Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, sub semnul regăsirii

Inaugurarea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău (29 septembrie 2010) a constituit un eveniment remarcabil, aşteptat de către oamenii de cultură de pe ambele maluri ale Prutului. România e prima ţară din Uniunea Europeană care deschide un Institut Cultural în Republica Moldova.

La conferinţa de presă, consacrată deschiderii ICR Chişinău, ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, a subliniat că Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” e „o realitate instituţională culturală, realizarea căreia a fost întârziată de câţiva ani, din motive politice”. Ambasadorul României a mai comunicat că ICR „M. Eminescu”, inaugurat datorită efortului autorităţilor actuale de la Chişinău şi al MAE al României, va fi un Institut Cultural european, el reprezentând pentru artiştii şi oamenii de cultură basarabeni „o fereastră spre Europa şi spre România”.

La ceremonia de inaugurare de la Sala cu Orgă, directorul Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici, a declarat: „ICR Chişinău este al 17-lea Institut Cultural Român deschis în străinătate. Nu am venit să aducem cultura română în R. Moldova, aici deja se află cultura română. Am venit să dăm o posibilitate instituţională ca legăturile culturale deja existente să poată obţine finanţare, facilitare şi să contribuim la dezvoltarea lor firească”.

„Activitatea Institutului Cultural Român „M. Eminescu” se va intitula Regăsire”, a anunţat directorul ICR Chişinău, Petre Guran, precizând: „Vorbim de o regăsire în adâncimea trecutului şi de o identitate reconstruită în straturi succesive”. ICR Chişinău i s-a oferit un sediu pe strada Mateevici 79, într-o clădire cu valoare istorică.

Irina Nechit