Invazie de femei la primăria Rudi

În satul Rudi din raionul Soroca bătălia pentru locale se dă doar între femei. Trei doamne cu şanse de reuşită aspiră la funcţia de primar, în ultimii opt ani satul fiind condus tot de o femeie. „Nu doresc să-şi asume răspunderea bărbaţii noştri, poate de aceea nu vor să candideze”, îşi dă cu părerea una din angajatele primăriei. „I-am permis soţiei să candideze încă o dată. Şi în familie îi place să conducă. Acum o susţin în electorală. Oamenii sunt mulţumiţi că a gospodărit bine localitatea, iar eu sunt mândru de ea”, ne spune Alexandru Raneta, soţul fostului primar Zinaida Raneta, care la scurt timp după ce soţia a câştigat alegerile s-a angajat în calitate de şofer al acesteia. „E o femeie energică, curajoasă şi un bun gospodar”, scoate în faţă, nu fără un plan, meritele soţiei sale, Alexandru.

„Sunt mai hotărâte”

În actuala cursă electorală, pe lângă Zinaida Raneta (PCRM), participă Veronica Şevciuc (PLDM), de profesie pedagog, şi Zinaida Creţu (PDM), absolventă a Academiei de Administrare Publică. „Sunt femei energice. Fosta primăriţă a făcut treabă, spre deosebire de domnii care au fost înaintea ei. A reparat drumurile, casa de cultură. Oamenii vor alege o femeie în fruntea satului. Personal am fost sunat de Dumitru Diacov. La fostele alegeri nu mi-au ajuns doar patru voturi. Mi-a propus să candidez, dar am refuzat, e o răspundere mare, nu mai am sănătatea necesară”, opinează consilierul local Constantin Condrea.

„Bărbatul cântăreşte mult până decide ceva, femeile sunt mai hotărâte”, e de părere şi şefa oficiului poştal, Svetlana Chiriac.

„În satul nostru au venit femeile la putere”

„Noi, femeile, suntem mai naive, încă n-am pierdut speranţa că mai putem schimba ceva în jurul nostru. Bărbaţii din staul nostru în mare parte se ocupă de agricultură, ţin gospodăria. Facem o campanie civilizată, nu ne jignim, nu ne insultăm, ne întâlnim cu oamenii, discutăm. Sunt susţinută de feciori şi soţ – trei stejari”, opinează Nadejda Creţu, candidatul PLDM la locale.

Locuitorii satului care au participat la adunările electorale consideră, totuşi, că între contracandidate se dă o bătălie „zdravănă”. „Acum au venit femeile la putere în satul nostru. Am participat la adunarea candidatului PLDM. Au fost adresate din sală întrebări destul de supărătoare din partea unor membri ale altor partide. N-aş spune că nu se recurge la acuzaţii sau jigniri. Are loc o bătălie zdravănă între femeile noastre”, constată unul din locuitorii satului, Ion Bujeniţa.

Cu puţin peste 700 de alegători, satul Rudi s-a împărţit astăzi în trei părţi. La bătălie iau parte şi soţii, care mai de care scoţând în faţă meritele soţiilor. Fiecare rudenean e convins însă că în fruntea satului va ajunge cea mai bună dintre femeile cu aspiraţii de conducător.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu