Investiţii europene în Găgăuzia

miresele.f.carolina chirilescuIncubatorul are ca obiectiv de a cuprinde până la 22 de companii mici, care, la rândul lor, vor oferi cel puţin 60 locuri de muncă

Săptămâna trecută, la Ceadîr-Lunga, a avut loc deschiderea celui de-al şaptelea incubator de afaceri din Republica Moldova, creat cu suportul financiar şi tehnic al Uniunii Europene. Acesta va găzdui 12 întreprinderi din diferite sectoare ale economiei, care vor crea cel puţin 32 de locuri de muncă. Până la finele anului curent, incubatorul are ca obiectiv de a cuprinde până la 22 de companii mici, care, la rândul lor, vor oferi cel puţin 60 locuri de muncă.

Dintre rezidenţii care vor presta diverse servicii în cadrul acestui incubator ne-a atras atenţia Galina Bucur, contabilă de profesie, care, împreună cu fiica sa, Aliona, a deschis un salon pentru mariaj. Salonul nu are deocamdată nicio denumire, însă are un spectru larg de servicii. Pe lângă obişnuitele servicii foto, video, muzică, dansatori, machiaj, coafură, diverse accesorii etc., acestea vor închiria articole vestimentare pentru toată familia.

Spaţiul, principala problemă

Reţeaua Incubatoarelor de Afaceri din Moldova (RIAM), creată cu suportul financiar şi tehnic al Uniunii Europene, este o platformă de cooperare instituită printr-o înţelegere benevolă a membrilor săi pentru a promova rolul incubatoarelor de afaceri în dezvoltarea economică și recunoașterea acestora la nivel național și internațional. Principala problemă a multor întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) nu este ideea, serviciul sau produsul pe care acestea le oferă şi nici clienţii, ci spaţiul. Preţurile ridicate ale spaţiilor de producţie şi de birouri sunt uneori determinante pentru supravieţuirea unei mici afaceri.

„La noi, de obicei, doar mireasa îşi coase sau închiriază rochia, noi ne-am gândit să îmbrăcăm şi mirele, adică vom avea costume, cămăşi, cravate în chirie, totul. De altfel, îi vom îmbrăca chiar şi pe socrii cei mari şi cei mici, copii, toată familia. Pentru mirese, avem multe modele de rochii aduse din Ucraina, România. La dorinţa clientului, le vom remodela, pe viitor, ne gândim şi să coasem”, a spus Galina.

Familia Bucur lucrează de mulţi ani în domeniul afacerilor. Dacă până acum au lucrat ca angajaţi, cu ocazia deschiderii acestui incubator, vor fi patroni. „În afaceri trebuie mai întâi să ai studii economice şi cât mai multe informaţii despre domeniul pe care îl alegi şi, desigur, o echipă bună şi de încredere”, a explicat femeia.

Tapiola: „Statul să-i susţină şi sa-i sprijine”

Incubatorul de afaceri oferă antreprenorilor spaţii de producere şi de prestare a serviciilor. Cel puţin 30% din rezidenţi vor fi orientaţi spre producere, 70% vor lucra în piaţa serviciilor (contabilitate, consultanţă juridică, proiectări, servicii de cusut și reparație a încălțămintei, mobilierului, tehnicii de birou etc.). La evenimentul de lansare au participat ministrul Economiei, Adrian Candu, bașcanul Autonomiei Găgăuze, Mihail Formuzal, șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, precum și reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale și ai mediului de afaceri.

7 incubatoare de afaceri funcţionează pe teritoriul Republicii Moldova: două în Chişinău şi câte unul în Ungheni, Bălţi, Soroca şi la Coşniţa, Dubăsari.

„Mă impresionează ceea ce văd în acest incubator, îmi place cum este amenajat, cum este organizat şi că are potenţialul de a se extinde. Este un beneficiu pentru agenţii economici, dar este foarte important ca statul să-i susţină şi sa-i sprijine în tot ceea ce fac, astfel aceste incubatoare vor avea succes în RM”, a declarat șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Incubatorul de afaceri din Ceadîr-Lunga a fost creat în baza Matricei de Politici pentru programul de suport sectorial „Stimularea Economică în zonele Rurale”, finanţat de UE, costurile de renovare a clădirii fiind estimate la şase mil. de lei.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)