Interviu cu jurnalista Valentina Romanciuc, Radio Moldova

 

– Dragă Valentina Romanciuc, cum ai descoperit „Cartea foametei” de Larisa Turea?

 

Despre „Cartea Foametei” auzisem înainte ca ea să devină… carte. Ştiam că Larisa Turea aduna mărturii ale supravieţuitorilor calvarului din anii 1946-47 încă  din anii tinereţii, pe când lucra la revista „Moldova”. Era un act de curaj să faci acest lucru, căci, în acele vremuri, se considera că foametea a fost cauzată doar de secetă, iar autorităţile, chipurile, au contribuit la salvarea populaţiei de dezastru. Despre colectarea forţată a produselor alimentare de la ţărani, despre impozitele înrobitoare, despre fărădelegile activiştilor locali în satele noastre – nici un cuvânt. Oamenii însă povesteau altceva decât scria în manualele de istorie. Aceste pagini zguduitoare au aşteptat vreme îndelungată pe masa de scris a Larisei Turea, până când, într-un final, în 2008, au apărut la Editura „Curtea Veche” din Bucureşti. Sunt peste 400 de pagini pline de durere, disperare, revoltă… Mărturii ale unor oameni simpli, dar şi ale unor personalităţi ale culturii precum Ion Ungureanu, Vasile Vasilache ş.a.

 

– Ai făcut adaptarea radiofonică urmând o structură, un principiu de construcție?

Valentina Romanciuc

Valentina Romanciuc

 

Acum doi ani, discutând cu nişte adolescenţi despre momentele grele din istoria poporului nostru, am constatat cu stupoare că tinerii cunoşteau foarte puţin sau chiar deloc despre  foametea din 1946-47: „Ceva ne-a vorbit profesoara la lecţii…” sau „Am auzit-o pe bunica pomenind despre foamete”. M-am gândit că un spectacol radiofonic ar putea aminti ascultătorilor de acele cumplite vremuri, ar completa goluri, ar genera discuţii. I-am propus Larisei Turea să scrie un scenariu în baza mărturiilor din „Cartea Foametei”. Eu am realizat adaptarea radiofonică. Timp de aproape un an au tot stat în creierul meu aceste amintiri.

 

– Ce putem învăța de la oamenii care au trăit foametea?

 

Au fost foarte încordate momentele când înregistram spectacolul. Mulţi dintre actori, nume de referinţă ale vieţii noastre teatrale – Ion Ungureanu, Viorica Circa, Mihail Curagău, Vladimir Zaiciuc – ţin bine minte calvarul foametei prin care au trecut fiind copii, iar rolurile pe care le aveau îi obligau să trăiască din nou ceea ce voiau să uite…

 

– Foametea a atins și copilăria ta? Cum au trecut prin foamete părinții și buneii tai?

 

Din fericire, eu nu am cunoscut acele vremuri, am venit pe lume mai târziu. Cu toate că familia mea a supravieţuit, ecoul anilor cumpliţi ai foametei m-a urmărit toată viaţa. În Şoldăneşti, printre femeile din mahalaua noastră, era un obicei, pe care-l ţin bine minte – când coceau pâine sau plăcinte, ieşeau în drum şi, primului întâlnit, îi dădeau de pomană de sufletul celor morţi de foame.

 

– Au existat persoane cu funcții la radio care au fost împotriva spectacolului după „Cartea foametei”, spectacol intitulat „Pâinica de la iepurele cel şchiop”?

 

Nu. Directorul Radio Moldova, domnul Alexandru Dorogan, a acceptat propunerea mea din prima şi, pe parcurs, ne-a susţinut de fiece dată când a fost necesar. Este adevărat că, atunci când s-a discutat scenariul, în consiliul artistic au fost şi persoane care considerau că nu este bine să deschidem rana din sufletul oamenilor. Majoritatea însă au votat pentru…

 

– Cum ai ales actorii pentru spectacol?

 

După cum am spus deja, în acest spectacol joacă actori foarte cunoscuţi şi apreciaţi: Ion Ungureanu, Viorica Circa, Mihail Curagău, Vladimir Zaiciuc, Ion Arachelu, Nicolae Darie, Nina Doni, dar şi mai tinerii Vlad Ciobanu,  Maia Grosu, Lucia Pogor, Laurenţiu Vutcarău, Galina Lazarencu-Popescu, Gabriela Lungu-Târsână. Sunt implicaţi şi mai mulţi copii, printre care aş vrea să-i amintesc pe Alexandru Ioan Porubin, fiul de 10 ani al cunoscutului showmen Andrei Porubin, care a jucat unul din rolurile centrale, şi pe câţiva elevi de la Liceul „Miguel de Cervantes” din capitală. Lor le-a fost poate cel mai greu la înregistrări – trebuia să intre în rolul unor copii chinuiţi de foame, iar ei nu-şi puteau imagina aşa ceva.

 

– Cine semnează regia? Cine a făcut coloana sonoră?

 

Regizoarea spectacolului este Aurica Mirca. A muncit enorm, pentru o întreagă echipă. A selectat cu mult gust şi atenţie fiece efect sonor, acesta întregind tabloul, făcându-l pe ascultător nu doar să audă, ci să şi vadă cele povestite – este opinia specialiştilor participanţi la avanpremieră.

 

– Cum a decurs avanpremiera din 24 octombrie? Ce a rezultat din discuții?

 

E o tradiţie frumoasă la Radio Moldova de a organiza avanpremiere publice ale spectacolelor radiofonice noi. La avanpremiera spectacolului „Pâinica de la iepurele cel şchiop” a venit multă lume – actorii implicaţi, regizori, jurnalişti din radio, istorici, simpli ascultători. Special pentru acest eveniment, a venit de la Lisabona şi doamna Larisa Turea. Discuţia a fost vie, plină de emoţii. S-a menţionat în mod special că „Pâinica de la iepurele cel şchiop” trebuie gustată de cât mai multă lume, în special de către cei tineri, pentru a nu uita drama prin care a trecut poporul nostru.

 

Valentina Romanciuc

Valentina Romanciuc

– Când va avea loc premiera spectacolului „Pâinica de la iepurele cel șchiop” după „Cartea foametei” de Larisa Turea?

 

Premiera radiofonică va avea loc pe 2 noiembrie, la ora 19.30, după care vor urma 30 de minute de discuții în direct cu ascultătorii – despre spectacol și despre ceea ce știu ei despre anii de foamete.

 

– Mulțumesc pentru interviu și felicitări pentru spectacol!

 

A dialogat Irina Nechit

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Sergiu Niculiţă

Sergiu Niculiţă

Sergiu Niculiţă

Ultimele articole de Sergiu Niculiţă (vezi toate)