Investitorii europeni de la MAIB au mai fost furaţi o dată

Compania off-shore care a preluat acţiunile investitorilor europeni de la BC „Moldova Agroindbank” încearcă să înstrăineze din nou aceste acţiuni. Despre aceasta a anunţat biroul de avocaţi „Ţurcan Cazac”. Potrivit acestuia, compania „Creative Production Inc” revendică dreptul de proprietate asupra acţiunilor sustrase în mod fraudulos de la acţionarii MAIB în luna iulie şi august ale acestui an.

Potrivit avocaţilor, în prezent, 240,506 acţiuni sunt înscrise pe numele companiei off-shore „Global Systems Corp”, înregistrată în Belize, iar 44,880 de acţiuni sunt înscrise pe numele „Merchant Outpost Company”, înregistrată în Seychelles.

Cea de-a doua înstrăinare a acţiunilor a fost posibilă printr-o nouă hotărâre arbitrală emisă la Kiev pe 16 august curent. Pe 23 august 2011, hotărârea arbitrală a fost înaintată pentru recunoaştere şi încuviinţare a executării la Curtea de Apel Economică. Tentativele avocaţilor de a obţine acces la dosarul dat pentru a examina documentele au eşuat din cauza că acţionarii păgubiţi nu sunt părţi în procedura respectivă. „În cazul în care această nouă companie va prelua controlul asupra acţiunilor, returnarea acţiunilor proprietarilor legitimi se va complica şi mai mult”, atenționează avocații.

Lazăr: „Lacunele au fost înlăturate”

În replică, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a ţinut să calmeze spiritele, precizând că nicio companie nu poate prelua acțiuni de la băncile moldovenești fără acordul Băncii Naționale. „Vânzătorul poate fi măcar și din Patagonia, dar tranzacția trebuie să aibă loc la registratorul din RM. Probabil, investitorii nu au fost informați despre efectele practice ale acestor modificări legislative”, a declarat Lazăr.

Contradicţii între Filat şi Lupu

La finele săptămânii trecute, premierul Vlad Filat a atenţionat că cei care se fac vinovați de situația din sistemul bancar ar putea fi demiși la ședința extraordinară a Parlamentului în cadrul căreia se vor face audieri cu privire la „atacurile de raider”. „Nu mă voi opri ca cei care au făcut această crimă să nu fie sancționați până la ultimul. Eu îi cunosc, în virtutea funcțiilor pe care le dețin, datorită informațiilor care mi-au fost puse la dispoziție de către unele instituții care au lucrat onest”, a declarat Filat.

În replică, preşedintele interimar Marian Lupu a obiectat. „Am constatat, toţi împreună, că toate acţiunile care puteau fi întreprinse în cadrul legal existent au fost întreprinse. Problema de bază constatată este existenţa, până nu demult, a unor lacune serioase în legislaţia RM”, a spus Lupu.

S.C.

The following two tabs change content below.