„Între țările noastre nu există probleme politice pe care nu le-am putea rezolva”

Interviu cu Excelenţa Sa Serghei Pirojkov, Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, PirojcovÎn scurt timp, Ambasadorul Ucrainei în RM, dl Serghei Pirojkov, va părăsi țara noastră după un mandat de şapte ani și jumătate. Săptămâna trecută am discutat cu Excelența Sa despre situația din țara vecină, nivelul relațiilor bilaterale moldo-ucrainene, realizările mandatului său și planurile de viitor.

– Excelenţă, ce probleme de importanță primordială urmează a fi rezolvate de noul parlament al Ucrainei?

Rezultatele alegerilor parlamentare din Ucraina s-au dovedit a fi foarte elocvente. În Rada Supremă de la Kiev s-a format o majoritate proeuropeană constituțională de mai mult de 300 de voturi, care va putea adopta legi constituționale și schimba sistemul organizării puterii în Ucraina. În primul rând, noul parlament de la Kiev urmează să se ocupe de problemele legate de sporirea securității și capacității de apărare a țării, fiindcă ne aflăm, de facto, într-un război nedeclarat. În al doilea rând, urmează să fie aprobat bugetul pentru anul viitor, deoarece până în prezent nu îl avem. Următorul obiectiv ar fi consolidarea securității energetice și refacerea economiei ucrainene după criza și distrugerile din estul țării ale multor întreprinderi industriale importante.

– Cum apreciați, în acest moment, nivelul relațiilor moldo-ucrainene? Ar putea contribui cumva Republica Moldova la procesul de apropiere dintre Ucraina și UE?

Relațiile moldo-ucrainene, actualmente, sunt într-un stadiu de ascensiune și cooperare maximă. Îmi amintesc de momentul când, cu şapte ani și jumătate în urmă, am venit în Moldova, relațiile bilaterale erau, practic, înghețate. Nu existau vizite oficiale la nivel înalt, nu aveam apropiere în chestiunile de litigiu, moștenite odată cu destrămarea fostei Uniuni Sovietice, nu se purtau negocieri care ne-ar fi permis să ameliorăm relațiile dintre țările noastre și să rezolvăm problemele existente. Astăzi situația la acest capitol s-a schimbat radical, noi am devenit țări foarte apropiate, odată cu Semnarea tratatului de asociere la UE a Moldovei și Ucrainei la 27 iunie curent. Avem un vector de dezvoltare externă comun. Între țările noastre nu există probleme politice pe care nu le-am putea rezolva.
Consider că vizita recentă la Chișinău a președintelui Petro Poroșenko, împreună cu președintele Poloniei, Bronisław Komorowski, demonstrează nivelul optim al relațiilor dintre țările noastre. Și nu e vorba doar de contacte la cel mai înalt nivel, or au evoluat spre bine relațiile de colaborare și la nivel regional. O dovadă a faptului e și lansarea proiectului „Euroregiunea Nistru”, al cărei inițiator e regiunea Vinnița din Ucraina și șapte raioane adiacente din R. Moldova. Proiectul a obținut susținere la nivel european, sunt deja pregătite mai multe proiecte afiliate privind infrastructura, sfera socială a raioanelor din apropierea frontierei dintre RM și Ucraina. Se dezvoltă și coridoarele internaționale de transport între țările noastre, a sporit nivelul de securizare și control al frontierei comune. Desigur, mai avem și probleme nerezolvate, cum ar fi recunoașterea proprietății Ucrainei în Republica Moldova și a R.Moldova în Ucraina, dar cred că e o chestiune de timp. Noile guverne din țările noastre vor rezolva și această problemă.

– Ce lecții ar putea trage Ucraina din experiența Republicii Moldova de apropiere de UE, astfel optimizând integrarea europeană a ambelor state?

Obiectivul principal la etapa respectivă, atât pentru RM, cât și pentru Ucraina e implementarea cât mai eficientă a Tratatelor semnate cu UE și îndeplinirea tuturor cerințelor incluse în aceste tratate, în special cele cu caracter economic, privind calitatea produselor exportate pe piața Uniunii Europene. În afară de aceasta, Moldova a întrecut Ucraina în ceea ce privește obținerea regimului liberalizat de vize cu țările europene. Experiența obținută de Republica Moldova la acest capitol îi va fi de folos Ucrainei, în acest sens au loc consultări între experții din ambele țări. Ne interesează și experiența în combaterea corupției, fenomen cu care se confruntă și Moldova, și Ucraina.

– În ce măsură Ambasada Ucrainei interacționează cu diaspora ucraineană din RM, inclusiv cu ucrainenii din Transnistria? Cum caracterizați aceste relații?

Ambasada Ucrainei nu face diferență dintre ucrainenii de pe malul drept și cel stâng al Nistrului. Noi ne străduim să menținem relații de prietenie cu toți reprezentanții diasporei ucrainene din Moldova. Ne este mai dificil să comunicăm cu ucrainenii din stânga Nistrului, care dețin cetățenia Ucrainei într-un număr mai mare, și să le acordăm asistența consulară necesară. Din acest motiv am lansat serviciul de asistență consulară mobilă, căci nu putem deschide o secție consulară la Tiraspol atâta timp cât rămâne nerezolvat diferendul transnistrean.

În rest, avem o bună și strânsă colaborare cu diaspora ucraineană de aici. Pentru prima oară în istoria relațiilor noastre bilaterale, președintele Ucrainei Petro Poroșenko, în cadrul vizitei sale oficiale la Chișinău, a mers la Bălți pentru a se întâlni cu reprezentanții diasporei ucrainene din nordul RM, asigurându-i că Ucraina își va consolida relațiile cu diaspora ucraineană din Moldova. Pentru noi e important ca tradițiile și cultura ucraineană să fie păstrate și susținute în această țară și ca în școli să se predea limba ucraineană, spre acest obiectiv se orientează eforturile și preocupările ambasadei noastre. Am deschis în cadrul ambasadei un centru cultural-informativ care cooperează în mod activ cu diaspora ucraineană. Organizăm întâlniri sistematice, expoziții, serate de creație, prezentări de carte. Cel puțin, în condițiile actuale, de economie austeră, noi facem față lucrurilor.

– Cum apreciați relațiile actuale dintre Kiev și Tiraspol?

Relațiile cu Tiraspolul au loc în cadrul participării Ucrainei în formatul de negocieri 5+2. Kievul are rol de mediator, dar în acest moment, din păcate, negocierile sunt înghețate deja de câteva luni. Pe de altă parte, urmărim o tensionare a relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol, în special pe motivul intentării unor dosare funcționarilor de la Tiraspol. Actualmente, Kievul își fortifică frontiera cu RM și sporește controlul pe segmentul transnistrean și acest fapt trezește nemulțumirea locuitorilor din Transnistria și agenților economici din partea locului. Noi încercăm să organizăm consultări suplimentare pentru a determina un mecanism de interacțiune a agenților economici în condițiile unui regim înăsprit de trecere a frontierei.

– În scurt timp, veți părăsi țara noastră. Cum a fost mandatul Dvs. în calitate de Ambasador în RM, cu ce gânduri plecați și care sunt planurile Dvs. de viitor?

Obiectivul mandatului meu a fost să consolidez relațiile de prietenie și colaborare între Ucraina și RM. E scopul principal al unui ambasador, cu atât mai mult în cazul unei țări vecine. Consider că în perioada activității mele la Chișinău mi-a reușit să influențez atmosfera relațiilor noastre bilaterale. Acum nu avem nici un fel de probleme de ordin politic și asta e foarte important. Mi-a mai reușit să rezolv anumite chestiuni care rămâneau nerezolvate ani de zile, inclusiv demarcarea frontierei între statele noastre pe segmentul transnistrean. E vorba de 452 de km de graniță și pe parcursul a zece ani noi nu puteam începe acest proces. În prezent, au mai rămas cinci kilometri și încheiem demarcarea. Am rezolvat și problema legată de șoseaua Odesa-Reni în raionul satului Palanca în interesul ambelor țări. Experiența de Ambasador în Republica Moldova va rămâne pentru totdeauna cu mine, mi-am făcut aici mulți prieteni buni.

Aşa încât plec cu sentimente frumoase, le urez locuitorilor Republicii Moldova sănătate, prosperitate, bunăstare, iar viitorul meu îl leg de activitatea științifică, căci anterior, mai bine de 35 de ani, am lucrat ca specialist demograf în cadrul Academiei de Ştiințe a Ucrainei.

– Vă mulţumim pentru interviu.