Investigaţie // Afacerea „cu pompe” la Străşeni, fără suspecţi

Peste jumătate de milion de lei au fost „pompaţi” de şmecheri de la Agenţia „Apele Moldovei” fără ca cineva să fie tras la răspundere

După mai bine de un an de când Curtea de Conturi a semnalat o fraudă la darea în folosinţă a staţiei de pompare a apei de la Micăuţi, Străşeni, unde în locul a două pompe noi, italiene, în valoare de 690 mii de lei, responsabilii de lucrări au vopsit şi au montat două pompe uzate sovietice, nimeni din cei implicaţi nu au fost traşi la răspundere şi nici banii n-au fost întorşi în vistieria statului. Deşi staţia este nouă şi proiectul pentru construcţia ei a fost câştigat cu greu, problema a rămas nesoluţionată, iar străşenenii rămân deseori fără apă din cauza pompelor uzate. Doar în decursul anului 2012, din bugetul public au fost achitaţi circa 300 mii de lei pentru reparaţia acestora. Autorităţile din Străşeni încearcă acum să câştige un nou proiect, de această dată de la Agenţia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), pentru a procura două pompe noi ca să le înlocuiască pe cele pentru care au fost traşi pe sfoară.

Au recepţionat lucrările cu ochii închişi

De aproape două decenii, oraşul Străşeni se confruntă cu problema lipsei de apă potabilă. Problema a fost aparent rezolvată în 2010, odată cu darea în folosinţă a unei noi staţii de pompare a apei, construită pe banii Fondului Ecologic Naţional (FEN), alocaţi prin intermediul Consiliului raional Străşeni. Totul ar fi fost bine şi frumos dacă nu s-ar fi găsit şmecheri care, în locul pompelor italiene în valoare de 690 mii de lei, n-ar fi instalat… două pompe sovietice produse în 1967. Conform actelor prezentate de Consiliul raional, deşi pompele n-au ajuns nici azi la destinaţie, a existat o comisie de predare şi de recepţie a lucrărilor de instalare a acestora.

Astfel, conform procesului-verbal de recepţie a lucrărilor executate în noiembrie 2008, obiectivul a fost predat de Agenţia „Apele Moldovei”, în persoana reprezentantului acesteia, Alexandru Scurtu, şi a fost recepţionat de o comisie condusă de preşedintele de atunci al raionului Străşeni, Nicolae Robu. Din comisia de recepţie a lucrărilor mai făceau parte şeful Inspectoratului Ecologic Străşeni, Maria Trandafilov, şi dirigintele de şantier Ion Chirilov.

La întrebarea cum au recepţionat lucrările din moment ce nici până azi cele două pompe noi n-au ajuns la destinaţie, fostul preşedinte al raionului, Nicolae Robu, ne-a declarat că a fost asigurat atunci de membrii Comisiei responsabile de lucrări că pompele au fost instalate şi a semnat documentele fără a verifica informaţia la faţa locului.

„Credeţi că preşedintele ţării, când semnează un document, verifică totul? Pentru asta există persoane responsabile. Nu puteam să merg la fiecare ţeavă sau la fiecare piatră ca să văd dacă a fost mişcată din loc. Când am văzut însă că lucrările se tărăgănează, am creat o comisie şi ne-am deplasat la faţa locului. Abia acolo am văzut că ceva nu-i în regulă. I-am cerut directorului întreprinderii documentele tehnice, însă el a spus că pompele italiene au fost aduse, dar au fost luate înapoi de Agenţia ‘Apele Moldovei’, fiind montate aceste două pompe uzate”, spune fostul preşedinte al raionului.

Potrivit acestuia, reprezentantul Agenţiei, Alexandru Scurtu, i-a explicat că pompele italiene costă tot atât cât reparaţia celor două pompe sovietice (sic!). „În 2009, am emis o dispoziţie, în care am cerut să fie întoarse pompele italiene”, ne-a mai declarat Robu.

Declaraţiile sale sunt confirmate şi de un demers pe care l-a făcut în ianuarie 2009 prin care informează Ministerul Mediului despre cele întâmplate, precum şi de o copie adresată Agenţiei „Apele Moldovei”, în care conducerea raionului solicită întoarcerea pompelor noi, italiene, sau a banilor. Conform documentelor, schimbarea pompelor a fost efectuată la indicaţia administratorului Întreprinderii de Stat „Staţiunea Tehnologică pentru Irigare Chişinău” din cadrul Agenţiei „Apele Moldovei”, Alexandru Scurtu. Pe atunci, în fruntea Agenţiei se afla Veaceslav Iordan. Scurtu a prezentat Consiliului raional chiar un raport de evaluare elaborat de SRL „Vlasercom”, în care se spune că valoarea pompelor italiene ar coincide cu cea a pompelor sovietice (!).

Apele tulburi ale lui Iordan

Fosta conducere a raionului a mai dezvăluit şi alte acţiuni ilegale la care recurgeau reprezentanţii Agenţiei „Apele Moldovei”. Astfel, a doua etapă a proiectului de asigurare cu apă potabilă a străşenenilor consta în reparaţia a două bazine cu apă din satul Negreşti. Conform legislaţiei, Consiliul raional Străşeni a anunţat o licitaţie de selectare a firmei care urma să execute aceste lucrări. A câştigat o firmă din raionul Străşeni. A doua zi, preşedintele raionului ar fi fost vizitat acasă de acelaşi Alexandru Scurtu, reprezentantul Agenţiei „Apele Moldovei”. „Mi-a cerut să anulez licitaţia, să organizez, la următorul concurs, să câştige Agenţia ‘Apele Moldovei’. În caz contrar, Ministerul Mediului urma să ne retragă banii din proiect, ceea ce s-a şi întâmplat, deoarece n-aveam cum să anulez licitaţia”, afirmă Nicolae Robu.

Agenţia avea în subordine 24 de subantreprenori, pe care îi contracta la propria discreţie şi la care, pe această cale, urmau să ajungă banii alocaţi de Ministerul Mediului prin Fondul Ecologic în cadrul proiectului. „În total, pentru proiectul de asigurare cu apă a oraşului Străşeni au fost cheltuiţi 17 milioane de lei. Dacă lucrările ar fi fost executate onest, aceşti bani ar fi ajuns pentru o reţea nouă”, mai spune fostul preşedinte al raionului. Alexandru Scurtu nu a fost de găsit pentru a comenta aceste declaraţii. Şeful serviciului Resurse umane din cadrul Agenţiei „Apele Moldovei” ne-a informat că la scurt timp după acest incident, Scurtu şi-a dat demisia pe motive de sănătate.

Ar fi economisit peste două milioane de lei

Din 2010, la Staţia de pompare Străşeni funcţionează cele două pompe sovietice. Pentru a ascunde rugina de pe ele, reprezentanţii Întreprinderii de Stat „Staţiunea Tehnologică pentru Irigare Chişinău”, subordonată Agenţiei „Apele Moldovei”, le-au vopsit cu vopsea galbenă, iar înainte de a le instala au demontat tăbliţele „Produs în URSS”.

Alexandru Scurtu, fiind solicitat de presă, a declarat: „Pompele acelea (pompele sovietice – n. red.), dacă ar fi regulate conform regulamentului, sunt veşnice”. Un răspuns similar a dat şi directorul adjunct al Agenţiei „Apele Moldovei”, Mihail Pencov, care a lăsat să se înţeleagă că în locul pompelor noi au fost montate cele două hârburi pe motiv că autorităţilor raionale nu le-ar fi ajuns bani „pentru schimbarea cablurilor sub presiune mică”.

Directorul ÎM „Apă Canal” Străşeni, Constantin Costov, neagă acest fapt: „Ne-ar fi trebuit vreo 200 mii de lei pentru schimbarea cablurilor şi evident că acest lucru n-ar fi fost o problemă. Pompele acestea cu o vechime de aproape 50 de ani s-au defectat în repetate rânduri, ultima oară au ieşit din funcţiune în octombrie anul trecut. Primăria Străşeni a alocat 100 mii de lei şi le-am reparat. În total, am cheltuit deja vreo 300 mii doar pentru reparaţia lor”.

Pompele s-au defectat şi vara, în timpul caniculei, lăsând oraşul fără apă. Costov afirmă că, dacă n-ar fi fost sustrase pompele italiene, întreprinderea ar fi economisit anual la plata energiei electrice circa 2 milioane de lei. „În comparaţie cu aceste pompe uzate, cele italiene sunt mai economicoase. Acum încercăm să câştigăm un alt proiect, finanţat de USAID, pentru a schimba cele două pompe”, ne mai spune directorul întreprinderii.

Urechean: „Iaca ăştia-s julici!”

În 2012, Curtea de Conturi a efectuat un control al corectitudinii cheltuirii banilor publici în raionul Străşeni. Potrivit auditorilor Curţii de Conturi, Consiliul Raional Străşeni nu a asigurat un management corespunzător la valorificarea proiectului de la staţia de pompare a apei din Micăuţi finanţat de Fondul Ecologic Naţional.

„În urma verificărilor efectuate la acest obiect de către Inspecţia de Stat în Construcţii, s-au depistat exagerări în valoare totală de 772,08 mii de lei, în actele de recepţie fiind acceptate două pompe în valoare totală de 690,0 mii de lei, care nu s-au montat de fapt, şi alte lucrări exagerate de circa 82,08 mii de lei. Deficienţele menţionate au fost cauzate de neangajarea responsabilului tehnic în acest scop şi de lipsa unei monitorizări corespunzătoare din partea Secţiei construcţii capitale a volumelor incluse în procesele-verbale de îndeplinire a lucrărilor”, se arată în raport.

Preşedintele CC Serafim Urechean a ţinut să remarce în cadrul şedinţei CC că aceşti bani au fost furaţi. „Să spunem lucrurilor pe nume, iaca ăştia-s julici!”, a adăugat el. Autorităţile raionale au sesizat atunci Centrul Anticorupţie, însă angajaţii acestei instituţii au dispus încetarea urmăririi penale, deoarece „ar lipsi elementele infracţiunii”.

După un an de anchetă, nu există suspecţi

Procurorul raionului Străşeni, Alexandru Raţă, spune că toate materialele în legătură cu acest caz au fost transmise Procuraturii Anticorupţie. Acum un an, Viorel Morari, şef adjunct al Procuraturii Anticorupţie, anunţa că a fost pornită o cauză penală în baza art. 327 al Codului Penal în legătură cu folosirea de către persoane cu funcţii de răspundere a situaţiei de serviciu în interes material personal.

La un an de la începerea acestui dosar, procurorul de la Procuratura Anticorupţie, care se ocupă de acest caz, Roman Statnîi, ne-a declarat: „Înainte de Anul Nou a fost dispusă efectuarea unei expertize de către experţi ai Centrului Naţional de Expertize Judiciare de pe lângă Ministerul Justiţiei pentru a stabili capacitatea şi diferenţa de preţ dintre cele două modele de pompe. Nu avem deocamdată suspecţi ori bănuiţi în acest dosar. Vom putea efectua alte acţiuni de urmărire penală doar după ce vom avea expertiza”. La insistenţa noastră de a afla cum decurge „expertiza”, ni s-a spus că abia zilele acestea un expert urmează să se deplaseze la faţa locului…

Nici Consiliul raional Străşeni, principalul beneficiar al proiectului, nu se arată interesat să întoarcă banii publici, ori pompele italiene. „Consiliul raional Străşeni nu a acţionat pe nimeni în judecată. Am transmis Curţii de Conturi şi Procuraturii toate documentele semnate de cei care au recepţionat lucrările, organele de drept să-şi facă treaba”, ne-a spus juristul CR Străşeni, Iulia Zabunov.

Pe lângă faptul că are pierderi de milioane şi o capacitate scăzută de pompare a apei, staţia de la Micăuţi funcţionează de doi ani fără a fi dată oficial în exploatare. Din cauza şmecheriilor care s-au făcut la implementarea proiectului, autorităţile nu pot face acest lucru până nu-şi vor spune cuvântul organele de drept.

Svetlana Corobceanu

Investigaţie realizată în cadrul proiectului „Promovarea bunelor practici de monitorizare a procesului decizional la nivel local”, implementat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Programului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu