Întâlnire Băsescu – Timofti: Nu există o soluţie mai bună pentru Moldova decât integrarea în U.E.

346625-Preşedintele Traian Băsescu şi omologul său moldovean, Nicolae Timofti, au ţinut, miercuri, la Iaşi, o conferinţă de presă comună după discuţiile pe care le-au purtat pe marginea securităţii R. Moldova în contextul anexării Crimeei de către Federaţia Rusă.

Declaraţiile preşedintelui T. Băsescu, în format LIVE TEXT, după întâlnirea cu preşedintele moldovean, Nicolae Timofti:

– Nu există o soluţie mai bună pentru R. Moldova decât integrarea în U.E.

– Înţeleg foarte bine neajunsul că R. Moldova a fost invitată să semneze un acord de integrare, dar nu i s-a dat un orizont.

– Voi susţine ca R. Moldova să primească un astfel de orizont. Aceasta a fost şi slăbiciunea oferită Ucrainei, dar nimeni nu i-a oferit o perspectivă, în raport cu invitaţia de a se alătura imediat Uniunii Asiatice.

– Rusia a anexat, fără drept, Crimeea.

– Poate acum după evenimentele recente, devenim mai pragmatici. Problemele de securitate au fost analizate în discuţia mea cu preşedintele Timofti. În orice caz, România trage un semnal de alarmă cu privire la securitatea R. Moldova. Securitatea Moldovei este asigurată de U.E.

– De la Consiliul European aşteptăm sancţiuni la adresa Rusiei ca urmare a anexării ilegitime a Crimeei, dar în mod categoric România va aduce în discuţie şi situaţia R. Moldova, plecând de la stabilirea unei perspective clare de asociere.

– Federaţia Rusă nu se va opri aici. Este doar un episod Crimeea, după episodul georgian. Ideea refacerii spaţiului sovietic este o realitatea şi nu o spun pentru a jigni Federaţia Rusă.

– Sper că ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, după ce s-a întâmplat în Georgia, demonstrează că avem dreptate în analizele noastre.

– Pe de altă parte, nu spunem că trebuie să coborâm nivelul pentru integrarea unor state nepregătite, dar trebuie mai mult sprijin pentru state precum Moldova, Ucraina.

Declaraţiile preşedintelui moldovean, N. Timofti, în format LIVE TEXT:

– Am convenit cu preşedintele Băsescu asupra impulsionării procesului de integrare europeană, în care este antrenată Republica Moldova.

– L-am rugat pe preşedintele Traian Băsescu să susţină la nivelul Uniunii Europene această dorinţă a Republicii Moldova

– Anexarea Crimeei constituie încălcarea dreptului internaţional. Nu recunoaştem anexarea Crimeei.

– Eu sper că, în privinţa R. Moldova, se va expune nu doar preşedintele T. Băsescu, ci vom avea sprijin de la U.E. Am vorbit cu reprezentanţii U.E şi am spus această idee, pentru a fi prevăzut de a semna cât mai curând posibil, în contextul evenimentelor recente din estul Europei.

– Sper că se va lua în curând o decizie în sensul aderării la U.E.

– Nu am discutat cu preşedintele T. Băsescu aspectul militar, ci doar problema integrării în U.E.

www.romanialibera.ro

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)