Între înfrângere şi „pobedă”

Linişte mortală, deznădejde, frică şi incertitudine. Asta era atmosfera la sediul Partidului Comuniştilor duminică la ora 21.00, la închiderea secţiilor de votare. Angajaţii partidului, care ieşeau din când în când afară să mai tragă câte o ţigară, îşi strângeau ochii de pe jos şi-i aruncau rugător la fereastra biroului lui Vladimir Voronin unde lumina era aprinsă. Iar acest lucru parcă îi mai liniştea.

Cu puţin timp înainte de ora nouă, puteai să ajungi cu uşurinţă la sediul PCRM. Nu mai erau poliţişti ca altădată, atunci când Voronin era preşedinte. Nimeni nu te împiedică să deschizi poarta care scârţâie niţel. Doar când vrei să intri în sediul partidului apar unele probleme. Un bărbat trecut de prima tinereţe ne îndeamnă să aşteptăm la uşă, pentru că trebuie să întrebe dacă avem voie să fim prezenţi la proxima conferinţă de presă a comuniştilor.

Bodyguardul lui Voronin îl bârfeşte pe Ghimpu

Cât aşteptăm răspunsul, un bodyguard de-al lui Voronin pufăie intens dintr-o ţigară alături de un bărbat mai în vârstă. Angajatul Serviciului Pază şi Protecţie de Stat, autoritate administrativă centrală specializată în asigurarea protecţiei demnitarilor Republicii Moldova, îl bârfeşte la greu pe actualul preşedinte interimar Mihai Ghimpu. Fără să vrem, auzim cum SPP-istul îi spune interlocutorului său că Ghimpu este un „bâc”, care a votat şi a spus tuturor că pleacă la Coloniţa. „Băi, eu îţi spun că el (Ghimpu – n.r.) nu gândeşte. Vrea să cheme NATO să rezolve chestia cu Transnistria, dar nu se gândeşte ce poate să se întâmple din cauza asta”, se revoltă bodyguardul de care, potrivit unor declaraţii anterioare, nu vrea să se despartă liderul comunist.

Mai mult, acesta tot dă şi primeşte telefoane prin intermediul cărora e informat cum decurg alegerile în teritoriu. Bugetarul se tot agita că, uite, în „Parij” se votează pe foi A4. „Este un bezpridel. De-amu pe foi albe se votează! Când eram noi, nu se întâmpla aşa ceva”, spune la telefon cel care îi asigură securitatea lui Voronin din banii publici.

Ziariştii alungaţi să stea în ploaie

Pe la 21.10, iese afară să ia o gură de aer şi cel care vrea să ajungă general, adică unul dintre liderii PCRM, Igor Dodon. Nu pare deloc fericit. Mai degrabă are o faţă ofilită ca şi florile depuse de câteva zile la bustul lui Lenin din curtea partidului. Imediat ce vede presa, Dodon face un efort, se luminează la faţă, nu înainte de a băga adânc mâinile în buzunare. „Pentru ce să le stricăm dispoziţia celor care cred că au câştigat?”,  spune sigur de sine Dodon.

Nu stă prea mult afară, deoarece o ploiţă începe să cearnă mărunt şi comunistul nu vrea să fie plouat şi la propriu. La puţin timp, îşi face apariţia şi Zinaida Greceanîi, însoţită de un bărbat mai tânăr. Fostul premier intră în sediul partidului fără măcar să-i salute pe ziariştii care îngheaţă afară în ploaie. Aceştia au fost daţi afară de cei care duc scaunele pe la partid, anunţând că „urmează o şedinţă de urgenţă”. În acelaşi timp, ziarişti de la NTV şi ORT din Rusia stau bine-mersi în sala de conferinţe. Jaluzelele de la ferestre trădează discuţiile acestora cu liderii PCRM.

Tkaciuk nu e recunoscut

Ploaia devine parcă nevăzută când se anunţă, peste o jumătate de oră de aşteptare, un scurt briefing al „eminenţei cenuşii” a PCRM, Mark Tkaciuk. Jovial, dar un pic îngrijorat, Tkaciuk anunţă audienţa că „cei care acum beau whisky, căci știm cu toții că nu beau șampanie, se grăbesc. Noi nu comentăm rezultatele celor două exit-poll-uri. În spatele sondajului CBS AXA stă Partidul Democrat, iar în cel al lui IRES – o țară întreagă, România. Noi vom comenta doar rezultatele Comisiei Electorale Centrale”, spune Tkaciuk.

Acesta se pierde când e întrebat ce rezultate are PCRM, mai ales că anterior comuniştii au anunţat cu fast că au achiziţionat un soft prin intermediul căruia vor avea rezultatele votării. „Datele numărării paralele încă nu sunt gata, dar noi le avem”, a conchis Tkaciuk.

Nu a reuşit bine să închidă uşa după sine, că un jurnalist din Ucraina a întrebat: „Dar cine-i ăsta care a vorbit?”. Majoritatea jurnaliştilor din sală şi-au îndreptat privirile către colegul ucrainean, întrebându-l dacă nu ştie cu adevărat sau glumeşte. Ucraineanul şi-a cerut scuze şi a spus că „nu-i de aici” şi nici nu are de unde şti cine-i bărbatul cu barbă din staff-ul PCRM.

Comuniştii rămân în birouri să urmărească numărătoarea efectuată de Comisia Electorală Centrală şi promit că nu vor ieşi în stradă pentru a contesta rezultatele, ci vor sărbători „Pobeda”.

Vitalie Hadei