Întâmplarea mirării // Ferma animalelor. Ultimul capitol

FOTO N. RĂILEANU 029

Focar de separatism ortografic stins

În aşteptarea ungerii preşedintelui sau a repetării alegerilor, lumea e azi în derută, nemaiştiind cum să-şi iubească R. Moldova: cu dodon?, fără dodon? Luată de vălmăşagul scrutinului, nici nu a observat că între timp s-au întâmplat şi lucruri vrednice de băgat în seamă. Astfel, cam cu o lună în urmă, ministrul Educaţiei, Corina Fusu, a semnat un ordin prin care normele ortografice ale scrierii lui „â” şi „sunt” devin obligatorii pentru toate şcolile. Un pas mic, dar care înseamnă foarte mult pentru limba română din R. Moldova!

1-ilustrationDoamna ministru, care are formaţie de biolog, a eliminat prin această decizie a sa o stare cu totul schizoidă, când o singură literă sau un singur cuvânt te stigmatiza politiceşte. Când cei cu „î”-ul şi cu „sînt”-ul erau din oficiu cetăţeni loiali şi moldo-statalişti, pe când ceilalţi – nişte fascişti rusofobi sau legionari antisemiţi. Se confirmă astfel adevărul că limba românească, „una şi indivizibilă”, e un domeniu mult prea important pentru a fi lăsat doar la cheremul filologilor sau al politicienilor. Căci limba română este, oricât de patetic vi s-ar părea, eternitatea noastră practică!

Desfăşurând raţionamentul pe aceeaşi linie, nu ne putem abţine să nu-l cităm pe un moldovean de la Bacău, recent dispărut dintre noi, care zicea: „Mă amuză încrâncenarea, intoleranţa manifestate în ceea ce priveşte alternativele sunt / sînt, gândire /gîndire. Nici lingviştii nu au demonstrat o unanimitate în atitudinea faţă de această problemă. Explicaţia e simplă: chestiunea în discuţie poate fi considerată din mai multe puncte de vedere, unele dintre ele favorizând o variantă, celelalte favorizând cealaltă variantă. Academia Română a ales prima variantă, care mă atrage şi din considerente care ţin de domeniul meu, matematica, unde ortografia academică favorizează înţelegerea unui text românesc de matematică de către un vorbitor nativ al unei limbi romanice”.

O dezlegare cu adevărat solomonică. Aparţine înţeleptului şi matematicianului de geniu Solomon Marcus.

Ferma animalelor. Ultimul capitol

2-ilistration-orwellSituaţie extrem de gravă în ţarc!!! Avertisment de cod roşu! Snowball stă să ne conducă! Veţi scrie după cum vă va dicta El! Î din I! B din G! G din D! Bac, nu Bidon! Bidon, nu Ghidon! Este, nu Sunt! Protestanţi, nu Protestatari! De pildă: „Este Protestanţi de dreapta”, boilor! Şi nu vă jucaţi cu focul! Nu ne puneţi beţe-n roate! Dimineaţa, când intraţi la Snowball în cabinet, să-i pupaţi mâna şi să-i cereţi blagoslovirea! Că de nu, dau cu tancul peste voi! Situaţie extrem de gravă în ţarc!!! Ministerul Veterinăriei vă previne că gheliciul este septic şi vă poate afecta grav sănătatea dacă îl folosiţi fără bidon.

Igor Nagacevschi

The following two tabs change content below.