Întreabă un jurist

„Mă numesc Vasile B., sunt din Bălţi, am 45 de ani, căsătorit, am doi copii, de 22 şi 19 ani. Vreau să divorţez deoarece de vreo doi ani nu mă mai înţeleg cu soţia. Am o casă pe care am construit-o împreună şi o maşina model vechi, cumpărată din banii mei câştigaţi peste hotare. Cum trebuie să procedez şi ce-mi revine din avere? Mulţumesc.”

jos-intreaba-un-jurist-iulian-timotin

Cu respect, consultant al companie juridice „Optimal Way”, Timotin Iulian, [email protected]; tel.: 078 90 30 20

“Stimate Domnule Vasile B., conform legislației în vigoare, căsătoria poate fi desfăcută prin două modalități. Prima variantă este la oficiul stării civile, cu condiția că nu aveți copii minori, nu există litigii referitoare la partaj sau la întreținerea soțului inapt de muncă. În celelalte cazuri, cu anumite excepții, desfacerea căsătoriei are loc pe cale judecătorească, instanța din raza teritorială unde se află domiciliul pârâtului/soției.

Referitor la partaj (împărţirea averii), regula generală este că fiecare dintre soți deține jumătate din totalitatea bunurilor comune. Prin bunuri comune se înţeleg absolut toate bunurile şi lucrurile care au fost cumpărate împreună de către soţi în timpul căsătoriei, până la pronunţarea divorţului. În acest sens, partajul se poate realiza prin acordul comun al părților, pe cale amiabilă, urmând să ajungeţi la un numitor comun cu soţul/soţia privind modul în care veţi împărţi bunurile. Cea de-a doua opţiune este mai complexă. Dacă nu ajungeţi la o înţelegere, vă adresaţi cu o cerere privind partajarea averii în instanţa de judecată şi anume ea va decide felul în care vor fi împărţite bunurile.

În cazul în care vă hotărâţi să divorțați, vă recomandăm să ajungeți la un numitor comun cu soția, astfel desfacerea căsătoriei și partajul se pot realiza fără implicarea instanţei de judecată. În cazul în care nu ajungeţi la un numitor comun, inevitabil, urmează să vă adresaţi cu o acţiune în instanţa de judecată”.

  Întreabă un jurist pe adresa electronică: [email protected]

 

 

 

Salvează

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)