Între muzică şi puşcărie

MUZICĂ // Gheorghe Mustea: ,,Pentru mine, munca stă pe primul plan, am nevoie doar de sănătate ca să le reuşesc pe toate”

,,Fiecare om se naşte cu ceva de la Dumnezeu, acel ceva se numeşte talent, pe care trebuie să-l foloseşti pe parcursul vieţii, în caz contrar, talentul moare”, spune compozitorul Gheorghe Mustea.

S-a născut pe 1 mai 1951 la Mândreşti, Teleneşti, într-o familie de şapte copii, şase fraţi şi o soră, unii dintre fraţi nu mai sunt în viaţă. De la patru ani, a învăţat a cânta la diverse instrumente muzicale de la fraţii mai mari: „Tătălui nostru i-a plăcut foarte mult arta şi a vrut nespus de mult ca să fim muzicieni profesionişti. La noi în familie, toţi cântau de la mic la mare. Acest lucru ne-a marcat viaţa, muzica este acea suflare care ne dă aripi, speranţa de a merge mai departe”.

E dirijor, profesor universitar, compozitor, are în palmares o mulţime de distincţii. Din 1989, este prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Companiei „Teleradio-Moldova”. Cu această orchestră a concertat în Franţa, Italia, Germania, România, Elveţia, Ungaria, Cehoslovacia, Norvegia, Coreea de Sud. Deşi a avut invitaţii de a rămâne şi activa în unele din ţările menţionate mai sus, a refuzat cele mai tentante oferte în favoarea Republicii Moldova: „Am avut o mulţime de oferte şi invitaţii, însă locul meu este aici, nu regret că am rămas”.

 „Judecând omul numai după fapte, poţi să dai greş”

De aproximativ zece ani, este şi preşedintele Comisiei de graţiere pentru problemele persoanelor condamnate: „E o funcţie obştească. Activitatea unui om cu cât este mai variată, cu atât este mai interesantă”.

Asemenea comisii există în toată lumea. „Atunci când judeci omul numai după fapte, poţi să dai greş, de aceea comisia discută cu fiecare în parte. Toate cazurile se examinează minuţios. Este una când citeşti fabula persoanei condamnate şi alta când discuţi cu persoana respectivă. Sunt persoane bolnave fizic şi psihic, condamnaţii suferă cel mai mult de tuberculoză şi de boli venerice. E o grozăvie ce vezi în penitenciare. Convocăm comisia o dată la trei luni şi examinăm câte 20, 80 şi chiar peste 200 de cereri, din cazurile examinate doar două-trei pot fi graţiate. La ultima şedinţă au fost graţiate şapte persoane”, relatează Gheorghe Mustea.

În ce priveşte zvonurile că Comisia de graţiere ar fi fost mituită pentru graţierea unor condamnate, compozitorul ne-a spus că acest lucru este exclus: „Nu mi s-a întâmplat niciodată să mi se de-a bani pentru a favoriza pe cineva, acest lucru este exclus!”.

„Aceste cazuri sunt deseori redate în muzica mea”

„Nu aştept să-mi vină muza, trebuie să lucrez, să scriu, asta este profesia mea. Mă inspir din cazurile pe care le examinez în comisia de graţiere, acestea sunt redate în muzica mea”, spune maestrul. Foarte multe cereri de graţiere care ajung la Comisia de examinare a problemelor condamnaţilor sunt semnate de femei care şi-au ucis soţii într-un acces de furie.

„Am ajuns la concluzia că aceste femei au suferit foarte mult, au fost bătute, chinuite, batjocorite. Au comis aceste omoruri într-un acces de furie. Există discuţii de genul: «Ele au omorât un om, nu trebuie graţiate», dar nu-i deloc aşa, deoarece nu au făcut-o intenţionat. Aceste femei au suferit de-a lungul anilor şi cred că merită încă o şansă. Discutând cu ele, le înţeleg prin ce au trecut, e îngrozitor să asculţi astfel de poveşti desprinse parcă din iad. Sunt femei necăjite care nu-şi văd copiii, familia, cu anii, iar când îşi ispăşesc pedeapsa, promit că nu vor mai încălca legea.”

„Vreau nepoţei şi sănătate”

Gheorghe Mustea are doi copii, un fiu, Adrian, şi o fiică, Diana, necăsătoriţi, care, de asemenea, ca părinţii lor, sunt muzicieni. Îşi doreşte mult nepoţi şi multă sănătate. „Sunt încă multe lucruri de făcut, de aceea îmi doresc sănătate ca să pot munci în continuare, să realizez ceea ce nu am reuşit până acum. De asemenea, ca oricare părinte care are deja copii maturi, vreau şi nepoţei. Cât despre activităţile mele obşteşti şi cele muzicale, le fac cu plăcere, pentru fiecare găsesc timp şi inspiraţie”, încheie Gheorghe Mustea.

Compozitorului Gheorghe Mustea i-au fost acordate cele mai înalte distincţii ale Republicii Moldova: cea de Artist al Poporului, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Studii Aplicate din Moldova. Este profesor universitar, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Cu ocazia aniversării a 60-a, a fost decorat cu Medalia „Dimitrie Cantemir”. Studii: Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”, clasa flaut a profesorului V. Rotaru (1970–1975); specialitatea compoziţie, clasa prof. V. Zagorschi şi dirijatul simfonic şi de operă în clasa profesorului I. Alterman (1975–1980). În calitate de compozitor, abordează un spectru larg de genuri: de la muzica simfonică la cea de operă, de la muzica de cameră şi cea vocal-simfonică la muzica de film şi teatru.

Carolina CHIRILESCU

 

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)