.

„Relațiile economice dintre România și R. Moldova au un potențial imens de dezvoltare”, consideră președintele executiv al AIR, Dan Nuţiu, care cheamă companiile de pe cele două maluri ale Prutului, ce urmăresc aceleaşi scopuri pe care şi le propune AIR, să se înscrie în această asociaţie. Fondatorii şi-au stabilit mai multe obiective care ar ajuta la dezvoltarea climatului investiţional de pe cele două maluri româneşti.

Astfel, ei îşi propun să constituie o platformă de dialog între autorităţile centrale şi locale din R. Moldova şi investitorii din România pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri din R. Moldova, să creeze o platformă de dialog între autorităţile centrale din România şi investitorii din România prezenţi în R. Moldova în scopul îmbunătăţirii climatului investiţional din România către R. Moldova. De asemenea, AIR are ca scop susţinerea reciprocă şi promovarea intereselor membrilor asociaţiei în mediul de afaceri din România, informarea, atât a membrilor asociaţiei, cât şi a altor entităţi venite din România, privind climatul investiţional din R. Moldova în vederea atragerii de noi investiţii din România. Şi viceversa – promovarea şi acordarea de suport companiilor din R. Moldova care îşi propun să activeze în România.

Materializarea unei promisiuni

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a declarat că oamenii de afaceri din România au luat la modul cel mai serios propunerea politicienilor de a utiliza la maximum oportunităţile pe care RM le oferă în scopul sporirii, diversificării şi consolidării prezenţei investiţionale româneşti.

„Evenimentul de azi este important şi semnificativ atât pentru mediul de afaceri din România, cât şi din R. Moldova. Reprezintă materializarea unei promisiuni pe care ne-am asumat-o, de a încuraja mediul de afaceri de pe cele două maluri ale Prutului. Scopurile pe care AIR şi le propune, în special cele de susţinere reciprocă şi de promovare a intereselor membrilor asociaţiei, precum şi îmbunătăţirea climatului investiţional din România în R. Moldova, sunt în deplină consonanţă cu obiectivele strategice pe care România le urmăreşte cu consecvenţă şi seriozitate în R. Moldova”, a spus ambasadorul României, asigurând oamenii de afaceri de susţinerea Ambasadei României la Chişinău în îndeplinirea obiectivelor asumate de asociaţie.

„Beneficiile vor fi resimţite direct şi la nivelul cetăţenilor”

Viorica Dăncilă, premierul României, ne-a asigurat că Republica Moldova rămâne în continuare o prioritate de prim rang a Guvernului României, care va continua să susţină din plin eforturile de integrare europeană ale RM.

„Dezvoltarea dimensiunii investiţiilor, a relaţiilor dintre România şi R. Moldova, se află printre cele mai importante segmente ale acestei etape. Există un potenţial semnificativ pentru colaborare pe acest palier, iar beneficiile vor fi resimţite direct şi într-un termen scurt şi la nivelul cetăţenilor. Astăzi, aduc din partea Guvernului României un mesaj clar şi ferm de interes pentru consolidarea prezenţei investiţionale româneşti în RM”, a spus Dăncilă, exprimându-şi speranţa că prezenţa bancară românească în RM reprezintă doar un început care transmite încredere altor investitori din România, dar şi din statele membre ale UE, faţă de mediul de afaceri din RM.

Pavel Filip, prim-ministru al RM, a salutat înfiinţarea AIR, menţionând că aceasta reprezintă o responsabilitate adiţională pentru a menţine şi dezvolta iniţiativele în business, dar şi un instrument pentru Guvernul RM, datorită căruia guvernanţii vor putea înţelege care sunt problemele ce apar în calea investitorilor, probleme care vor trebui soluţionate.

Deşi România este primul partener comercial a RM, iar anul trecut schimbul comercial dintre cele două state a crescut cu 25 la sută, premierul RM a spus că se putea mai mult. „Vom încerca să înlăturăm toate constrângerile, problemele şi barierele cu care se mai confruntă oamenii de afaceri, astfel încât să vă simţiţi confortabil atunci când investiţi în RM”, a promis premierul Pavel Filip investitorilor de peste Prut.