Intrăm în toamnă răspunzând la referendum

Referendumul pentru modificarea Constituţiei va avea loc pe 5 septembrie. Cu votul deputaţilor din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, Parlamentul a decis să organizeze plebiscitul în prima duminică din toamnă.

La propunerea liderului democrat Marian Lupu, Alianţa a invitat şi deputaţii comunişti la şedinţa Legislativului în care s-a decis modalitatea de modificare a Constituţiei. „Decizia Curții Constituționale spune că putem modifica art. 78 chiar și astăzi. Fără referendum am putea economisi 40 mln de lei”, l-a susţinut pe Lupu şi preşedintele interimar Ghimpu. Comuniştii au fost aşteptaţi de majoritatea parlamentară timp de mai bine de o oră, dar la şedinţă a venit doar un singur deputat PCRM, Iurie Muntean, care a înaintat un ultimatum. „PCRM ar reveni joi în Legislativ, dacă Ghimpu ar semna tot mâine dimineață decretul privind dizolvarea Parlamentului”, a condiţionat Muntean. Condiţia comuniştilor a fost respinsă de AIE.

Comentând decizia luată de Parlament, comunistul Muntean a declarat că, prin acest scenariu, actuala guvernare urmăreşte scopul de a evita alegerile parlamentare anticipate. „Dacă va avea loc referendumul, nu vor mai avea loc alegeri parlamentare anticipate. O să fie ales preşedintele ţării şi gata”, este de părere Muntean.

PCRM cheamă populaţia să boicoteze referendumul de pe 5 septembrie 2010. „Cei care doresc o ţară suverană şi independentă ar trebui să boicoteze referendumul privind modificarea articolului 78. Noi avem un plan de acţiuni pentru boicotarea acestuia. La timpul potrivit veţi afla despre ce este vorba”, a conchis Iurie Muntean.

Analistul politic Igor Munteanu a calificat drept nefondate şi prosteşti declaraţiile deputatului comunist. „AIE a luat o decizie univocă şi clară de a desfăşura alegeri în noiembrie, precedate de un referendum extrem de necesar pentru a evita scenariul din 2009, cu alegeri peste alegeri”, a spus Igor Munteanu. Acesta a precizat că PCRM, probabil, este deranjat de mersul coerent al procesului politic. „PCRM s-a detaşat personal şi prosteşte. O comparaţie elocventă în acest caz ar fi: „Prostul se supără pe sat”, a adăugat analistul politic.

După jurnal.md

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)