Investigaţie RISE: Mitropolia Moldovei importă anual din Rusia tone de lumânări

mitropolitul v

Mitropolia Moldovei importă anual din Rusia tone de lumânări din parafină la un preţ de nici 20 de bani bucata. Ulterior, acestea sunt vândute bisericilor, direct sau prin intermediul eparhiilor. Însă, în drumul său de la producător la enoriaş, preţul unei lumânări ajunge să coste de cel puţin cinci ori mai mult. Afacerea „divină” este una exclusivistă, fiind permisă de lege doar cultelor religioase, se arată într-o nouă investigaţie marca RISE Moldova.

În perioada 2014–2016, Mitropolia Moldovei şi Catedrala Mitropolitană din Chişinău au fost singurele instituţii de cult care au importat lumânări bisericeşti din Federaţia Rusă. Pentru un total de 160 de tone, echivalentul a opt tiruri, cele două instituţii au plătit peste 2 milioane de lei. La bucată, suma se traduce prin aproximativ 17 bani pe lumânare, în medie, achitaţi producătorului rus.

Potrivit datelor obţinute de reporterii RISE din registrul vamal rus, în ultimii zece ani, Mitropolia Moldovei s-a axat mai mult pe importul de parafină, fiind proprietara Fabricii de lumânări de la Mănăstirea Condriţa. Însă, în decembrie 2014, instituţia de cult apare şi ca importator de lumânări bisericeşti.
De altfel, importul realizat de mitropolie în 2014 este primul de acest fel făcut în ultimul deceniu. Lotul, de 60 de tone, a fost cumpărat cu 860.000 de lei, adică la un preţ de 14 bani pe lumânare. Vânzătorul, OOO Sofrino, este o întreprindere a Bisericii Ortodoxe Ruse specializată în producţia obiectelor de cult şi care are un capital social de aproape 12 milioane de lei.

Potrivit datelor obţinute de reporterii RISE din registrul vamal rus, în ultimii zece ani, Mitropolia Moldovei s-a axat mai mult pe importul de parafină, fiind proprietara fabricii de lumânări de la Mănăstirea Condriţa. Însă, în decembrie 2014, instituţia de cult apare şi ca importator de lumânări bisericeşti. De altfel, importul realizat de mitropolie în 2014 este primul de acest fel făcut în ultimul deceniu. Lotul, de 60 de tone, a fost cumpărat cu 860.000 de lei, adică la un preţ de 14 bani pe lumânare. Vânzătorul, OOO Sofrino, este o întreprindere a Bisericii Ortodoxe Ruse specializată în producţia obiectelor de cult şi care are un capital social de aproape 12 milioane de lei.

„Raportul calitate-preţ este cel mai convenabil acuma, mai ales în legătură cu devalorizarea rublei. Acum şi-a mai revenit un pic, dar era o perioadă în care rubla ajunsese la vreo 27 de bani, şi atunci era foarte convenabil, din punct de vedere economic, de a importa lumânări din Federaţia Rusă. Ajungeam la un preţ mai mic comparativ cu ce se putea de produs aici, pe loc, şi era mult mai competitiv de a importa”, a explicat secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş.

La scurt timp, de la importul din decembrie 2014, pe site-ul mitropoliei a fost publicat un anunţ prin care slujitorii şi enoriaşii au fost invitaţi să cumpere lumânări „la un preţ special de numai 79 lei/pachet”. Asta în condiţiile în care mitropolia a plătit producătorului 29 de lei/pachet.

În 2015, pe firul importului de lumânări s-a implicat şi Catedrala Mitropolitană, care a adus în ţară 40 de tone şi pentru care a plătit 590.000 de lei. În acelaşi an, mitropolia a apelat şi ea la întreprinderea rusă Sofrino şi a mai cumpărat 20 de tone. Doar că, spre deosebire de catedrală, a plătit un preţ dublu: 640.000 de lei pentru 20 de tone, fiind cel mai scump lot de lumânări achiziţionat de mitropolie. În fruntea ambelor instituţii religioase, şi a mitropoliei, şi a catedralei, stă aceeaşi persoană – ÎPS Vladimir.

Continuarea investigaţiei pe RISE Moldova.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)