Întâmplări care nu s-au produs niciodată

Amintirile plăcute sunt cele mai de preţ lucruri ale unui om. Ele au capacitatea de a-i însenina ziua în momentele dificile ale existenţei. Însă, potrivit unui studiu recent, foarte multe persoane păstrează în memorie întâmplări care nu s-au produs niciodată.

În cadrul cercetării conduse de experţii de la Universitatea Hull din Marea Britanie, s-a descoperit că unul din cinci oameni rememorează adesea incidente despre care ştie că nu au avut loc. În acest fel, a fost demonstrată încă o dată imperfecţiunea minţii umane şi a explicat motivul pentru care doi indivizi îşi pot aminti în mod diferit o conversaţie sau o întâmplare comună. Cercetătorii britanici au întrebat aproximativ 1.600 de studenţi dacă şi-au adus aminte vreodată ceva ce nu s-a petrecut. Astfel, au aflat că 20 la sută dintre respondenţi au trecut cel puţin o dată prin această experienţă. Cele mai multe din lucrurile rememorate provin din perioada de vârstă 4–8 ani.

Spre exemplu, unul dintre voluntari a declarat că avea imagini foarte clare despre un joc de hochei la care credea că a luat parte, în ciuda faptului că părinţii săi i-au spus că nu a practicat niciodată acest sport. În cele mai multe cazuri, oamenii continuă să păstreze aceste fapte în minte chiar şi după ce apropiaţii le spun că sunt false. „Memoria autobiografică ne ajută să ne formăm un sens al identităţii. Dar, aşa cum arată studiul nostru, nu toate aspectele pe care ni le aducem aminte din trecut sunt adevărate. De asemenea, prin această cercetare am demonstrat că fenomenul amintirilor ireale este mult mai frecvent întâlnit decât se credea până acum. Iar dacă acestea nu sunt demontate, oamenii vor crede în continuare că au avut loc”, a precizat Giuliana Mazzoni, una dintre autoarele studiului.

Un exemplu prin care este confirmată existenţa acestui fenomen este cel al psihologului elveţian Jean Piaget, care îşi amintea că a fost răpit când avea 2 ani în timp ce se afla în parc împreună dădaca sa. În plus, chiar putea vizualiza zgârieturile de pe faţa dădacei, cauzate de atacator. După 13 ani, dădaca i-a mărturisit că această întâmplare a fost inventată de ea, însă, cu toate că nu mai credea că a fost răpit, Piaget nu a putut uita incidentul traumatizant. Concluziile studiului efectuat de oamenii de ştiinţă britanici au fost publicate recent în revista „Psychological Science”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)