Invazie de colorado

Procesiunea lui Dodon păzită de umbrele negre, vegheate de „hulubaşii păcii”

Fotografii: Nadejda Roşcovanu

Deși veteranii din cel de-al Doilea Război Mondial au rămas numărați pe degete, numărul celor care au venit să-i omagieze în acest an de 9 mai, la monumentul celor cinci puști din Chișinău, s-a înmulțit. Faptul se datorează politicianului Ilan Șor, care a trimis autocare prin satele R. Moldova și a transportat spre capitală mii de moldoveni. Le-a împărțit pe gratis flori ca să le depună la monument, baloane și stegulețe cu simbolurile partidului său. Şi socialiştii şi-au scos toţi ortacii în păr, dând impresia de calamitate, de atâta kaki, roşu şi negru-oranj.

De dimineață, muzică din filme rusești despre război răsună la Complexul Memorial „Eternitate” din Chișinău. Vânzătorii de flori, de bonete militare, baloane profită de această zi ca să câștige un ban. La o masă, o tânără vinde fel de fel de suvenire, brelocuri, stegulețe, insigne. Magneții cu Stalin, Gorbaciov, Trump și Putin, cu drapelul Uniunii Europene și al URSS, se vând ca pâinea caldă, spune vânzătoarea. Lumea se îndreaptă spre cele cinci puști, unde, rând pe rând, vin să depună flori demnitari și politicieni. Coloanele de oameni, cu Ilan Șor în frunte, apoi cu Igor Dodon, sunt cele care au venit să comemoreze militarii căzuţi în ultima conflagraţie mondială. Chiar dacă ei o numesc „Marele Război pentru Apărarea Patriei”, iar ostaşii pe care îi pomenesc sunt cei sovietici, „eliberatori”, „lucrătorii din spatele frontului” şi „detaşamentele de partizani” (sic!).

„Victorie, Pobeda!”

Un grup de femei cu baloane pe care scrie „Partidul Politic Șor”, stegulețe cu „9 mai, Pobeda, Victorie” și flori în mâini, venite de la Basarabeasca, îl strigă pe Filipov Vasili Nicolaevici, cel care a organizat excursia lor la Chișinău. Vasili Nicolaevici spune că a venit să omagieze veteranii în capitală împreună cu alți 40 de oameni din localitatea sa, dar evită să ne spună cine le plăteşte transportul. „Fără politică azi!”, mă mustră una dintre femei, care vântură baloane și stegulețe cu semnele partidului Șor în mână.

Descopăr în coloana venită împreună cu Ilan Șor și oameni din localitatea de baștină a lui Vladimir Plahotniuc, satul Pitușca, raionul Călărași. Au fost și ei organizați, dar evită să-mi spună de cine și câți oameni au venit.

Chișinăuiencele, prietene de-o viață, Tamara, Tamara și Ludmila au venit la Complexul Memorial „Eternitatea” tot împreună cu această coloana de oameni susținătoare a lui Șor. Le întreb de ce au ales să-l urmeze astăzi anume pe acest lider politic și ele îmi spun că de „Ziua Biruinței, pe care toată Europa o sărbătorește”, îl urmează pe Șor pentru că acesta are grijă de oameni. „Mie îmi place partidul Șor pentru că aici tot timpul toate sunt organizate, așa cum ne-am obișnuit noi: un pic de muzică, un pic de flori, un pic de patriotism, iar în general toate ies foarte frumos”, își laudă Tamara susținătorul, în limba rusă.

Și chișinăuianca Galina Donici spune că face parte din această mulțime. „Eu îs în partidul lui Șor de la începutul începutului. Îs și membru, și activistă. Nu am fost în alt partid niciodată, nu am fost din cei trădători care să umblu dintr-un partid în altul”.

 

„Dodon, după Șor!”

După coloana susținătoare a lui Șor, care a venit organizată din fața sediului partidului său, o altă mulțime își face apariția, cea în frunte cu președintele Igor Dodon. Copii în uniforme militare și portrete cu veterani în mâini, înaintează primii în coloană. Marina Rădvan și de această dată își demonstrează calitățile de lider. Cu o stație de radio în mână, dirijează ce și cum trebuie să se întâmple pe drum și în preajma monumentului. „Trupele speciale de carabinieri” îi fac drum liber președintelui. O domnișoară înaltă, îmbrăcată în civil, care se prezintă pe sub nas, mă avertizează să nu fac „mișcări bruște”. Dodon se apropie înconjurat de familie, colegi de partid, bodyguarzi și vreo doi luptători din cel de-al Doilea Război Mondial. Pe un veteran care se mișcă cu mare greu, președintele îl sprijină de mână. După ce depun flori, li se dau niște porumbei albi.

Familia Dodon e gata să elibereze „hulubașii păcii” în văzduh. Lângă Galina Dodon un bodygurad, cu o umbrelă neagră în mâini, stă cu degetul arătător încordat parcă pe un trăgaci. Privește cu multă vigilență în jur să descopere, probabil, din care parte vine ploaia.

Lumea pozează mândră alături de ultimii veterani, sub drapelele în dungi negru-oranj și cele din perioada sovietică, pe fundal cu președintele lor. Hulubii își iau zborul. Dodon privește în sus. Cerul e înnorat într-adevăr, dar nu pare să vestească a ploaie.

 

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)