Inventatorul vuvuzelei îşi cere drepturile

Freddie Saddam Maake revendică paternitatea vuvuzelei. Acum el este omul cel mai detestat de pe mapamond şi poate cel mai nefericit.

În timp ce sute de mii de vuvuzele sunt vândute zilnic ca pâinea caldă, în Africa de Sud şi în lumea întreagă, Freddie Saddam Maake se jură pe toţi sfinţii că el a inventat obiectul atât de urât astăzi. El spune că a modificat un claxon de maşină la mijlocul anilor 1970 şi că a perfecţionat apoi această armă de distrugere în masă a timpanelor. Numai că nu s-a gândit niciodată să-şi înregistreze invenţia, aşa că profiturile nu intră în buzunarul său.

Freddie locuieşte la Tembisa, un oraş de un milion de locuitori, la nord de Johannesburg. Aici se antrenează, în timpul Campionatului Mondial, Coreea de Nord. Chiar dacă nu este milionar, speră să devină. Bărbatul de 55 de ani dă interviuri numai pe bani.
„Putem cădea de acord pentru 1.000 de ranzi (100 de euro)”, îi spune acesta corespondentului publicaţiei „20 minutes”. El a dezvoltat o mică afacere pentru că ziariştii, veniţi de pe tot globul (Brazilia, Polonia şi Belgia au avut interviuri joi, iar cei din Franţa, vineri), sunt de acord să plătească declaraţiile acestui suporter al selecţionatei Africii de Sud.

Este totuşi nimic în comparaţie cu ceea ce strânge în fiecare zi Neil Van Schalkwyk, care, simţind de unde bate vântul, a brevetat vuvuzela din plastic. Costul de fabricaţie este de doar 60 de eurocenţi, iar preţul de vânzare mediu la toate semafoarele din Johannesburg este de 5 euro.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)