„Învață să fii sănătos!”, la Gimnaziul din Marcăuți

macauti

La Gimnaziul din Marcăuți, Briceni, pentru al treilea an consecutiv, s-a desfășurat concursul de eseuri. Ediția de anul acesta a fost consacrată sănătății. Scopul concursului este, în primul rând, de a stimula munca intelectuală și creativitatea, precum şi studierea limbii române cu mai multă pasiune, dezvoltarea sentimentului competitiv și susținerea celor mai buni elevi pentru muncă și eforturi.

Elevii, profesorii și părinții au organizat un seminar pe tema sănătății, intitulat „Învață să fii sănătos!”. Organizatorii au fost foarte inventivi. În lipsa unei săli festive, au amenajat sala de sport, au îmbrăcat haine de sărbători și costumații, reuşind astfel să creeze o atmosferă festivă de neuitat. În cadrul evenimentului, elevii, prin prestațiile lor artistice, au relatat publicului despre importanța comportamentului și alimentații sănătoase, despre farmacia naturii, despre gândirea pozitivă și buna dispoziție. Spectacolul despre daunele fumatului încheiat cu întrebarea retorică adresată publicului „Ce alegeți familia sau pachetul de țigări?!” a fost unul foarte emoționant. Discursuri despre sănătate au ținut și conducerea Gimnaziului, părinți și medicul satului.

Compania SRL „Certan Enterprises” a acordat participanților diplome, premii, cărți despre igiena personală și despre cum să fii organizat, periuțe de dinți, iar gimnaziului – cărți din domeniul sănătății și un aparat foto. A fost pus în evidență talentul participanților la concurs și seminar. Mihail Șișcanu, clasa a patra, și Diana Plăcintă, clasa a cincea, sunt învingătorii concursului.

Anul acesta, creativitatea a fost evaluată de către doi membri ai Asociației Moldovenilor din Norvegia. „Noi am avut o deosebită plăcere citind eseurile elevilor și am rămas impresionați de maturitatea și simțul responsabilității al majorității participanților”, a menționat Esenia C. Steckmest, fondatoarea Companiei SRL „Certan Enterprises” și inițiatoarea proiectului. Aceasta a adus materiale informaționale, cărți și produse norvegiene pentru preluarea practicilor bune și dezvoltarea cunoștințelor.