Investitor străin, expulzat din Moldova

Unui director de firmă cu capital străin din R. Moldova i s-a cerut să anunţe concurs la funcţia sa

Alfred Goldenberg, directorul a două firme cu capital străin din Chişinău – în cadrul cărora au fost create 32 de locuri de muncă – a primit refuz din partea Biroului de migraţie şi azil al MAI de a mai avea dreptul de şedere în Republica Moldova, deoarece nu s-a încadrat în termenul legal în care trebuia să depună setul de documente. Goldenberg, care iniţial declara că va rezilia contractele cu angajaţii şi va pleca din Republica Moldova, a decis până la urmă să se adreseze în instanţa de judecată pentru a ataca decizia Biroului de migraţie şi azil. Deşi 17 martie era ultima sa zi de şedere în Republica Moldova, după depunerea cererii în instanţă, termenul de şedere i se prelungeşte până la soluţionarea litigiului.

Se conduc de lege

Conducerea Biroului menţionează că se conduce de „buchia legii”. Emigranţii care se află în Republica Moldova pe un termen de 90 de zile şi care doresc să-şi prelungească termenul aflării lor aici pe motiv că se află la muncă trebuie să depună două seturi de documente – unul la Biroul de migraţie şi azil şi altul la Agenţia Naţională de ocupare a forţei de muncă (AOFM) – cu cel mult 30 de zile înainte de expirarea termenului de 90 de zile. Alfred Goldenberg, potrivit angajaţilor Biroului, a depus dosarul în cea de-a 94-a zi de aflare în Republica Moldova, încălcând astfel legislaţia în vigoare.
La rândul său, cetăţeanul străin spune că s-a adresat mai întâi la AOFM, pentru că i s-a explicat că e nevoie de avizul de muncă. „Eu am depus setul de documente la Agenţie cu 30 de zile înainte, pentru că e nevoie mai întâi să ai aviz de muncă. Avizul de muncă l-am primit. Dar vedeţi cum procedează statul moldovean, îmi dă drept de muncă pe un an, dar nu-mi dă drept de şedere”, a spus cetăţeanul străin.

Să se adreseze în instanţa de judecată

La AOFM i s-a cerut să plaseze un anunţ în ziar prin care să anunţe concurs la funcţia de director. „Legea Republicii Moldova prevede că nu poţi să dai unui cetăţean străin drept de muncă dacă, prealabil, nu dai un anunţ la un ziar că ai locuri vacante de muncă, poate un moldovean are nevoie de acesta, dacă nu, atunci îl poţi ocupa tu, cetăţean străin. Am pus pe picioare cele două firme, de aceea mi s-a părut mai mult decât straniu să anunţ concurs la funcţia de director al acestor firme. Dar a trebuit să aştept 15 zile şi din această cauză nu m-am încadrat în termenul legal de şedere”, a spus Goldenberg.

Ion Focşa, şef adjunct al Secţiei Combaterea Şederii Ilegale, a declarat pentru Jurnal că o soluţie în acest caz ar fi atacarea deciziei Biroului în contenciosul administrativ. „Noi n-am putut încălca legislaţia, dar dl Goldenberg poate să atace în instanţă decizia Biroului de migraţie şi azil. Au fost foarte multe cazuri de acest fel. Persoanele trebuie să motiveze în instanţă de ce au depăşit termenul de şedere – pe motiv de boală sau din cauza necunoaşterii legislaţiei. Şi instanţa, în funcţie de caz, anulează decizia Biroului. Din păcate, dl Goldenberg a refuzat să meargă în instanţă, imaginându-şi că pe această cale încercăm să facem din el un criminal”, a mai spus Focşa.

„N-am venit în Moldova să fac ordine”

Până la urmă, Alfred Goldenberg, după ce s-a consultat cu juristul firmei, a decis să se adreseze în instanţa de judecată.
„N-am venit în Moldova să fac ordine, să fac politică, am venit să muncesc civilizat ca cetăţenii să nu plece peste hotare. Oferim salarii de 1.000–1.500 de dolari pe lună, plătim impozite; câştigă şi statul, şi cetăţeanul. În pofida acestui fapt, din cauza birocraţiei de aici, mă simt inconfortabil. Consider că este incorectă atitudinea funcţionarilor faţă de investitori şi faţă de cetăţenii care îşi fac onest munca”, a menţionat Goldenberg. Printre altele, reprezentantul celor două firme cu capital străin a enumerat şi alte probleme cu care s-a confruntat în RM: i-a fost reţinută timp de 2 luni în vamă aparatura; i-au fost blocate conturile în bancă pentru că şi-a mutat sediul etc.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu