Invazie și insultă

adrian-ciubotaru.f.nadea-roscovanu-1024x716

Între 27 iulie-3 august, în Transnistria s-au desfășurat manevre militare cu participarea forțelor armate de la Tiraspol și a circa 500 de soldați din Grupul Operativ al armatei ruse staționat pe teritoriul republicii separatiste. Administrația din stânga Nistrului a declarat că este vorba, în exclusivitate, de un exercițiu antitero, dar participarea trupelor ruse arată clar că acesta este răspunsul Moscovei la manevrele comune moldo-americane din primăvara anului curent. Pe 16-17 august, aplicațiile militare au continuat.

Exercițiile urmăresc, potrivit liderilor de la Tiraspol, respingerea unui atac inamic. Judecând după direcția în care s-a efectuat “defensiva”, cu înaintare spre și chiar prin Nistru, inamicul este Republica Moldova. Singurul atac pe care îl poate face însă armata noastră națională în fața acestor tancuri și blindate ruso-transnistrene este atacul de cord. Pe care nu-l poate preveni nici zăngănitul prăștiilor din dotare și nici huruitul tehnicii militare moldovenești, capabilă să pună la încercare doar asfaltul PAMN de Ziua Independenței.

Scandalizat nevoie mare, MAEIE l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse să dea explicații. Ministerul lui Șalaru și-a manifestat îngrijorarea. Anatol Șalaru însuși, de regulă atât de suvorovian cu Rusia, a dezaprobat, foarte diplomatic, gestul Rusiei în două interviuri, acordate postului de radio Europa Liberă și portalului de știri Tribuna.md. Prim-ministrul Pavel Filip a consemnat evenimentul într-un articol publicat pe site-ul Publika.md. Președintele Nicolae Timofti, în detașarea lui brahmanică, a trecut senin peste vânzoleala efemeră de pe Nistru. Între timp, un grup de lucru interdepartamental, alcătuit din reprezentanţi ai mai multor ministere și instituții “cu atribuţii în domeniul apărării”, a elaborat, sub egida ministerului de resort, proiectul Strategiei Naţionale de Apărare a Republicii Moldova pentru următorii ani. Hârtia și echipa de experți care au ticluit-o sunt prezentate și citate, pe site-ul MA, alături de alte documente, ca în filmele americane. Adică prin abrevieri aluziv-enigmatice, menite să-i îngrozească pe toți dușmanii țării cu sonoritățile lor necruțătoare: SNA, GLI, SSN. Denumirea însăși a site-ului oficial al MA are efectul unei bombe atomice: Army.md.

Bref, suntem pregătiți de invazie.

Reacția Federației Ruse la toate aceste îngrijorări, consemnări, convocări și strategii bățoase de apărare a fost una pe potrivă. Deși s-a produs inițial spontan, dintr-un impuls individual și necontrolat, a arătat poate cel mai bine atitudinea Moscovei față de Republica Moldova în general și față de clasa noastră politică în particular. Un angajat al Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău, după ce s-a văruit bine de tot la Malovata, a declanșat la fața locului o distracție în stil “Geländewagen”. Mașina cu numere diplomatice pe care o conducea acesta (e un fel de a spune) era cât pe ce să calce doi trecători. Minunea însă i-a salvat și pe trecători și mașina însăși de impactul cu pomii. În orice altă țară (civilizată), Ambasada Federației Ruse ar fi luat măsuri cu husarul în cauză. Nu și în Republica Moldova, unde proba video care îl incriminează pe poznaș a fost numită “provocare”, iar acuzațiile din presă – “neîntemeiate” și “insultătoare”.

În cazul în care împricinatul nu pățește nimic și își continuă activitatea în cadrul Ambasadei FR de la Chișinău, provocatoare, neîntemeiată și insultătoare va fi nu reacția presei, ci existența însăși a MAEIE-ului moldovenesc.

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)