ÎNTREABĂ UN JURIST

 

 

 

„Sunt divorţată. Fostul soţ refuză să plătească pensie alimentară pentru copilul nostru motivând că nu are un câştig stabil. Are dreptate? Vă mulţumesc, Valentina D.”

 

 Stimată Doamnă,

Potrivit legislației în vigoare, părinţii sunt obligaţi să-şi întreţină copiii minori şi copiii majori inapţi de muncă ce necesită sprijin material.

Modul de plată a pensiei de întreţinere se determină în baza unui contract încheiat între părinţi, dacă lipseşte un atare contract şi părinţii nu participă la întreţinerea copiilor, pensia de întreţinere se încasează pe cale judecătorească, la cererea unuia dintre părinţi, a tutorelui copilului sau a autorităţii tutelare.

În cazul în care a fost emis document executoriu și acesta este în proces de executare, iar pensia de întreţinere nu a fost reţinută, precum ați menționat dvs., atunci cuantumul restanţei se determină de către executorul judecătoresc pentru toată perioada anterioară printr-o încheiere motivată.

Luând în considerare faptul că, pentru a ne pronunţa integral asupra fondului întrebării dvs. este necesară verificarea materialelor cauzei, vă recomandăm să vă adresați unui jurist/avocat.

Precizăm că opinia este exprimată în conformitate cu datele pe care le-ați oferit.

 

Iulian Timotin

Biroul de consultanţă juridică „Optimal-Way”, 

[email protected]; tel: +373 78 90 30 20

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)