INTEGRARE EUROPEANĂ // Marea Britanie susţine parcursul european al RM

lidingtonGuvernul Regatului Unit consideră că orice stat are dreptul să adere la UE dacă întruneşte toate condiţiile necesare, a declarat David Lidington, ministrul pentru Europa al Marii Britanii în cadrul unui discurs susţinut în faţa societăţii civile pe 29 ianuarie la Chişinău. Ministrul pentru Europa al Marii Britanie a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova pe 28 şi 29 ianuarie curent.

David Lidington a vorbit despre faptul că, după semnarea Acordului de Asociere, eveniment care va avea loc anul curent, Republica Moldova va avea mult de lucru pentru a atinge standardele economice ale UE. „Acordul de Asociere nu este o baghetă magică. Noi vrem ca Republica Moldova să obţină un anumit nivel al dezvoltării sociale apropiat UE. Semnarea Acordului însemnă schimbări pentru fiecare cetăţean, indiferent de localitate: Chişinău, Comrat sau Tiraspol. Marea Britanie şi partenerii noştri din UE vor continua să ofere sprijin R. Moldova în asigurarea suveranităţii şi integrităţii acesteia.”

Lidington a vorbit şi despre fenomenul corupţiei care reprezintă un obstacol în ceea ce priveşte atragerea investiţiilor străine directe în RM: „Ştiu că fiecare cetăţean este preocupat de fenomenul coruptiei. Corupţia descurajează investiţiile străine directe. Deţinătorii de funcţii publice trebuie să ştie că nimeni nu este mai presus de lege”.

Lidington a salutat obţinerea unui regim fără vize cu Uniunea Europeană. Totodată, oficialul a ţinut să precizeze că Marea Britanie nu este membră a spaţiului Schengen, de aceea cetăţenii Republicii Moldova nu vor putea călători fără vize în Regatul Unit. „Nu este posibil să vă dau un răspuns definitiv cu privire la vize, nu aştept schimbări semnificative în ceea ce priveşte politica privind vizele. Ştiu că există dificultăţi cu privire la procesarea documentelor, cererilor de intrare în spaţiul comun Marea Britanie – Irlanda. Trebuie să lucrăm în acest sens.

În 2017, în Marea Britanie este preconizat un referendum cu privire la UE. Cetăţenii Regatului Unit vor fi invitaţi să decidă dacă Marea Britanie va rămâne în UE sau o va părăsi. Referendumul a fost propus de către premierul britanic David Cameron. „E important ca să privim discursul lui David Cameron în context. Există dezbateri în Marea Britania privind rămânerea în UE. Pentru a anula disputa, s-a decis organizarea unui referendum în acest sens. David Cameron se va alfa în fruntea unei campanii proeuropene”.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)