Inventariere cu bătaie la Primăria din Ciuciuleni?

pojoga

Ecaterina Pojoga, directoarea Casei de Cultură. Foto: www.moldovacurata.md

Directoarea Casei de Cultură din satul Ciuciuleni, raionul Hânceşti, este acum internată la Spitalul de Urgenţă din municipiul Chişinău. Femeia susţine că a fost îmbrâncită de către primarul Gheorghe Grigoraş, a căzut, s-a lovit la cap, şi s-a ales cu o comoţie cerebrală. Primarul însă spune că directoarea ar simula totul.

Ecaterina Pojoga, directoarea Casei de Cultură, are vânătăi pe mâini şi pe spate, dar şi comoţie cerebrală. Femeia a declarat pentru moldovacurata.md, că totul s-a întâmplat săptămâna trecută, când, în timpul inventarierii lucrurilor de la Casa de Cultură, a văzut că în lista bunurilor erau incluse şi obiecte pe care nu le avea în gestiune. „Am observat că pe listă fuseseră trecute două amplificatoare, însă aveam doar unul. I-am spus primarului să verifice bine în contabilitate, pentru a stabili clar ce lucruri sunt în instituţie. Eu nu vreau să plătesc lucrurile lipsă din buzunarul meu”, a precizat femeia.

Ea a mai spus că biroul ei se afla în biblioteca din localitate, deoarece primarul refuza să încălzească Casa de Cultură. „Primarul întotdeauna striga la mine şi spunea că atât timp cât Pojoga va lucra aici, instituţia nu va fi încălzită”, a adăugat Ecaterina Pojoga. Ea a mai adăugat că a refuzat să semneze actul de inventariere, de aceea primarul i-ar fi ordonat să elibereze biblioteca şi să scoată din instituţie şi lucrurile pe care le avea: „Mi-am adus de acasă masă, scaun. Nu puteam să le car atunci. I-am spus domnului primar să aştepte până îmi voi chema ajutoare şi am închis uşa. El avea în mână un ciocan şi mă ameninţa să deschid uşa, că dacă nu, o va sparge”, a mai menţionat aceasta. Într-un final Pojoga a deschis, iar primarul ar fi lovit-o cu uşa, îmbrâncind-o. Femeia ar fi căzut şi s-ar fi lovit la cap.

Conflictele „recidivează”

Primarul localităţii spune însă că directoarea Casei de Cultură joacă teatru. „Nu este adevărat ce spune doamna, este o simulare. Cazul de violenţă este exclus. În timpul inventarierii s-au depistat mai multe lucruri care lipseau, inclusiv unele accesorii din echipamentele care erau în Casa de Cultură. Doamna este director interimar, este vina mea că am acceptat-o în această funcţie, fără să aibă studii în domeniu. Doamna a refuzat să semneze acel document. Am aşteptat-o jumătate de an să restituie bunurile care nu îi aparţin. Eu nu am atins-o nici cu un deget. Ce fel de contuzie cerebrală, nu ştiu cine i-a dat diagnosticul dat, acolo trebuie să fie şi probe”, a menţionat primarul.

Ecaterina Pojoga a precizat că problemele sale cu primarul din Ciuciuleni, Gheorghe Grigoraş, sunt mai vechi, de prin anii 90, când ea a candidat împreună cu soţia lui Grigoraş la funcţia de bibliotecară. La concurs, a învins Pojoga. „Deseori îmi reproşează că soţia lui trebuia să fie bibliotecara satului şi nu eu”, a mai specificat actuala directoare a Casei de Cultură, care  a adăugat că intenţionează să depună o plângere şi la procuratură, pentru a solicita ca primarul să fie cercetat pentru huliganism. Cazul este examinat în prezent de către poliţie. Potrivit articolului 287 din Codul penal al Republicii Moldova, huliganismul, adică acţiunile intenţionate care încalcă grosolan ordinea publică, însoţite de aplicarea violenţei asupra persoanelor sau de ameninţarea cu aplicarea unei asemenea violenţe, se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 4000 şi 14000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la trei ani.

Ordine în primărie

Cazul de la Ciuciuleni nu este singurul în care primarul este acuzat de un consătean de aplicarea violenţei. În anul 2013 fostul primar al satului Cimişeni, raionul Criuleni, Ghenadie Rabei, l-a lovit pe un angajat al Primăriei cu scaunul în cap, moment care a fost înregistrat de camerele de supraveghere. Atunci, Ion Cazac, afirma că primarul i-a cerut să semneze nişte documente, fiind într-o zi de odihnă, iar fostul ales local ar fi fost în stare de ebrietate. Acum Ion Cazac, specialist pentru reglementarea proprietăţii funciare din Cimişeni, a declarat pentru Moldova Curată, că deşi, se împlinesc trei ani de la acel incident, cazul nu are nici o finalitate, dosarul fiind în instanţă la Judecătoria Criuleni. „Azi se fac trei ani de la această întâmplare şi nu s-a rezolvat încă. Aşteptăm…”, a precizat Ion Cazac.

Lilia Zaharia

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)