Interpreţii moldoveni îşi apără drepturile

 

Circa 100 de interpreţi au format o organizaţie care luptă pentru drepturile lor. Artiştii cer Consiliului Coordonator al Audiovizualului să mărească cota creaţiilor muzicale autohtone la TV şi Radio aproape dublu. Uniunea interpreţilor profesionişti este formată din nume consacrate ca Nelly Ciobanu, Olga Ciolacu, Aura, Ion Raţă de la „Catharsis”, Natalia Gordienco, Adrian Ursu, trupa „Zdob şi Zdub”, Mihai Ciobanu, Vitalie Dani, Adriana Ochişanu, Igor Rusu şi chiar Dan Bălan.

Aceştia au cerut majorarea cotei creaţiilor muzicale autohtone până la 40% la TV şi până la 50% la Radio, adică fiecare a doua piesă ascultată la Radio sau TV trebuie să fie autohtonă.

Artiştii se plâng că nu sunt mediatizaţi şi că posturile ar avea un interes financiar să nu promoveze piesele autohtone. „Cum să ne cunoască lumea dacă nu suntem promovaţi, piesele autohtone sunt difuzate noaptea după ora 24.00 până la 6.00. Mai suntem învinuiţi chiar de voi, jurnaliştii, că noi cântăm pe la nunţi şi petreceri, dar cum să ne promovăm altfel, cum?”, spune Aura, interpretă.

Preşedintele CCA, Marian Pocaznoi, a declarat pentru ştireazilei.md că instituţia va examina demersul artiştilor într-o şedinţă publică. Potrivit lui, în prezent, 30 la sută din emisia muzicală la Radio şi 20% la TV sunt creaţii autohtone. Uniunea Interpreţilor Profesionişti a fost constituită pe 27 septembrie 2010, iar acum o săptămână a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei.

C.C.

foto: vipmagazin.md

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)