Întâmplarea mirării // Păducheria rossiana

B08oSNZIQAA7zOsAflăm de pe lenta.ru , care citează direcţia Rosspotrebnadzor-ului din Kursk, că pediculoza face ravagii în această regiune a Federaţiei Ruse. Cauza epidemiei ar fi, potrivit sursei, pasiunea generalizată a tinerilor ruşi de a poza selfy în grup, tâmplă pediculară lângă tâmplă. Deşi bizară, ştirea nu ne miră deloc. După ce a găsit purici în brânzeturile balticilor sau urme de urină a calului lui Ştefan cel Mare în produsele de carne colectate prin părţile Lipnicului, a depista numita insectă în zulufii unei june păducherniţe ruse pentru Rosspotrebnadzor e cât ai zice lindină.

E la fel de simplu ca a descoperi mausoleul lui Ilici în mijlocul Pieţei Roşii. Ceea ce ne miră e că Rosspotrebnadzor-ul a prins deocamdată doar păduchi obişnuiţi, nu şi din cei laţi. Că dacă faci selfy cu un aparat Apple, rişti să devii gay. Că insectele parazite ies, de fapt, din toate aceste drăcovenii parşive ale imperialismului american – ifoane, smartfoane, paduri şi gadgeturi – , care trebuie interzise. Revenind la noi acasă, la cei care se (ne) trag spre zările asiatice şi ale căror portrete electorale de grup (selfy?) le vezi la mai tot colţul de stradă, ar fi cazul să-i prevenim la ce primejdii se expun. Să le oferim chiar şi o Soluţie – tunsul chilug, rasul pe cap, gazul lampant. Deşi de pe Igor nu prea ai ce tunde. Păcat însă de frumoasele bucle blonde ale doamnei Zinaida, căreia îi recomandăm peruca lui Vladimir Ilici de la mold-Razliv-vino sau, în cel mai rău caz, cea a lui Iosif Kobzon.

Căci nimic nu e mai frumos pe lume decât un fecior de profă de română şi o fiică de deportaţi eminesciind în deplină securitate sanitară: Fiind chilugi, ne-om rezima capetele unul de altul, / Şi selfyuindu-ne, vom adormi sub înaltul, stufosul pin etc., etc.

N. Iorgu