„INTERVIU // Fotbaliştii naţionalei să fie lăsaţi în pace, să nu fie implicaţi în alegerile de la FMF”

Caras, deşi e pregătit să-şi dea demisia în cazul în care Rebeja va câştiga alegerile la FMF, vrea o victorie de moral cu kazahii, dar cel mai mult ca echipa să joace bine.

Selecţionerul echipei naţionale de fotbal a RM, Ion Caras, va convoca cel puţin 40 de jucători în lotul lărgit pentru primul meci din acest an, cu Kazahstan. 23 dintre aceştia vor face deplasarea în Antalya unde va avea loc meciul. Tinerii fotbalişti Artur Ioniţă, Radu Gânsari, Ion Jardan şi Sergiu Gheorghiev au şanse mari să facă parte din cei 23 de jucători. Caras vrea o victorie de moral cu kazahii, dar, în primul rând, îşi doreşte ca echipa să joace bine şi să răspundă indicaţiilor pe care le dă pe teren. În altă ordine de idei, selecţionerul vrea ca Pavel Ciobanu să rămână la cârma FMF, iar dacă Radu Rebeja va câştiga alegerile, este pregătit să-şi prezinte demisia.

Citiţi în continuare un interviu exclusiv cu selecţionerul Ion Caras.

– Stimate domnule Caras, s-a încheiat vacanţa, urmează primul test din 2013.

Vacanţa mea s-a încheiat mai devreme. Tot timpul am fost cu ochii pe jucătorii pe care îi pot convoca la echipa naţională. Intenţionez să-i adun pe toţi încă din 2 februarie, dar va fi foarte greu. Aproape toţi jucătorii sunt în cantonamente cu echipele lor de club şi au meciuri amicale. Probabil că vor veni pe rând, cu două zile înainte de partidă o să-i am pe toţi la lot. Alţi jucători ca Simion Bulgaru, Stanislav Namaşco, Petru Racu, Artur Patraş, Alexandru Suvorov nu au echipe. E foarte important ca ei să fie în probe şi să aibă experienţă de joc, să fie în formă. Aş vrea ca ei să-şi găsească cât mai repede angajamente, pentru că îi vreau la echipa naţională pentru meciurile din preliminarii.

– Asta înseamnă că cei fără echipe nu vor fi convocaţi pentru meciul cu Kazahstan?

Vreau ca ei, cel puţin, să se antreneze cu o echipă de club şi nu prin parcuri sau să facă alergări. Mai este o problemă cu Victor Golovatenco. Echipa sa vrea să-l vândă pentru că are probleme financiare. Sper că în această iarnă lucrurile se vor aşeza, iar jucătorii pe care am mizat îşi vor găsi echipe.

– Anul trecut, mi-aţi spus că s-ar putea ca naţionala să joace, cel puţin, două amicale în februarie, inclusiv cu o echipă de top. 

Am avut această promisiune, dar, din păcate, nu s-a materializat. Nu avem bani ca să plătim pentru a juca cu naţionale puternice. De exemplu, Letonia îşi poate permite acest lux după ce a jucat un baraj la EURO. Noi trebuie să muncim şi vor veni şi meciurile tari.

– Ce ştiţi despre Alexandru Suvorov? Va fi convocat pentru acest amical?

Deocamdată, nu ştiu nimic despre el. Nu ştiu unde şi cu cine se antrenează. Cu siguranţă că voi lua legătura cu Alexandru. Sper ca şi el să-şi găsească mai repede echipă. E un jucător important.

– Liderul naţionalei, Epureanu, este din nou la Dinamo. Este bună pentru el această revenire?

Mă bucur că Dan Petrescu l-a chemat înapoi la Dinamo Moscova. Sper că Alexandru va câştiga un loc de titular. E foarte greu să fii titular la o echipă care investeşte foarte mulţi bani în jucători. Sper să fie un pas înainte trecerea lui sub comanda tehnicianului român.

– Pe 3 februarie sunt alegerile pentru şefia FMF. Bănuim că jucătorii au preferinţele lor. Acest lucru nu va afecta starea de lucruri la echipa naţională?

Bănuiesc şi eu că fiecare jucător are simpatiile sale. Aş prefera, sper că aşa se va întâmpla, ca fotbaliştii naţionalei să fie lăsaţi în pace. Să nu fie implicaţi în aceste alegeri. Indiferent ce se va întâmpla, ei trebuie să aibă drept obiectiv un joc cât mai bun şi să apere cu onoare culorile tricolorului.

– Dvs. aţi declarat că îl susţineţi pe Pavel Ciobanu. Ce se va întâmpla dacă Rebeja va câştiga alegerile?

Nu ştiu ce se va întâmpla cu mine dacă va câştiga Radu Rebeja. S-ar putea să-mi fie reziliat contractul. Eu sunt gata să plec dacă mi se va cere asta. Totuşi cred că e prematur ca Radu să vină la conducerea FMF. E prea tânăr şi cred că îi lipseşte calitatea de conducător. Nu a procedat corect când i-a aruncat mănuşa lui Ciobanu. Ultimul a promovat mulţi tineri, dar, în cele din urmă, a fost trădat.

– Dar mulţi spun că Ciobanu este un conducător foarte dur şi autoritar…

Admit că este uneori dur şi foarte autoritar, dar tocmai din acest motiv fotbalul moldovenesc progresează. Bineînţeles că nu aşa cum şi-ar dori toţi. Dacă actualul preşedinte nu ar fi dur, vă spun, cu toată responsabilitatea, că s-ar termina cu fotbalul în Republica Moldova. Să ne amintim de celebra expresie a lui Ciobanu – „ba habuha, ba habuha”.

El trăieşte cu fotbalul şi-l enervează la culme când lucrurile merg rău. S-a străduit pe unde a fost să facă mai întâi baza tehnico-materială, dar după ce a făcut asta cere şi rezultate. De aici vine duritatea lui. Vedeţi cine este împotriva lui? Sunt cei care sunt acuzaţi că fac angajamente şi nereguli. Ciobanu este un vulpoi care poate să-i citească pe toţi, iar asta nu convine unora.

„Artur Ioniţă, Radu Gânsari, Ion Jardan şi Sergiu Gheorghiev sunt jucători valoroşi care merită să fie la naţionala de seniori. Aceştia au şanse mari să joace cu Kazahstan. S-ar putea ca şi Artiom Haciaturov să facă parte din echipa naţională pentru că nu s-a rezolvat nimic cu trecerea lui la selecţionata Armeniei”

Ion Caras

„Naţionala Moldovei continuă să ocupe locul 128 în clasamentul FIFA, dar poate să-şi îmbunătăţească poziţia dacă va învinge Kazahstanul”

Partida dintre naţionalele Kazahstanului şi Republicii Moldova va avea loc pe 6 februarie curent în Antalya, Turcia, începând cu ora 17.00.

Interviu realizat de Vitalie Hadei