Interviu cu Mehmet Selim Kartal, Ambasadorul Turciei în Moldova

„Avem relaţii bune în domeniul economic, dar nu le considerăm suficient de bine exploatate”

Interviu cu Mehmet Selim Kartal, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Turcia la Chişinău

La invitaţia ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Turcia în Republica Moldova de a audia un concert de muzică clasică, JURNAL a realizat un interviu cu Excelenţa Sa.

JURNAL: Excelenţă, de circa jumătate de an, sunteţi ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Turcia în Republica Moldova. Cum apreciaţi relaţiile moldo-turce?

MEHMET SELIM KARTAL: Sunt foarte bune. Pe moment, nu avem nicio problemă politică între statele noastre. Avem relaţii bune în domeniul economic, dar nu le considerăm suficient de bine exploatate.

JURNAL: Ce relaţii sunt între Turcia şi Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia?

MEHMET SELIM KARTAL: Nu este un secret pentru nimeni că Turcia are relaţii speciale cu această unitate administrativă a R. Moldova. Susţinem plenar autonomia Găgăuziei, mai ales prin Agenţia pentru Cooperare Internaţională Turcă TICA, şi încercăm să-i ajutăm cu tot ceea ce putem. Accentuez că relaţia cu această autonomie este foarte transparentă. Tot ce face Turcia pentru această autonomie este cu acceptul autorităţilor Republicii Moldova. Turcia consideră Găgăuzia o punte de legătură dintre ţările noastre.

JURNAL: Ce proiecte economice comune dintre Turcia şi Republica Moldova se implementează în prezent?

MEHMET SELIM KARTAL: Sunt câteva companii mari turceşti prezente chiar aici, la Chişinău: SUMMA, EFES-VITANTA, NEFIS. Evident că dorim ca mai multe companii turceşti să vină aici. Vrem mărirea investiţiilor turceşti în Republica Moldova. Scopul nostru nu este doar să vindem produse sau mărfuri turceşti, dar să creăm companii mixte de producţie moldo-turceşti. Acum suntem în aşteptarea unui grup de experţi care reprezintă mari asociaţii de businessmeni din Turcia, pentru a explora mediul investiţional şi de afaceri din Republica Moldova.

JURNAL: Credeţi că este unul bun?

MEHMET SELIM KARTAL: Îl apreciez drept unul bun, dar mai este loc pentru îmbunătăţire.

JURNAL: Cum apreciaţi şansele Turciei de a se integra în UE?

MEHMET SELIM KARTAL: Nu mă pot pronunţa în privinţa şanselor pe care le are Turcia de a se integra în UE, dar aşteptăm de mult timp ca să ne integrăm. Sper că UE va profita de şansa de a integra Turcia.

JURNAL: Ce face Turcia ca să grăbească paşii de integrare?

A făcut aproape totul. Şi-a adaptat legislaţia pentru a se conforma spaţiului comunitar. Nu pot vorbi aici doar de impedimente economice, există obstacole de ordin politic. Cei care le pun schimbă regulile jocului în timpul jocului, complicând astfel intrarea Turciei în UE.

JURNAL: Stimată doamnă Kartal, ce părere aveţi despre locuitorii R. Moldova?

PAKIZE BANU CANKAN KARTAL: I-am găsit pe moldoveni foarte prietenoşi. Am observat că mai toată populaţia este talentată în domeniul artelor. Majoritatea oamenilor pe care-i văd pe stradă sunt pictori, actori, balerine. Am remarcat şi talentul moldovenilor pentru limbile străine.

MEHMET SELIM KARTAL: Aş adăuga aici că avem multe lucruri în comun, pagini comune de istorie şi cultură.

JURNAL: Pe plan cultural, ce acţiuni organizează Turcia în RM?

MEHMET SELIM KARTAL: Avem intenţia de a face mai multe, totul depinde de sponsorizări. În timpul în care suntem aici, am organizat trei evenimente culturale. Primul a fost organizat de soţia mea, în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Femeilor. E vorba de arta tradiţională Ebru. Al doilea a fost organizat cu ocazia împlinirii a douăzeci de ani de stabilire a relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Turcia şi al treilea este cel de astăzi.

Interviu realizat de Victoria POPA

Mehmet Selim Kartal are 53 de ani, e căsătorit, are un copil. A studiat ştiinţele politice la Universitatea din Ankara. Vorbeşte germana şi engleza. Din 1 ianuarie 2012 este ambasador al Turciei în Republica Moldova.

CULTURĂ TRADIŢIONALĂ

Ebru, „foiţa turcească”

Arta Ebru e reprezentativă pentru cultura tradiţională turcească, fiind cunoscută şi sub denumirea de „Foiţa turcească”. Ea a apărut pentru întâia oară în oraşul Buhara din Turkistan, împrăştiindu-se mai apoi în întreg Imperiul Otoman. Ebru este arta de a desena pe apă şi constă în împrăştierea pe suprafaţa apei a vopselei lichide, cu ajutorul căreia se pot realiza diverse forme florale sau geometrice, care, mai apoi, sunt transpuse pe hârtie.

La realizarea desenului se foloseşte vopseaua de pământ, guma arabică, tulpina de trandafir, părul de cal şi pigmentul de plante. În trecut, Ebru era utilizată pentru înfrumuseţarea unor opere străvechi. În prezent, picturile Ebru sunt înrămate şi folosite cel mai adesea la decorarea pereţilor încăperilor.

The following two tabs change content below.