„Întrebările majore rămân fără răspuns”

CONFLICT // Planul de represalii al lui Plahotniuc a fost pus în aplicare

Banca de economii cere Procuraturii Generale să se implice în recuperarea prejudiciului material pe care i l-a cauzat Viorel Ţopa
Banca de Economii a difuzat joi un comunicat de presă privind adresarea sa la Procuratura Generală în care se menţionează că „Banca de Economii a sesizat de nenumărate ori Procuratura Generală a R. Moldova asupra cauzării unei daune în proporţie deosebit de mare prin acordarea creditelor unei companii în anii 1999–2001”. Aceasta a fost „perioada îndeplinirii funcţiei de preşedinte de către Viorel Ţopa”, se arată în comunicat.

„Având în vedere că până în prezent creditele acordate nu au fost rambursate, Banca de Economii cere Procuraturii Generale extinderea cercetării în cadrul dosarului penal, deschis în vederea recuperării prejudiciului material în valoare de peste 11 mil. de lei, cauzat băncii şi statului ca acţionar majoritar prin acţiunile săvârşite sub conducerea fostului preşedinte Viorel Ţopa”, se subliniază în document.

Cazul a fost examinat acum zece ani de către Procuratura Generală fără ca aceasta să constate vreo neregulă

Fostul director al Băncii de Economii, Viorel Ţopa (1999–2001), califică drept „comice” acuzaţiile care i se aduc din partea actualei conduceri a Băncii de Economii, conform cărora acesta este acuzat de faptul că, în perioada în care a fost director, banca a oferit credite în valoare de 11 mil. de lei care nu au fost restituite până în prezent. Într-o declaraţie a lui Ţopa se spune că, „în cadrul emisiunii «Fabrika» de la postul «Publika» acesta a făcut mărturisiri asupra funcţionării reţelei mafiote a lui Vladimir Plahotniuc, asupra relaţiilor dintre Plahotniuc şi procurorul general Zubco, dar şi despre tentativele lui Plahotniuc de murdărire, şantaj şi intimidare a martorilor în scopul reducerii învinuirilor la adresa lui”.

„Astăzi dimineaţă, m-am trezit cu un press-release al lui Grigore Gacichevici, preşedintele Băncii de Economii, arătat şi el ca participant activ în schema lui Plahotniuc, adresat Procuraturii Generale. Peste noapte, dl Gacichevici şi-a amintit de un caz de peste zece ani care a fost examinat pe timpul respectiv de procuratură fără a constata vreo neregulă, confirmat şi de mai multe audite internaţionale”, se spune în declaraţie.

Potrivit lui Ţopa, „în cadrul conferinţei sale de presă, Plahotniuc le-a promis, atât lui, cât şi altor martori, dosare penale şi alte forme de intimidări, iar acum asistăm la tentativele de realizare a acestui plan de către doi dintre cei menţionaţi în schema lui Plahotniuc – procurorul general, Zubco, şi preşedintele Băncii de Economii, Grigore Gacichevici”.

Vladimir Filat l-a demis pe Gacichevici

„Cât despre ultimul, doresc să reamintesc că, la începutul lunii noiembrie 2009, prim-ministrul Vlad Filat l-a demis pe Gacichevici pentru abuzuri creditare şi alte prejudicii aduse statului, printre care şi 30 mil. de lei. Înţeleg că Procuratura Generală, în frunte cu Zubco, ştie când să se autosesizeze şi când nu, chiar dacă declaraţiile sunt făcute de către primul ministru. În scurt timp, Gacichevici, maşina de serviciu a căriua a fost văzută la Nobil Club şi la alte sedii ale lui Plahotniuc, a fost restabilit printr-o rapidă procedură judiciară, despre care s-a vorbit mult la conferinţele organizate de Sergiu Mocanu”, spus Ţopa.

Acesta mai susţine că „are motive de mândrie pentru faptul că toate căutările intense ale lui Plahontiuc de a-l şantaja şi murdări l-au dus tocmai în 1999 şi nici acolo nu s-a găsit decât un caz consumat”.

„Suntem un stat de criminali?”

„Sergiu Mocanu, împreună cu martorii vii şi probele prezentate, aduc acuzaţii grave fenomenului mafiei în Moldova, exemplificând cu asemenea cazuri ca hotelul «Codru» cu tot cu constatarea Curţii de Conturi a unui prejudiciu adus statului de peste 15 mil. de dolari, cazul hotelului «Chişinău» cu numele lui Plahotniuc în documente, cu televiziunile «Prime» şi «TVR1», cu «Franzeluţa», «Gemenii», «Aroma», contrabanda de carne şi telefoane mobile, şi cel mai grav – implicarea instituţiilor fundamentale ale statului în aceste acaparări.

În loc de reacţii adecvate la aceste sesizări de gravitate deosebită, instituţiile statului revin nu la învinuit, ci chiar la martori, ba cu fiii lui Sergiu Mocanu, ba cu istoriile dnei Prodisvet, ba iată cu alt caz de zece ani, încercând să ne abată de la întrebările majore, care nu sunt nici ale lui Mocanu, nici ale lui Ţopa, ci ale întregii societăţi”, susţine Ţopa.

Acesta spune că în R. Moldova există peste 50.000 de dosare penale. „Adică suntem un stat de criminali? Plahotniuc nu are nici un dosar penal”, relevă Ţopa.
(După INFOTAG)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău