Interviu // Reformele au rărit rândurile poliţiştilor de frontieră

Dorin Purice, şeful Poliţiei de Frontieră: „Nu putem obţine rezultatele scontate peste noapte”

Departamentul Poliţia de Frontieră prezintă astăzi noile uniforme. Despre realizările anului 2012 şi testul la care vor fi supuşi poliţiştii în timpul apropiat ne vorbeşte şeful Poliţiei de Frontieră, Dorin Purice. Reformele din cadrul structurii nu au putut trece fără consecinţe. Poliţia de Frontieră mai are nevoie de peste 500 de angajaţi.

– De jumătate de an, Serviciul Grăniceri şi-a schimbat denumirea în Departamentul Poliţie de Frontieră şi a trecut în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. V-aţi ales cu competenţe poliţieneşti, care sunt plusurile şi minusurile acestor schimbări?

Acum nu mai suntem doar un organ constatator, dar putem realiza investigaţii operative. Avem deja primii patru ofiţeri de urmărire penală. Nu mai suntem nevoiţi să căutăm căi de cooperare cu subdiviziunile MAI, deoarece suntem parte din marea familie a MAI. A fost posibil să ne demilitarizăm. Am renunţat la serviciul în termen, avem actualmente angajaţi doar în bază de contract. S-a redus cu circa 30 la sută numărul de funcţii administrative, funcţii ce au fost redistribuite domeniului activităţi operaţionale. Din păcate, unii poliţişti de frontieră au plecat, deoarece nu au făcut faţă noilor rigori.

Noile competenţe presupun şi o majorare de salariu?

Nu, dar pot să spun că salariul poliţistului de frontieră este unul bun.

– Aţi declarat anterior că 55 de poliţişti de frontieră au fost sancţionate pentru încălcări, din care cinci au fost disponibilizate, iar 64 au demisionat din proprie iniţiativă. Cifrele au crescut?

Da. Motivul principal pe care îl invocă este munca în străinătate, deşi salariile nu sunt atât de mici. Probabil, nu s-au regăsit în acest serviciu. Acum avem şi o necesitate stringentă de personal. Dintre cei care au fost eliberaţi din funcţie se numără persoanele care s-au prezentat la locul de muncă în stare de ebrietate, au lipsit nemotivat, au fost cazuri de maltratare între colegi. Astăzi, avem o insuficienţă de peste 500 de oameni, facem apel către tineri să se înroleze în rândurile Poliţiei de Frontieră.

În prezent, viitorii poliţişti de frontieră sunt pregătiţi în cadrul Academiei de Poliţie a MAI. În ce măsură diferă criteriile de preselecţie?

Am constatat că pregătirea personalului angajat în ultimii ani nu a fost cea mai bună. Am schimbat un pic accentele. Interviurile sunt mai complicate pentru a determina un IQ minim al persoanelor. În plus, nu mai facem diferenţierea dintre tinerii care urmează să lucreze pe frontiera verde şi cei de la punctele de trecere. Era o tradiţie nesănătoasă, cei care urmau să facă kilometri întregi în frontiera verde, să lucreze în ploaie, ger şi arşiţă erau consideraţi de o calitate inferioară, accentul punându-se pe cei care activau la punctele de trecere. Acum instruirea va fi aceeaşi pentru ambele categorii.

– Schimbarea denumirii a provocat nemulţumiri în interiorul sistemului. Ştim că unii grăniceri nu voiau să accepte să fie numiţi poliţişti. Cum aţi depăşit această problemă? 

Tradiţia şi cultura grănicerească e foarte veche. Venind în acest sistem, nu am modificat totul. Respect tradiţiile transmise din generaţie în generaţie, acum încercăm să direcţionăm activitatea de control şi supraveghere a frontierei pe noi dimensiuni. Cred că s-au obişnuit cu titulatura de poliţist de frontieră şi nu mai au acest handicap. Titulatura de poliţist de frontieră ne apropie de cetăţeni.

– Aţi plasat pe site-ul Poliţiei de Frontieră un sondaj în care îi întrebaţi pe respondenţi cum apreciază reorganizarea Serviciului Grăniceri în Poliţia de Frontieră ca parte integrantă a MAI, mai mult de jumătate din respondenţi au răspuns negativ.

Nu putem obţine rezultatele scontate peste noapte. Ca să faci o reformă, trebuie să o gândeşti bine ca ea să aibă dreptul la viaţă 15–20 de ani. E prematur să consultăm rezultatele. Cred că peste şase luni răspunsurile cetăţenilor se vor schimba.

– Nu aţi fost acuzat că aţi venit la totul gata?

Poţi fi acuzat întotdeauna de ceva. Am făcut destul de multe. Principala realizare: am trecut cu succes faza întâi a planului de acţiuni în vederea liberalizării regimului de vize. Am reuşit în termen foarte scurt să modificăm circa 40 de legi, au fost adoptate peste 50 de hotărâri de guvern, am lucrat cu peste 100 de ordine interioare ale serviciului nostru. Am trecut în faza numărul doi, mult mai complicată, deoarece urmează să trecem în a doua jumătate a lunii februarie o testare mai dificilă.

Examenul presupune testarea capacităţilor noastre organizaţionale şi tactice. Experţi ai Comisiei Europene deghizaţi în infractori vor încerca să treacă frontiera cu paşapoarte false, vor genera conflicte pentru a vedea care sunt capacităţile noastre de contracarare a infracţiunilor transfrontaliere.

– Experienţa arată că o bună parte din infractori reuşesc să fugă din R. Moldova prin zona separatistă, cum vedeţi o soluţionare a acestei probleme?

E o problemă destul de delicată. Acum încercăm să identificăm mecanisme ce ar putea fi puse în aplicare în perimetrul aşa-numitei frontiere. Suntem în imposibilitatea de a desfăşura activităţi în acest perimetru, deoarece e o zonă de conflict. Noi suntem prezenţi doar la frontieră. Am avut o înţelegere cu colegii din Ucraina privind efectuarea unui schimb de date pentru a monitoriza fluxul de migraţie.

– Ce obiective are Poliţia de Frontieră pentru 2013?

Cel mai mare lucru care mă preocupă este trecerea cu succes a examenului despre care v-am vorbit.

– În scurt timp, vom fi întâlniţi la punctele de trecere de poliţişti de frontieră în uniforme noi, cum vor arăta acestea?

Noi am elaborat modelul. Ne-am inspirat din modele de uniforme din UE. E o uniformă confortabilă, rezistentă şi frumoasă. Va avea o culoare albastru închis. Pe 22 ianuarie curent, vom organiza o conferinţă de presă în cadrul căreia vom vorbi despre realizările noastre şi vom prezenta uniformele. Pentru uniforme sunt preconizaţi 7 milioane de lei, bani alocaţi din bugetul de stat.

– Conform declaraţiei dvs. de venit, sunteţi milionar. Cum aţi reuşit să agonisiţi o asemenea avere?

Declaraţia mea a fost sinceră. Iar când spunem milioane, nu trebuie să uităm să menţionăm că e vorba de milioane de lei. Banii pe care i-am declarat au fost câştigaţi legal peste hotarele ţării, în cadrul unei misiuni a Uniunii Europene, într-o zonă ostilă. Ar fi o problemă atunci când nu-i declari. Reprezentanţii mass-media ar trebui să atragă atenţia celor care nu o fac şi, mai puţin, celor care îşi declară averea.

– Cum e şeful Poliţiei de Frontieră acasă, în familie?

Sunt căsătorit de 21 de ani. Am un băiat de 18 ani cu care mă mândresc şi mi-aş dori să se mândrească şi el cu tatăl său. Am o căsătorie reuşită. Sunt un om împlinit pe plan personal. Pe plan profesional, voi face tot posibilul ca să fac din acest serviciu o istorioară de succes.

Scandal încă neelucidat

Fostul şef al Poliţiei de Frontieră, Roman Revenco, a plecat cu scandal. Acesta a fost acuzat de spălare de bani în cadrul Proiectului European privind securizarea frontierei de stat. În context, a fost declanşat un audit intern realizat de o echipă de revizori din cadrul MAI. „Noi am fost iniţiatorii acestui audit. Nu vă pot spune ce s-a descoperit, deoarece încă nu am primit raportul final”, a menţionat Dorin Purice.

The following two tabs change content below.