Întreaga Moldovă, sub ape

FURIA NATURII// Conducerea Guvernului a dat asigurări că sinistraţii care şi-au pierdut casele vor beneficia de locuinţe noi sau de compensaţii băneşti

Prutul a rupt digul de protecţie în preajma s. Nemţeni, Hânceşti, în seara zilei de 6 iulie. Ieri, până la închiderea ediţiei, conform datelor Secţiei Situaţii Excepţionale Hânceşti, apele au inundat peste 400 de case din satele Nemţeni şi Cotul Morii. S-au ruinat peste 100 de case din satul Nemţeni. Riscau să fie inundate alte 460 de locuinţe din Cotul Morii şi 33 din Obileni.

„Nu mă duc. Pasările sunt acasă, totul e aici. Cum să le urc în pod? Cum să închid totul?”, caută dezorientată în jurul său Ecaterina Corugă, pensionară din s. Cotul Morii, raionul Hânceşti, în timp ce carabinierii o îndeamnă să iasă din locuinţă.

Luaţi prin surprindere

„Dă-mi voie, măi omule, să trec”, aproape că plânge un bărbat, care încearcă să se întoarcă în gospodăria sa, oprit de militarii care au primit indicaţia să evacueze toată lumea din sat. Pericolul este iminent. La marginea satului oamenii din cele peste 700 de case se îngrămădesc şi caută neputincioşi către apele care au înghiţit mai întâi jumătate din localitatea Nemţeni şi acum se îndreaptă spre ei. „Ne uităm cum se îneacă agoniseala noastră de o viaţă. Cum să porneşti la rude, când aici casa îţi intră în apă?”, se întreabă, cu chipul marcat de suferinţă, Elena Sărăteanu. Înconjuraţi de bocceluţe cu lucrurile adunate în grabă, de căruţe în care stau aruncate de-a valma, mobilă, păsări, de maşinile din ale căror remorci se văd bunurile pe care au reuşit să le salveze, oamenii sunt evacuaţi, unii cu forţa, în satele vecine, Obileni, Ivanovca, şi în partea de sus a satului Nemţeni.

„Nu am avut posibilitate să întărim tot digul”

De-a lungul Prutului, durere şi neputinţă, oamenii dau vina pe autorităţi, că nu i-au prevenit despre pericol, iar autorităţile dau vina unele pe altele şi, în ultimă instanţă, că locuitorii ar fi dat dovadă de nepăsare. „De parcă un dig se consolidează cu hârleţul”, murmură un sinistrat. Peste 200 de case din localitatea Nemţeni au fost înghiţite de ape. 100 din ele s-au ruinat deja. Apa a intrat în locuinţele oamenilor marţi seara în jurul orei 22.00. „Au început să bată clopotele şi noi am fugit, n-am reuşit să luăm nimic cu noi”, spune una dintre persoanele sinistrate. Potrivit primarului de Nemţeni, Gheorghe Mardare, s-a rupt o bucată de vreo 40 metri din dig, acesta nefiind reparat din perioada sovietică. „S-a rupt pe locul unde era mai şubred şi găurit de rozătoarele de câmp. Atunci când au fost membrii Comisiei situaţii excepţionale la faţa locului, nivelul apei era mai scăzut. Am întărit o porţiune din dig, dar nu am avut posibilitatea pentru ceva mai mult”, ne spune primarul.

Bătrânii singuratici au fost cazaţi la Centrul medical. Sinistraţii care nu au unde se duce sunt cazaţi la şcoală, primărie, grădiniţă. La faţa locului activează patru ambulanţe. Grigore Slonovschi, medicul-şef din Nemţeni, ne spune că oamenii sunt în panică şi stres. În special, sunt afectaţi bolnavii cu afecţiuni ale inimii. Ieri după-amiază, primarul ne-a informat că pericolul de inundaţii planează şi deasupra celei de-a doua jumătăţi a localităţii.

Ieri – sărac, azi – fără nimic-nimic

Andrei Năstase, în vârstă de 72 de ani, înaintează cu greu, prin apa crescută până la brâu, spre locuinţa sa. În curte, pe sfoară, îl întâmpină rufele înşiruite cu o seară mai devreme. Bătrânul începe să plângă. Forţează uşa. Lumina din geam se reflectă în apa din casă. Lucrurile plutesc în derivă. „Vai de capul nostru. Şi aşa sunt bolnav şi pe ducă”, se vaicără el. Casa e construită din chirpici de lut şi nu va mai rezista mult.

Va fi iniţiată o anchetă

Serviciul Hidrometeorologic oferă date descurajante pentru următoarele zile. Ajutaţi de armată şi autorităţi în cea de-a doua jumătate a zilei de ieri, locuitorii din Cotul Morii au reuşit să treacă turma de vite peste vadul care a inundat drumul de acces şi o parte din bunurile care mai puteau fi salvate.

Dintre autorităţi, la faţa locului s-au deplasat premierul Vlad Filat şi preşedintele-interimar Mihai Ghimpu. În aceeaşi zi, conducerea Guvernului a convocat şedinţia Comisiei situaţii excepţionale. Filat a dat de înţeles că vor fi trase la răspundere persoanele care nu şi-au îndeplinit cum trebuie obligaţiile. „Vom analiza cine nu şi-a făcut datoria atât la nivel local, cât şi la nivel central. Cei care nu au colaborat eficient vor răspunde în faţa legii în legătură cu situaţia creată”, a spus premierul cu referire la situaţia digurilor din localităţile inundate. Conducerea Guvernului a dat asigurări că sinistraţii care şi-au pierdut casele vor beneficia de locuinţe noi sau de compensaţii băneşti. Potrivit Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţiilor Excepţionale, ieri a fost depistată prima victimă a inundaţiilor, un tânăr în vârstă de 33 de ani, Vitalie Doroncean din s. Nemţeni. Fratele acestuia, Anatol Doroncean, anul naşterii 1971, este dat dispărut. Sub forţa apelor, ieri, s-a năruit biserica din aceeaşi localitate.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)