Investitorii europeni, în aşteptarea deciziei CSJ

„Pachetul de acţiuni de 27,5% de la Moldova Agroindbank a fost cumpărat în mod legal contra 30 milioane de dolari SUA, sub formă de obligaţiuni, iar politicienii, în special premierul Vlad Filat, exercită presiuni asupra instanţei de judecată înainte ca aceasta să fi luat o decizie finală”, atenţionează Oleg Vremenko, avocat al companiei „Actio” de la Kiev, reprezentant al noului proprietar al pachetului de acţiuni Merchant Outpost Company.

Svetlana COROBCEANU

De cealaltă parte, avocaţii investitorilor europeni semnalează că originalul hotărârii instanţei din Sankt Petersburg, prin care a fost posibilă sustragerea acţiunilor MAIB, nu a fost găsit încă şi că după mai bine de o lună de investigaţii pe teritoriul Federaţiei Ruse nu au putut fi găsiţi nici cei trei arbitri ai instanţei arbitrale care, chipurile, ar fi emis această decizie. Singura copie cunoscută a acestei hotărâri arbitrale se află la Curtea Supremă de Justiție ca parte a dosarului instrumentat de judecătorul Nicolae Nogai de la Curtea de Apel din Bender, orașul Căușeni.

Această hotărâre nu stipulează că investitorii europeni au datorii sau că datoriile au constituit motivul vreunei deposedări de acțiuni, în schimb hotărârea menţionează că investitorii ar fi fost de acord să-și vândă acțiunile, fapt contestat de aceştia. „Declarațiile reprezentanților Merchant Outpost Company nu corespund faptelor din acest caz și nici probelor aflate în posesia noastră. Cu siguranță, aceasta este o încercare de manipulare a opiniei publice și de a justifica prin intermediul presei un hățiș de ilegalități. De fapt, investitorii europeni nu au semnat niciun contract de vânzare a acțiunilor lor la MAIB, nu au fost înștiințați în prealabil cu privire la nicio procedură juridică relevantă și nu au primit bani în momentul în care au fost deposedați în mod ilegal de acțiuni. Investitorii europeni au furnizat deja Curții Supreme de Justiție numeroase probe care vin în susținerea celor de mai sus”, a declarat Alexandru Ţurcan, avocat al victimelor.

Potrivit avocaţilor investitorilor, autorii atacului au folosit documente contrafăcute: acţiunile au fost transferate de la Merchant Outpost Company către Global Systems Corp din Belize prin majorare de capital. În cadrul acestei tranzacţii, atacatorii au prezentat autorităţilor Republicii Moldova documentul anexat la prezentul comunicat de presă.

Există dovezi clare că acesta este un fals: Belize nu emite astfel de documente în această formă, nu utilizează caractere chirilice, documentul prezintă pe „Arapal Rosellyne” ca fiind deținătorul acţiunilor companiei „Global”. O astfel de persoană nu locuieşte pe adresa indicată din insulele Cook, care este adresa unei simple staţiuni de recreere, mai spun avocaţii acţionarilor păgubiţi

 

The following two tabs change content below.