Introducerea sistemului electoral mixt va duce la transnistrizarea R. Moldova

Schimbarea sistemului electoral, în varianta propusă de PD-PSRM, va duce la degradarea democraţiei şi transnistrizarea R. Moldova. Deşi se invocă „creşterea reprezentativităţii” cetăţenilor în Parlament, în urma modificărilor, în viitorul legislativ ar putea accede cel mult două partide, cele mai mari, care au bani şi acces la resurse administrative. În aceste condiții, societatea civilă din R. Moldova optează pentru neadmiterea acestui proiect în Parlament şi anunţă o acţiune de protest pentru 11 iunie, ora 12.00.

Pragul de accedere în viitorul Parlament rămâne neschimbat, de 6% pentru un partid, 9% pentru un bloc de două partide şi de 11% pentru mai multe partide, acesta fiind cel mai înalt prag de accedere într-un legislativ din Europa.

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, menţionează că un sistem democratic, cu adevărat european, nu poate exista fără pluripartidism. Sistemul de vot mixt, votat în prima lectură, cu încălcarea normelor parlamentare de PD- PSRM, este un sistem care există în ţări nedemocratice, cum ar fi în Coreea de Nord, Cuba, implementat cu mici modificări în Rusia şi Belarus, dar nicidecum în ţări europene.

„Avem o democraţie şubredă şi venim să îi mai aplicăm o lovitură cu acest sistem electoral. Un partid care se bucură de 25–30 la sută de încrederea populaţiei va câştiga toate alegerile, pe când partidele mici, cum sunt partidele proeuropene, unioniste, vor pierde alegerile dacă va fi implementat sistemul mixt. Până la urmă, vor dispărea şi vor rămâne două partide mari. Noi optăm pentru pluripartidism şi o cât mai mare reprezentativitate a cetăţenilor în Parlament”, a spus Barbăroşie.

Directorul executiv Transparency Internațional – Moldova, Lilia Carasciuc, s-a arătat îngrijorată şi de faptul că unele organizații ale societății civile au susținut mai întâi un proiect de lege, iar peste puțin timp l-au susținut pe celălalt

Praf în ochii cetăţenilor

Potrivit lui Vladislav Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, sistemul „votului mixt” va genera un fel de transnistrizare a R. Moldova. Or, proiectul socialiştilor prevede ca Transnistria să fie reprezentată de 15 la sută din deputaţi. „Nimeni nu ştie care este cifra reală de cetăţeni în regiunea transnistreană, cum vor fi create circumscripţiile uninominale. Proiectul spune că oricine va avea voie să voteze unde va vrea el. Surprinzător este că populaţiei din Transnistria i se permite să voteze, iar studenţilor – nu li se permite să voteze la locul de studii. Aceştia vor putea să voteze pentru partide, nu şi pentru candidaţii în circumscripţii uninominale”.

Potrivit experţilor, proiectul PD-PSRM este praf în ochi. „Noi am ales partidele ca să vină să ne rezolve problemele, să întoarcă miliardele furate, să lupte cu corupţia, să creeze locuri de muncă. În schimb, obţinem un sistem în care vom avea şi mai puţin de spus în administrarea RM”.

Deşi autorii proiectului susţin că doresc să apropie aleşii de popor, proiectul nu reduce pragul de accedere a partidelor în Parlament. „Comisia de la Veneţia a dat în 2014 aviz negativ unui proiect similar. Partenerii de dezvoltare menţionează că acest proiect este prost, experienţa României şi a Ucrainei denotă că astfel de schimbări duc la coruperea şi mai mare a alegătorilor şi la înrăutăţirea situaţiei democratice. PD-PSRM însă merg înainte. Democraţia nu înseamnă că două partide, care au mai puţin de 40% susţinere a populaţiei, pot să schimbe sistemul, pentru a rămâne veşnic la guvernare. Dacă problema e în integritatea membrilor din listele de partid, să cureţe listele, să elimine oamenii corupţi şi nu să manipuleze. Fiecare merită să-şi exercite dreptul la vot”, a mai spus Gribincea.

Asistăm la o înţelegere de culise

Experţii Transparency International Moldova au analizat proiectele propuse de PD-PSRM. Proiectul propus de PSRM este în proporție de peste 90 la sută identic cu cel al Partidului Democrat. Potrivit autorilor studiului, asemănările pot fi observate cu ochiul liber, iar diferenţele în ultima variantă a proiectului, care au rezultat din comasarea celor două documente, sunt minore. „Proiectul înregistrat de PD se regăseşte în proiectul PSRM. Aşa-numita luptă între socialişti şi guvernare este mimată, asistăm la o înţelegere de culise, atâta timp cât proiectul semnat de PSRM este în proporţie de 90 la sută scris de PD”, a menţionat Valeriu Paşa, expert asociat Transparency International Moldova.

Experţii s-au referit şi la îngrijorările exprimate în Parlamentul European. „În cazul în care nu vor fi respectate normele propuse de Comisia de la Veneţia, RM ar putea să aibă probleme foarte mari, chiar să ne alegem cu o izolare la nivel internaţional”, a mai spus expertul.

Asumarea unui asemenea risc de către guvernarea de la Chişinău s-ar explica doar prin faptul că modificarea sistemului de vot este vitală pentru partidele care se află într-o cădere liberă în sondaje, indică autorii studiului.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu